Waar mensen in 2019 ongeveer vier tot acht dagen per jaar ziek thuisbleven, zijn dat nu vijf tot zeven dagen meer. De cijfers van de Arbo Unie laten dit zien, meldt nu.nl. We zitten dus langer ziek thuis dan voor corona.
Niet met snot naar het werk
Corné Roelen, bedrijfsarts bij de Arbo Unie en hoogleraar Bedrijfsgeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Sinds corona is het eigenlijk not done om verkouden op je werk te verschijnen." Want als je te veel hoest of snottert, krijg je vaak scheve blikken op kantoor. Daarom gaan werknemers pas weer naar hun werk als ze klachtenvrij zijn.
Werkdruk neemt toe
Ook het personeelstekort speelt mogelijk een rol. "Door de krapte op de arbeidsmarkt is de werkdruk de laatste maanden toegenomen", zegt Roelen. "Mensen kunnen ertegenop zien om weer te gaan werken vanwege drukke collega's en een hectische sfeer. Daarom blijven ze langer thuis."
Langdurige covid geen oorzaak
Volgens de Arbo Unie heeft langdurige covid op dit moment geen grote rol in het ziekteverzuim. Het aantal mensen dat met de diagnose thuis zit is niet heel groot en lijkt ook niet te groeien, zegt de Unie. Ze spreken van langdurige covid wanneer ex-coronapatiënten langdurige klachten, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en reukverlies ervaren.
Aanpak van Verzuim
Hoe zorg je dat verzuim op de agenda komt binnen jouw gemeentelijke organisatie en wat zijn de cruciale elementen bij de aanpak van verzuim? In dit webinar deelt Vera Haanstra, senior onderzoeker van Regioplan, de uitkomsten van het onderzoek Samen Beter naar verzuim in de gemeentelijke sector.
Ondersteuning bij werkdruk
Wil jij aan de slag met werkdruk en agressie bij jouw gemeente? A&O fonds Gemeenten helpt je hierbij met tools voor communicatie en implementatie.