Liesbeth de Jong en Margot van Pruissen van het Carrièrecentrum van de gemeente Amsterdam zijn trots op de Banenwaaier die ze hebben ontwikkeld. En terecht. De loopbaangids voor ondersteuners geeft praktische aanknopingspunten om bij te blijven, te groeien of promotie te maken. Ze vertellen er, samen met collega’s Kim van Hoorn en Anne-Marie van der Sluis, enthousiast over in dit verhaal.

Verschilmakers in leren en ontwikkelen

Dit verhaal hoort bij onze verhalenseries over de verschilmakers bij gemeentelijke organisaties. A&O fonds helpt gemeenten bij de ontwikkeling en professionalisering als werkgever en bij de ontwikkeling en groei van medewerkers. A&O fonds is er voor de verschilmakers.

Leren en Ontwikkelen (L&O) is hierbij een belangrijk thema. Dit verhaal is onderdeel van een serie naar aanleiding van het onderzoek ‘Hoe gemeenten leren en ontwikkelen organiseren’. De verhalen zijn bedoeld als inspiratie. Hoe pakken ze L&O elders aan? Hoe krijgen de aanbevelingen uit het rapport vorm in de praktijk? Dit verhaal past in de aanbeveling ‘Maak leren en ontwikkelen een zaak van iedereen’.

De Banenwaaier helpt medewerkers om stappen te zetten. ‘Wat kan ik doen? Wat ligt in m’n directe bereik? ‘Het is vaak veel makkelijker dan medewerkers denken,’ zegt Margot. ‘De Banenwaaier vertrekt van de huidige functie van de medewerker. Vanuit dit startpunt staan opties voor groei in een functie of een stap daar buiten uitgelegd. Dat is de kracht van het instrument.’

Amsterdamse banenwaaier verschilmakers 1000

Talent ontwikkelen

De ondersteuners in de gemeente Amsterdam gebruiken de Banenwaaier al een tijdje. Kim van Hoorn, directiesecretaresse bij het Ingenieursbureau, was betrokken bij het ontwikkelen ervan. Leren en ontwikkelen is belangrijk volgens haar. ‘Ondersteuners die hier langer werken weten hartstikke veel, maar durven niet altijd hun rol te pakken.’ Kim nam het initiatief voor een training persoonlijk leiderschap, de Leergang Exelleren Support Professional, en ze moedigt collega’s aan de Banenwaaier door te nemen voor het jaarlijks functioneringsgesprek met de teamleider.

Amsterdamse banenwaaier verschilmakers Kim van Hoorn 1000

Ik zeg geregeld tegen mijn te bescheiden collega’s: je hebt zoveel talent, doe er iets mee.

Kim van Hoorn, Directiesecretaresse

De Banenwaaier laat zien welke banen er nog meer in je functiegroep vallen. En welke kennis, ervaring en competenties je daarvoor nodig hebt. En vervolgens welke stappen je kunt zetten en hoe je dit kunt doen. De aanleiding voor de Banenwaaier voor de ondersteuners was een serie bijeenkomsten, georganiseerd door het Carrièrecentrum, vertelt Liesbeth. ‘Die waren bedoeld om teamleiders te helpen in het denken over de veranderingen in het vakgebied, zoals digitalisering. Met subsidie uit het A&O-programma Update! kwam er een opleiding persoonlijk leiderschap. Ook is een podcast gemaakt over loopbaanbewustzijn en duurzame inzetbaarheid.’ De Banenwaaier sloot daar mooi op aan als praktische handreiking.

Amsterdamse banenwaaier verschilmakers liesbeth de jong 1000

De Banenwaaier helpt ondersteuners mee te bewegen met de veranderingen in hun vakgebied

Liesbeth de Jong, Projectleider Loopbaanontwikkeling Carrièrecentrum Amsterdam
Amsterdamse banenwaaier verschilmakers banenwaaier 1000

Jaargesprek

Anne-Marie van der Sluis, teammanager project- en managementondersteuning bij Grond en Ontwikkeling, is enthousiast over het instrument. Ze stuurde de Banenwaaier naar al ‘haar’ ondersteuners en ze zet ‘m in bij de jaargesprekken. ‘Medewerkers verdienen dat hun leidinggevende oog heeft voor hun ontwikkeling, werkplezier en voor een fijne dynamiek op de werkvloer.’

In het jaargesprek helpt de Banenwaaier om wensen en verwachtingen concreet te maken. Van ‘ik wil wel, maar ik weet niet hoe’ naar ‘dit kan ik heel gericht doen’. ‘Het helpt medewerkers in het denken over wat ze willen en daarmee gericht aan de gang te gaan’, zegt Anne-Marie. ‘Ja’, vult Kim aan, ‘als je vóór het gesprek door de Banenwaaier gaat, kom je op vragen die je met je teamleider kunt bespreken.’

Amsterdamse banenwaaier verschilmakers Anne Marie van der Sluis 1000

Medewerkers verdienen dat hun leidinggevende oog heeft voor hun ontwikkeling en werkplezier.

Anne-Marie van der Sluis, Manager Ondersteuners

Overzicht van stappen

Het Carrièrecentrum maakte tot nu toe vier Banenwaaiers. Naast die voor de ondersteuners, een voor leerplichtplichtambtenaren en voor handhavers in de openbare ruimte. De laatste versie voor de handhavers, heet ‘loopbaangids’. ‘De naam Banenwaaier wekt net iets te veel de indruk dat je de banen voor het uitkiezen hebt, en zo is het ook weer niet,’ zegt Margot.

De allereerste Banenwaaier was gericht op de groep klantmanagers van de afdeling Werk, Participatie en Inkomen. ‘Veel klantbegeleiders doen al heel lang hetzelfde werk. De vraag van de afdeling was: hoe zorgen we dat de mensen in beweging komen?’, vertelt Margot. Door haar eerdere ervaring als loopbaanadviseur wist ze dat medewerkers vaak niet overzien wat ze kunnen doen om stappen te zetten. Zo kwam ze op het idee om dit heel precies en concreet op een rij te zetten. Het bleek dat de klantbegeleiders een stuk of tien opties hadden om in hun eigen schaal en niveau door te stromen. ‘Vaak hoef je maar een klein dingetje te doen, al kun je ook investeren in een opleiding om promotie te maken.’

Het uitgangspunt van elke Banenwaaier (of loopbaangids) zijn de vragen: Wat doe je nu? Wat zet je daarvoor in aan kennis, vaardigheden en competenties? Wil je verdiepen, verbreden of groeien? Wat moet je ervoor doen om daar te komen? Door de veelheid aan informatie raken medewerkers vaak het overzicht kwijt. De Banenwaaier helpt daarom stapsgewijs, concreet en overzichtelijk wat je kunt doen bij vragen over groei en ontwikkeling’. Dit vraagstuk speelt ongetwijfeld ook in andere gemeenten, wat de Banenwaaier voor andere gemeenten interessant maakt.

Amsterdamse banenwaaier verschilmakers Margot van Pruissen 1000

De kracht van de loopbaangids is dat het medewerkers richting geeft.

Margot van Pruissen, Projectleider Carrièrecentrum Amsterdam

Aanpak maken loopbaangids

Hoe pak je het maken van een loopbaangids aan? In Amsterdam begint het met een vraag vanuit een directie, vertelt Margot. ‘Wij onderzoeken of de vraag past in een ontwikkeling van de organisatie. Zo ja, dan verkennen we de opdracht en gaan we op zoek naar wie van de afdeling kan meedoen in het maken van de loopbaangids.’ Op basis van praktijkervaring en de actuele functieboeken en competentiegidsen, worden beschrijvingen gemaakt. In de gids staan ook links naar het bestaande aanbod van opleidingen, training en ondersteuning, bijvoorbeeld door de loopbaanadviseur. Met data van HR wordt geïnventariseerd naar welke vacatures collega’s uit de functiegroep zijn doorgestroomd. Zo eindigt elke gids met voorbeelden van (andere) banen die mogelijk zijn. De gidsen zien er aantrekkelijk uit door de grafische vormgeving met professionele, dynamische foto’s van de eigen groep medewerkers.

Evenwicht bewegen en vasthouden

In de organisatie is iedereen vóór duurzame inzetbaarheid, tegelijk zien leidinggevenden goed functionerende medewerkers liever niet vertrekken. ‘Het is zoeken naar evenwicht tussen bewegen en wendbaar blijven, en anderzijds mensen vasthouden,’ zegt Margot. Voor de huidige medewerkers is leren en ontwikkelen een voorwaarde om bij te blijven. Dit geldt ook voor de organisatie; om mee te kunnen in alle veranderingen, juist in tijd van een krappe arbeidsmarkt. Daar zijn Margot, Liesbeth, Anne-Marie en Kim het over eens.

Communicatie

Margot en Liesbeth zijn als makers betrokken bij de communicatie. Hoe komt de Banenwaaier tussen de oren van de doelgroep? Dit gaat bij de ene functiegroep gemakkelijker dan de andere. Zo zitten de handhavers in één cluster. Ze zijn via hun managers eenvoudig te bereiken. Maar de ondersteuners zitten overal in de organisatie verspreid, dat kost meer moeite. Het máken van de gids is één. Het zorgen dat medewerkers en hun managers de Banenwaaier leren kennen en er gebruik van maken, is zeker zo belangrijk.

Amsterdamse banenwaaier verschilmakers2 1000

Over de organisatie

Bij de gemeente Amsterdam werken 20 duizend mensen. Alle medewerkers krijgen jaarlijks een MAG-gesprek (Mijn Amsterdams Gesprek) waarin loopbaan en flexibiliteit een van de thema’s is, naast bijvoorbeeld sociale veiligheid.

Tips

  • Stel eerst vast of een Banenwaaier past binnen de ontwikkelingen van een organisatie/directie.
  • Breng in beeld wat medewerkers nu doen. Medewerkers hebben dit vaak niet op een rij.
  • Maak concreet welke stappen medewerkers kunnen zetten om bij te blijven of te groeien.

Lessons learned

  • Met het maken van een Banenwaaier/loopbaangids ben je er niet, het vraagt inzet om de gids onder de aandacht te brengen en het gebruik ervan te stimuleren.

Meer informatie?

  • Heb je belangstelling voor de loopbaangids? Overweeg je in je eigen organisatie te gaan werken met loopbaangidsen? Margot van Pruissen vertelt je er graag meer over hoe je het kunt aanpakken. Je kunt contact met haar opnemen via M.van.Pruissen@amsterdam.nl

Downloads

Omdat je schaken 1400

Misschien vind je dit ook interessant