Meldingen over de openbare ruimte worden nu in Moerdijk negen dagen sneller afgehandeld dan een jaar geleden. Binnen de gemeente is er nog een schat aan data beschikbaar om meer van dit soort successen te boeken. Om hier een boost aan te geven deed de gemeente een scan: het Ontwikkel Model Datagedreven Gemeenten. Deze scan laat zien hoe de organisatie ervoor staat als het gaat om werken met data.

Dorien van Gastel, programmaleider datagedreven werken van de gemeente Moerdijk: “We zien nu al dat het echt meerwaarde heeft voor de organisatie.” In Moerdijk gebruiken ze beschikbare cijfers voor voorspellende analyses die kunnen helpen bij het maken van beleid. “Zo kun je ontwikkelingen voor zijn en hoef je achteraf niet te concluderen dat het anders had gemoeten.”

Datagedreven werken is geen doel op zich. Het gaat pas echt lopen als er bij een team behoefte is aan cijfers.

Dorien van Gastel, Programmaleider Datagedreven Werken

Boost

De gemeente Moerdijk wilde een jaar geleden graag een ontwikkelslag maken met data. Dorien: “Maar we wisten niet goed hoe we dat moesten doen en waar we precies stonden met datagedreven werken. Met het Ontwikkel Model Datagedreven Gemeenten is een beeld gemaakt van de hele organisatie: wat gebeurt er al? Welke facetten zijn belangrijk? En hoe kunnen we daar op inzetten zodat we een verbetering gaan zien?”.

A&O ontwikkelt model Datagedreven Gemeente

Het gebruik van datatoepassingen geeft gemeenten veel nieuwe mogelijkheden om doelstellingen te bereiken. Maar is jouw gemeente daar ook klaar voor? Om daar inzicht in te krijgen, ontwikkelden A&O fonds Gemeenten, VNG Realisatie en adviesbureau Berenschot het Ontwikkelmodel Datagedreven Gemeente. Lees hieronder verder over dit model.

Model helpt

Volgens Dorien heeft de gemeente zeker wat gehad aan de scan: “Het was een nulmeting. Als we over vijf jaar weer opnieuw willen kijken, kunnen we meten of het zin heeft gehad wat we hebben gedaan. Maar het was ook een hulpmiddel om inspiratie op te doen voor datagedreven werken. Er zijn rondom die scan veel verschillende sessies geweest waardoor we als organisatie even een boost kregen.”

Gemeente Moerdijk Datagedrevenwerken 1000

Openbare ruimte

Na de scan heeft de gemeente een uitvoeringsagenda gemaakt waarin drie programma lijnen terugkomen: ‘focus & doen’, ‘bouw’ en ‘verbeter’. Dorien: “Bij ‘bouw’ kijken we bijvoorbeeld hoe we een centrale plek kunnen maken voor onze datasets en welke koppelingen we nodig hebben om echt iets met de cijfers te kunnen doen. Ook willen we in overleg gaan met mensen die data beheren om erachter te komen waar ze tegenaan lopen.

Concreet

‘Focus & doen’ betekent dat we ook echt concreet met projecten aan de slag gaan. Neem de meldingen over de openbare ruimte. Er is een projectgroep die met data slagen aan het maken zijn. Maandelijks is er een overleg waar ik ook bij zit. Dan nemen we door waar die maand veel meldingen over zijn. We kijken naar een verklaring en of de data wel kloppen. Met een hele diverse club bespreken we dit soort dingen. Zo wordt data gebruikt in normale werkprocessen. Met ‘verbeter’ willen we ook inzetten op de vaardigheden van medewerkers. Cursussen en inspiratie aanbieden om collega’s te helpen om meer datagedreven te gaan werken.“

Teamdoelen

Opdringen van data sets is niet de benadering die Dorien hanteert: “Datagedreven werken is geen doel op zich. Het gaat pas echt lopen als er bij een team behoefte is aan cijfers. Daarom is het project met openbare ruimte zo’n succes. Daar dragen cijfers bij aan de teamdoelen ’betere dienstverlening’ en ‘kortere doorlooptijd’. En dat werkt, het afhandelen van een melding is enorm versneld. Duurde het vorig jaar nog 14 dagen, nu is dat teruggebracht naar 5 dagen. Dat komt omdat we nu met z’n allen inzicht hebben. Eerst was het een beetje een black box, het overzicht was er niet. Als je binnen de organisatie dit soort succesverhalen kunt delen dan worden anderen ook weer enthousiast. Daarom heb ik ook een animatiefilmpje gemaakt van 2 minuten over dit voorbeeld en verspreid in de hele organisatie. Gewoon om te laten zien hoe data je helpen en dat het helemaal niet zo’n ver van je bed show hoeft te zijn.”

Bb aeno kees winkelman etten leur algemeen 1600

Dorien werkt samen met de HR afdeling: “In onze HR visie is datagedreven werken een pijler. Zo bereiden we mensen voor op veranderingen die er gaan komen. We organiseren inspiratiesessies en willen trainingen aanbieden voor het werken met het data analyse programma. Zo kunnen we onze collega’s futureproof maken. Maar ik probeer het alleen niet zo groots te verwoorden. Anders krijg je mensen die het eng vinden terwijl het juist heel veel kansen biedt. Het liefste houd ik het praktisch en dichtbij.”

Het Ontwikkel Model Datagedreven Gemeenten is mede dankzij subsidie van A&O fonds Gemeenten tot stand gekomen. Wil je meer weten over subsidie en expertise van het A&O fonds? Klik op de knop hieronder.

Naar Subsidie en expertise

Misschien vind je dit ook interessant