Deze week is er speciaal aandacht voor de mentale gezondheid en mentale weerbaarheid op de werkvloer. Het is namelijk de Week van de Mentale Gezondheid 2024.

Eén op de zeven werknemers heeft last van psychische problemen blijkt uit onderzoek van het CBS. In 2021 had 18 procent van de vrouwen van twaalf jaar of ouder psychische klachten. Bij mannen was dit 12 procent. Dit komt uit de Gezondheidsenquête van het CBS en uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO. Het museum van de geest meldt dat ruim 4 op de 10 Nederlanders te maken krijgen in hun leven met psychische problemen.

Werkdruk

Stress is een veelvoorkomend probleem op de werkvloer. Het kan zich uiten in verschillende fysieke en mentale symptomen, zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid, spierspanning en hoofdpijn. Depressie is een aandoening die wordt gekenmerkt door een aanhoudend gevoel van somberheid en verlies van interesse. Veel werknemers ervaren symptomen van angst. Mensen met een angststoornis vermijden vaak situaties die deze gevoelens kunnen oproepen. Dit kan grote impact hebben op hun dagelijkse functioneren en werkprestaties.

Belang van lichaamsbeweging

Door genoeg bewegen verbetert ook je mentale gezondheid. Tijdens het bewegen maakt het lichaam bijvoorbeeld endorfine aan en dit kan een betere stemming en meer energie geven. Door bewegen slaap je ook beter en dat is weer bevorderlijk voor hoe je je voelt overdag. Stimuleer als werkgever dus beweging. Doe een traploopwedstrijd of ga samen tijdens de lunch wandelen.

Misschien vind je dit ook interessant