De gemeente Zaanstad is actief aan de slag met het thema duurzame inzetbaarheid. Het vitaliteitsprogramma ‘Meer Dan FIT’ is de logische vervolgstap. Hierin wordt de visie op duurzame inzetbaarheid van 2025 tot en met 2027 concreet uitgerold. Het doel? Medewerkers vitaal krijgen en houden.

Marc Altyzer, beleidsadviseur verzuim en vitaliteit en Martin Doorman, beleidsadviseur duurzame inzetbaarheid en arbo, rollen het programma samen uit in de organisatie. Afdelingsmanager Hakan Senyürek was nauw betrokken bij de opzet ervan. Ze delen graag hun ervaringen.

Verschilmakers in Duurzame inzetbaarheid

Dit verhaal hoort bij onze verhalenseries over de verschilmakers bij gemeentelijke organisaties. A&O fonds helpt gemeenten bij de ontwikkeling en professionalisering als werkgever en bij de ontwikkeling en groei van medewerkers. A&O fonds is er voor de verschilmakers.

Zaanstad fit verschilmakers1 1000
Fotografie: Maartje Kuperus

De gemeente Zaanstad voerde in 2022 een medewerkerstevredenheidsonderzoek uit. Een van de pijlers in dit onderzoek was werkdruk. Ook was het verzuim bij de gemeente te hoog. Marc startte eind 2022 in zijn functie en ging met de uitkomsten van het onderzoek aan de slag.

Marc: “Ik wilde iets concreets doen met alle bevindingen. Ik ben daarom om tafel gegaan met de directeur en sectorhoofden, de teamleiders en afdelingsmanagers. Samen hebben we gekeken welke aanpak bij ons zou passen.

Zaanstad fit verschilmakers marc portret 1000
Fotografie: Maartje Kuperus

Als het gaat om duurzame inzetbaarheid moet je maatwerk leveren per afdeling.

Marc Altyzer, Beleidsadviseur Verzuim en Vitaliteit

We hebben dit ingestoken op het onderwerp verzuim, maar ook op preventie en risico’s. Wat hier uiteindelijk uit is gekomen, is ons inzetbaarheidsbeleid. Uit dit beleid komen drie belangrijke randvoorwaarden naar voren; verbinding met het team en Zaanstad, voldoende ruimte om het eigen werk te ervaren en voldoende kennis en vaardigheden hebben of ontwikkelen om je werk goed te kunnen doen.

Het beleid moet bijdragen aan het terugdringen van risico’s en het optimaliseren van individuele verzuimbegeleiding. Onze conclusie: als het gaat om duurzame inzetbaarheid moet je maatwerk leveren per afdeling.”

Van bewustwording naar visie

Vanuit de visie op duurzame inzetbaarheid wordt naast de medische achtergrond van het verzuim ook gekeken naar werkvermogen, employability en vitaliteit. Iedereen heeft eigen oplossingen nodig die voor hem of haar werken. Daarom richt de gemeente Zaanstad zich op maatwerk in hun visie op verzuim. Zowel in het bepalen van risico’s, als op inzetbaarheid en het nemen van eigen regie. Hakan was een van de afdelingsmanagers die met Marc aan de slag ging om op dat punt te komen.

Hakan: “Vanuit mijn functie als hoofd burgerzaken nam ik graag het voortouw. Ik wilde met elkaar nadenken over toekomst, inzetbaarheid en vitaliteit. Zo hebben we als afdeling vitaliteitssessies gehad. Eerst met leidinggevenden, bewustwording met bijvoorbeeld sprekers als de vitaliteitscoach van de politie. Daarna hebben we gesprekken en bijeenkomsten met medewerkers gehad. Onze visie is vanuit het MT, via de operatie naar strategie gegaan. Als we wat willen doen aan de werkdruk, moeten we immers zorgen dat mensen vitaal hun werk kunnen doen.”

Zaanstad fit verschilmakers Martin
Fotografie: Maartje Kuperus

Het thema vitaliteit is inmiddels een vast onderdeel van onze nieuwe gespreksformats.

Martin Doorman, Beleidsadviseur Duurzame Inzetbaarheid en Arbo

Marc vult aan: “Planmatig werken is inderdaad echt de basis: wat hebben wij te doen om de duurzame inzetbaarheid te borgen in de organisatie? Het inzetbaarheidsbeleid dat we hebben gemaakt, hebben we in 2023 in negen maanden via een pilot getoetst bij drie sectoren.

Daarna hebben we het over de organisatie uitgerold. Dit loopt nog steeds. Elke afdeling maakt een plan dat past bij de afdeling en de mensen. Sommige afdelingen doen dit voor het eerst, burgerzaken doet dit bijvoorbeeld al elk kwartaal. Bijsturen, finetunen. Verzuim en duurzame inzetbaarheid kan heel weerbarstig zijn. Planmatig werken geeft inzichten in de huidige situatie.”

Vitaliteitsprogramma

Toen de implementatie van het inzetbaarheidsbeleid eenmaal stond, besloot de gemeente Zaanstad verder te verdiepen en zich daarbij allereerst te richten op vitaliteit. Marc: “Vitaliteit is best een containerbegrip. Ik ben met 20 afdelingen in gesprek gegaan. Waar word je blij van? Wat maakt het werken bij jouw afdeling zo leuk? Met al die informatie en dossiers ben ik met collega’s van P&O die hele bult ingedoken om er chocola van te maken. Daar is ons vitaliteitsprogramma ‘Meer dan FIT’ uit ontstaan. Hiermee gaan we echt een slag dieper en maken we onze visie concreet.

Zaanstad fit verschilmakers Hakan portret 1000
Fotografie: Maartje Kuperus

Alles wat we doen komt eigenlijk voort uit de juiste data.

Hakan Senyürek, Afdelingsmanager

Bewust en vaardig

We willen onze medewerkers bewust maken en vaardig maken. Het belangrijkst hierin is commitment. Het is essentieel dat door iedereen wordt erkend dat vitaliteit van groot belang is voor onze organisatie en dat iedereen hier een rol in speelt. Als individu, maar ook als team en als manager. Dit betekent ook dat er genoeg tijd vrij moet worden gemaakt in het werk.”

Het vitaliteitsprogramma bestaat uit activiteiten en bewustwording waar medewerkers zelf een rol in hebben. De drie psychologische basisbehoeften staan centraal; autonomie, relatie en competentie. Op individueel niveau worden medewerkers geactiveerd om na te denken over hun vitaliteit en dit te bespreken met hun leidinggevende.

De gemeente Zaanstad gebruikt hier onder andere ‘Het Goede Gesprek’ voor, een gespreksleidraad op A4, waar stap voor stap thema’s als de werk-privébalans, vitaliteit, zaken die energie geven en persoonlijke doelstellingen aan de orde komen. Tussen de teams en afdelingen wordt bewust de samenwerking opgezocht, ook wordt er samen gekeken naar ontspanning of energiebronnen. Organisatiebreed worden grote onderwerpen aangesneden, zoals de overgang, werkdruk en de vitaliteitsweken. De activiteiten worden gekoppeld aan vier pijlers; hoofd, lijf, relaties en hart.

Uitrol programma

Marc: “De komende vitaliteitsweek hebben we weer een gevarieerd programma. We proberen alle pijlers aan te tikken in het aanbod dat we doen en zoveel mogelijk in combinatie. Zo gaan we naar AZ, waar we worden getraind, hebben we on the spot coaching op kantoor, hebben we het over diversiteit en inclusie en kan men een rolstoelclinic volgen. Uiteraard hebben we aandacht voor alle locaties. Wanneer we oliebollen uitdelen op het stadhuis, doen we dat ook voor onze mensen in de openbare ruimten.

Na de vitaliteitsweek maken we een start met de uitrol van het programma. Voor dit komende jaar hebben we het inhoudelijk vormgegeven samen met afdelingsmanagers en teamleiders. We hebben erin meegenomen wat zij waardevol vinden. Zo hebben we presentaties gemaakt die zij kunnen geven, of we kunnen ze erbij helpen. Onderdelen van ons jaarprogramma 2025 zijn bijvoorbeeld de Dam tot Dam loop, het zomerfeest, de bedrijfsmaatschappelijk werker in huis, het programma ‘focus tijd’, waar we mensen vaardig maken om ruimte in hun agenda te creëren en natuurlijk beide vitaliteitsweken.”

Zaanstad fit verschilmakers3 1000
Fotografie: Maartje Kuperus

Luisteren naar je mensen

Vitaliteit betekent ook dat je goed kijkt en luistert naar wat er speelt in de organisatie en wat er nodig is. Dit raakt ook het werk van Martin, als het gaat om gezond en veilig werken.

Martin: “Een van de speerpunten van mijn werk is arbo. Die haakt nauw aan bij vitaliteit. Werkomstandigheden zijn belangrijk voor een vitaal leven. Zo hebben we bijvoorbeeld mooie kantoortuinen, maar de mensen blijken toch behoefte hebben aan stilteplekken. Als je wordt gestoord, duurt het een kwartier voordat je weer in je focus bent. We kijken daarom goed naar wat een afdeling nodig heeft, niet alleen qua goede bureaustoelen, maar ook naar hoe je dag eruitziet, wanneer je wat inplant en waar je die werkzaamheden doet. Dit geldt ook voor onze mensen buiten. Hoe zwaar is de belasting van het werk, hoe fit is de medewerker? Wat kunnen we voor ze doen zodat ze zwaar werk langer volhouden? Het past allemaal binnen hetzelfde vitaliteitsplaatje.”

Hakan: “Het zomerfeest is ook een mooi voorbeeld van luisteren. Afdeling burgerzaken kon daar nooit bij zijn, omdat het op donderdagmiddag is en zij gewoon open zijn. Zij vielen altijd buiten de boot. Dit jaar is er rekening gehouden met hun wensen, zodat ze wel kunnen aansluiten. Het is een kleine moeite om het anders te doen, maar het betekent zoveel. Mensen weten: we mogen er zijn.”

Juiste data

Hakan: “Alles wat we doen, komt eigenlijk voort uit de juiste data. Het medewerkerstevredenheidsonderzoek was het begin van alles. Die data maakte dat we een start konden maken. Maar ook uit gesprekken en analyses hebben we heel veel informatie gehaald. Zo zagen we dat vrouwen boven de 45 jaar veelvuldiger ziek waren. De overgang bleek een grote rol te spelen. Bij burgerzaken hebben we dat groot opgepakt. We hebben twee gynaecologen uitgenodigd. Dit werd de grootste bijeenkomst die we ooit intern hebben georganiseerd. In zeven van onze twaalf sectoren was deze trend te zien.”

Marc: “We hebben daar gelijk op aangehaakt met een aparte intranetpagina. We hebben een diëtiste over de vloer gehad, sporten, allemaal voor deze doelgroep. Ook onze voormalig directeur heeft gesproken als ervaringsdeskundige. En we laten het thema ook terugkomen in de volgende vitaliteitsweek.”

Kracht van de herhaling

Martin: “Herhaling is ontzettend belangrijk. Het thema vitaliteit is inmiddels een vast onderdeel van onze nieuwe gespreksformats. Ook praten we meer over de werk-privébalans. We blijven continu aandacht schenken aan het thema, in ons jaarplan, in teams, in alles.”

“De dagelijkse prioriteiten fietsen er toch regelmatig tussendoor”, merkt Hakan op, “De dingen die je inzet, blijven wel plakken, maar in het dagelijks werk zijn mensen toch geneigd om terug te vallen in hun gewoontes. Mensen vinden het lastig om los te laten, zijn heel loyaal. De kracht van de herhaling is ontzettend belangrijk om ze te wijzen op een goede balans. En soms heb je prikkels nodig, kijk bijvoorbeeld naar fiscale voordelen bij sporten.”

Marc: “Toen ik hier kwam werken was er geen verzuimbeleid, geen concreet protocol - wel spelregels. Wat ik echt heel tof vind om te zien is dat het eerst trekken en sleuren was voor die vitaliteitsplannen, maar dat het nu volledig wordt gedragen door ambassadeurs in de afdelingen. Sommigen maken nu hele boekjes van hun vitaliteitsplan. Ik ben er echt trots op dat we staan waar we nu staan.”

Cirkel van DI

Cirkel van DI (model)

Duurzame inzetbaarheid is een begrip dat veel omvat. Van abstract en divers tot klein en tastbaar. A&O fonds Gemeenten heeft dit thema gevat in een eigen model van duurzame inzetbaarheid, de Cirkel van DI (zie afbeelding).

Binnen dit model gaat het in het bovenstaande verhaal (vooral) om Maatwerk (organisatiekant) en ook Gezond werken (medewerkerskant) en de Dialoog om dit samen mogelijk te maken. Wil je meer weten over dit DI-model en hoe zelf met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan in jouw organisatie? Neem dan een kijkje op de onderstaande pagina op onze website.

Zaanstad fit verschilmakers2 1000
Fotografie: Maartje Kuperus

Over de gemeente Zaanstad

De gemeente Zaanstad is in 1974 ontstaan door de gemeenten Assendelft, Krommenie, Wormerveer, Westzaan, Zaandijk, Koog aan de Zaan en de grootste plaats Zaandam samen te voegen tot één gemeente.

De werkorganisatie van de gemeente is opgedeeld in vier clusters, die worden aangestuurd door clustermanagers. Deze clusters zijn: strategie en beleid, individuele dienstverlening, collectieve dienstverlening en bedrijfsvoering.

Marc Altyzer en Martin Doorman namen in 2023 en 2024 deel aan een leernetwerk Duurzame inzetbaarheid van A&O fonds Gemeenten.

Over meer dan FIT

Het vitaliteitsprogramma ‘Meer Dan FIT’ vloeit voort uit de visie op duurzame inzetbaarheid en wordt van 2025 tot en met 2027 uitgerold. Het doel: de medewerkers vitaal te krijgen en te houden, zodat zij met hoge motivatie en energie kunnen bijdragen aan het realiseren van de gemeentelijke visie. Met dit programma wil de gemeente Zaanstad de medewerkers bewust(er) maken, activeren en stimuleren om aan hun eigen vitaliteit en die van hun collega's te werken.

In het programma staan de drie psychologische basisbehoeften centraal: autonomie, relatie en competentie. Deze hebben een directe relatie met vitaliteit en vormen de kern van het inzetbaarheidsbeleid.

Als onderdeel van het inzetbaarheidsbeleid heeft (elke) afdeling een vitaliteitsplan opgesteld door middel van een sessie met het team. Tijdens deze verschillende sessies is naar voren gekomen dat vitaliteit veel meer omvat dan alleen lichamelijke en fysieke fitheid. Het gaat er ook om dat medewerkers op de juiste plek zitten met de juiste vaardigheden, of ze zich verbonden voelen met collega's en de organisatie en of duidelijk is aan welk doel ze bijdragen.

Het programma wordt zowel op individueel niveau als op afdelings- en organisatieniveau geïmplementeerd.

Om de activiteiten doelgericht te houden, koos Zaanstad voor vier pijlers die ze samen met collega's betekenis hebben gegeven. Alle initiatieven dienen een bijdrage te leveren aan minimaal 1 van deze pijlers. Deze pijlers zijn:

  • Hoofd: Dit heeft te maken met alles wat er in ons omgaat en het effect daarvan op alle aspecten van onze vitaliteit. Denk aan emoties, gedachten, maar ook onze ontwikkeling en uitdagingen. Het gaat erom hoe we onze kennis inzetten om bij te dragen aan de stad.
  • Lijf: Dit draait om fysieke energie. Het gaat om zowel conditie, voeding, maar ook om waar we ons lichamelijk voor inzetten en de omgeving. Is er een juiste balans tussen het individu en de omgeving? Doen we wat nodig is om deze balans te behouden en te verbeteren?
  • Relaties: Hier streven we naar een situatie waarin 1+1=3. Dat betekent dat we elkaar in onze samenwerking versterken en zo mooie prestaties realiseren. Ook de relatie die we met we met ons werk en doelen hebben, moet motiveren en energie geven. Samen dragen we bij aan de stad.
  • Hart: Dit gaat erom dat je je collega’s, jouw team en de stad een warm hart toedraagt. Je bent er voor anderen, maar wordt ook gewaardeerd voor wie je bent en wat je bijdraagt.

Het programma wordt in Q4 van 2027 geëvalueerd.

Tips

  • Maak gebruik van alle beschikbare data, uit onderzoeken, gesprekken en analyses
  • Luister naar je mensen, neem ze mee in je plannen
  • Werk planmatig, dit werkt heel goed in de weerbarstige werkelijkheid rondom verzuim
  • Vitaliteit is maatwerk, elke afdeling kan wat anders nodig hebben, afhankelijk van de populatie en de aard van het werk.

Lessons Learned

  • Luister naar je mensen.

Meer informatie

Neem contact op met:

Marjolein Reijling (Teammanager P&O beleid en advies): m.reijling@zaanstad.nl
Martin Doorman (beleidsadviseur Duurzame inzetbaarheid & Arbo): m.doorman@zaanstad.nl

Misschien vind je dit ook interessant