Ze lopen over van energie en enthousiasme: Stijn Meulendijks en Nadine van der Werf van de projectgroep voor vitaliteit in de gemeente Geldrop-Mierlo. Voor hun vitaliteitsproject zijn ze aangehaakt bij de pilot BRUIS van A&O fonds Gemeenten en ze pakken het grondig aan. Meulendijks: “We werken eerst aan een stevig fundament, zodat we met steun uit de hele organisatie straks van start kunnen.”
Medewerkers van Geldrop-Mierlo willen meer aandacht voor vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Dat bleek in 2017 uit een onderzoek onder het personeel. Vandaar dat het management een project over dit onderwerp in het leven riep. Meulendijks: “Het idee erachter is dat we ook goed voor onszelf moeten zorgen en naar onszelf moeten kijken, als we de burger goed van dienst willen zijn. Daar gaan wij onze collega’s bij helpen. En motiveren natuurlijk. Maar niks moet hoor, de norm is persoonlijk. We werken aan een programma met verschillende onderdelen waar, als het goed is, voor iedereen wat bij zit. En anders vragen we: wat heb jij nodig om vitaal aan het werk te gaan?”
Een methode, een coach en een toolkit
Het management vond het belangrijk dat het project bottom-up tot stand zou komen. Voor medewerkers, door medewerkers. Al in de startfase van het project – tweede kwartaal 2019 – haakten die medewerkers aan bij de pilot BRUIS van A&O fonds Gemeenten. BRUIS staat voor: Blij, Relax, Uitzicht, Ik en Samen. Van der Werf: “We dachten na over wat we precies wilden met vitaliteit en toen zagen we BRUIS voorbij komen. Precies op het goede moment, want we zochten nog een methode om met vitaliteit aan de slag te gaan. We kregen een BRUIS-coach die ons enorm helpt. Zij heeft ervaring met dit soort projecten en via haar kunnen we ook leren van de andere gemeentes die meedoen aan de pilot. Bovendien had A&O al een toolkit klaar die we meteen kunnen gebruiken. Van vragenkaartjes voor een goed gesprek over vitaliteit tot een handleiding voor een over-de-streepsessie.”
We waren best wel aan het stoeien met de term vitaliteit. Wat valt daar wel onder en wat niet? Met BRUIS [...] ga je met energie aan de slag en focus je op het positieve. Je hebt het niet meer over verzuim of uitval, maar over wat mensen nodig hebben om vitaal aan het werk te kunnen.
De bruisende coalitie
Als ze iets doen, dan doen ze het goed in de gemeente Geldrop-Mierlo. In de projectgroep zitten mensen van alle afdelingen en lagen van de organisatie. Dus ook iemand uit het managementteam, uit de ondernemingsraad, van communicatie en van P&O. Meulendijks: “Zo kunnen we goed afstemmen met collega’s. Zijn er al projecten of groepjes die zelf met dit onderwerp bezig zijn? Rijden we hen niet in de wielen? En, kunnen we hen betrekken bij wat wij aan het doen zijn? Daar nemen we de tijd voor, zodat we alles kunnen afstemmen met het managementteam en de ondernemingsraad. We weten dat we gesteund worden door het management, het project was immers hun idee, maar we willen ook hun volledig support als we het straks in de praktijk gaan brengen. Zo werken we met z’n allen aan een bruisende coalitie.”
En met succes, zegt Van der Werf: “We hadden al meer aanmeldingen dan plekken in onze projectgroep en door ons enthousiasme merk je ook dat collega’s zich graag bij ons willen aansluiten. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Die mensen zijn onze ambassadeurs. We delen met hen de ontwikkelingen van de projectgroep, zodat zij hun directe collega’s weer enthousiast kunnen maken.”
De BRUIS-kalender: een goede mix van activiteiten
Voor de voorbereiding nemen ze de tijd, maar ook het resultaat moet lang meegaan. En het liefst onderdeel worden van de werkcultuur bij de gemeente. Van der Werf: “Onze visie is dat medewerkers van de gemeente Geldrop-Mierlo fit en gemotiveerd zijn, bewust met vitaliteit omgaan en samen werken aan een goede balans in hun werk.”
“Iedereen doet dat op een andere manier. Dus willen we een goede mix van allerlei activiteiten. Zowel in inhoud als in de vorm: sport en ontwikkeling, workshops, face-to-face, binnen werktijd en buiten werktijd. Daarbij willen we vooral initiatieven van onze collega’s stimuleren, hen helpen organiseren en hun ideeën onder de aandacht brengen.”
En dat is niet iets wat je één keer doet en dan klaar. We willen dat collega’s het hele jaar door hiermee bezig kunnen zijn. Daarom hebben we de BRUIS-kalender bedacht. Daarop staat aan welke letter of letters van BRUIS we deze maand extra aandacht besteden en welke activiteiten er georganiseerd worden. Ons plan van aanpak ligt nu bij het managementteam. Hopelijk kunnen we begin 2020 bruisend van start.
Weten wat de vitaliteitscampagne BRUIS voor je kan betekenen? Klik dan hieronder en lees hoe je deze campagne ook in jouw gemeente kan starten.
Subsidie en expertise
Om je taken als gemeente goed te kunnen uitoefenen is een wendbare organisatie met wendbare medewerkers nodig. Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie en expertise.
Project voorbeelden
A&O deelt ook projecten die subsidie hebben ontvangen. Zo kunnen ook andere gemeenten profiteren van de praktijkkennis die ze hebben opgeleverd.
Contact
De mogelijkheden voor subsidie en expertise eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.