Eigenaar Nagelstudio, voormalig archiefmedewerker bij Gemeente Den Haag

Den Haag

Na de MAVO startte Liane Corjanus in 1977 als typiste bij de Gemeente Den Haag. Ze werkte op diverse afdelingen, de laatste 17 jaar bij het archief. Ze was een loyale ambtenaar, die haar creativiteit alleen in haar hobby’s kwijt kon. Toen haar oudste dochter schoolkeuzes maakte, dacht ze: ‘Wat wil ík eigenlijk?’ Ze is toen gaan praten met haar leidinggevende, volgde een loopbaantraject en deed opleidingen tot grimeur en nagelstyliste. Aanvankelijk combineerde ze nagelstyling met haar gemeentebaan. Sinds oktober 2011 runt ze voltijds nagelstudio LianeFX. Haar echtgenoot Rob van Hoek heeft haar volop aangemoedigd en helpt haar nu met de bedrijfsvoering.

Wat doet Liane om zich in haar werk te ontwikkelen?

Toen Liane Corjanus de MAVO had afgerond, zei haar vader: ‘Word maar ambtenaar, dat biedt zekerheid. In 1977 startte ze als typiste bij de Gemeente Den Haag, volgde interne opleidingen, en werkte met veel plezier bij eerst de afdeling woonruimtebemiddeling en daarna vergunningen. Toen ze moeder werd ging ze parttime werken. Er waren regelmatig reorganisaties, waardoor haar op een gegeven moment niets anders restte dan bij het archief werken. ‘Oud papier’, zo kwalificeert ze de afdeling waar ze uiteindelijk toch 17 jaar heeft gewerkt. Toen haar oudste dochter op haar 15de welbewust koos om kok te willen worden, was dat de trigger voor Liane om zich te oriënteren: ‘Wat had ík eigenlijk willen worden?’ Bovendien was ze ‘klaar’ bij de gemeente. Ze ging praten met haar leidinggevende, die haar een loopbaantraject aanbod. De loopbaanadviseur vroeg haar: ‘Wat wou je als kind worden?’ ‘Grimeur!’, zei ze. Na wat dubben over de kosten van een grimeopleiding zei haar echtgenoot Rob van Hoek: ‘Doe het nou maar!’

Liane Corjanus Praktijkverhaal

In die tijd zat Rob in een outplacementtraject en deelde veel van wat hij leerde met Liane. Hij vergezelde haar naar een open dag over de grimeopleiding: ‘Toen zag ik haar als een klein meisje in een snoepwinkel rondlopen, prachtig om te zien!’ En zo ging Liane iets nieuws leren: eerst de grime-opleiding, maar de onmogelijke werktijden in dit beroep – van ’s middags tot diep in de nacht – hielden haar tegen. Een cursusgenote raadde haar nagelstyling aan, dat kun je immers vanuit huis doen. Met financiële steun van het A+O fonds volgde ze de opleiding tot nagelstyliste. Voor de opleiding moest ze veel spullen aanschaffen, waardoor ze na de opleiding meteen kon starten. Een baan zoeken was niet aan de orde, ze begon gewoon vanachter de keukentafel, nagels verzorgen van eerst de buurvrouwen en haar dochters. Al snel ging het lopen, dankzij mond-tot-mond reclame en een advertentie op Marktplaats. Aanvankelijk combineerde ze nagelstyling met haar werk, dat ze vervolgens afbouwde van vier naar drie naar twee dagen. Bij de eerstvolgende reorganisatie greep ze haar kans, kreeg een jaarsalaris mee, en maakte de definitieve loopbaanstap naar fulltime eigenaarschap van Nagelstudio LianeFX. Die laatste stap was best een hobbel, na 34 jaar zekerheid. Maar het mooie was, aldus Rob: ‘Ik zag haar opbloeien, ze bruiste van creativiteit.’ Netwerken doet ze eerder passief dan actief: door goed werk aan klanten te leveren, gunnen mensen haar veel. Zo is ze gevraagd om workshops nagelstyling te geven, wat ze meermaals heeft gedaan.

Waartoe leiden Lianes activiteiten?

Lianes ontwikkelactiviteiten brachten haar loopbaansucces: ze runt nu een succesvolle nagelstudio waar haar gezin goed van kan leven en die haar passie is. Haar inzetbaarheid is groot, omdat ze eindelijk de creativiteit kan inzetten die ze in haar werk als ambtenaar niet kwijt kon. Een risico is dat ze soms zo hard werkt, dat ze last van nek en schouders krijgt. Daarom traint ze bij een fysiotherapeut. Liane legt veel eer in haar vakmanschap. ‘Ze wil het beste meisje van de klas zijn’, zegt Rob. Ze houdt alle ontwikkelingen in het vak bij. ‘De Russinnen zijn leading op de nagelforums op internet. Dankzij Google Vertalen kan ik ze goed volgen.’ Verzuim is als zelfstandig ondernemer niet aan de orde, maar tien jaar terug viel ze zeven maanden uit vanwege een muisarm. ‘Als je geestelijk op een dood spoor zit, roept je lijf blokkades op’, zo verklaart ze die periode achteraf. Ongewenst was haar verloop bij de gemeente deels: haar leidinggevende wilde haar graag houden, maar gunde haar ook een tweede loopbaan.

Wat ligt ten grondslag aan Lianes succes?

Ontwikkeling is de levensfilosofie van Liane en Rob, het is feitelijk hun doel in werk en leven. Lianes attitude kenmerkt zich door flexibiliteit, creativiteit en een hoog arbeidsethos. Dat laatste maakte dat ze zich ergerde aan sommige collega’s bij het archief. ‘Dan verdween er een de kelder in, kwam na lange tijd weer boven, en had maar een klein stapeltje weggewerkt.’ Directe aanleiding om in beweging te komen was toen haar dochter zei: ‘Ik word kok’. Dat triggerde Liane: ‘Wat wil ik zelf?’

Engelen en beren

Rob is voor Liane een ware engel. Hij moedigde haar aan om haar passie te zoeken. Hij ving de kinderen op en kookte op de dinsdagen dat Liane opleidingen volgde. Hij ging mee naar de Kamer van Koophandel. Hij is haar spiegel en haar weegschaal. Als ze iets nieuws in de markt wil zetten, vraagt ze Rob advies. Hij doet de bedrijfsvoering en denkt na over winstmarges. Toen een opleidingscentrum haar vroeg om workshops nagelstyling te geven, spoorde Rob haar aan een hoog tarief te vragen. Aanvankelijk weigerde de directeur. Liane hield voet bij stuk en kreeg wat ze vroeg. Een andere engel was Lianes ex-leidinggevende bij de gemeente nu haar klant. Zij gunde Liane haar loopbaanstap, al betreurde ze haar vertrek. Een laatste engel zit in Liane zelf: ze oefent, oefent en oefent, waardoor ze onlangs Nederlands kampioen nailart werd. Beren zitten vooral in haar hoofd, aldus Rob. Liane voelt zich verantwoordelijk voor haar gezin met drie kinderen, ook financieel. Ze neemt moeilijk financiële risico’s. ‘Er hoeft maar één klant af te bellen, of ik maak me al zorgen.’ Een laatste beer is dat nagelstylen fysiek zwaar is, waardoor ze goed op lijf en leden moet passen.

Reflectie van de onderzoeker

Het verhaal van Liane illustreert hoe de hang naar financiële zekerheid ernstig in de weg kan zitten om je hart te volgen in werk en loopbaan. Het illustreert ook dat die zekerheidshobbels te overwinnen zijn als de organisatie mogelijkheden biedt, zoals een loopbaantraject, een tegemoetkoming in opleidingskosten en de mogelijkheid om werk en eigen bedrijf flexibel te combineren. Daarnaast is sociale steun van partner en leidinggevende onontbeerlijk. Haar verhaal illustreert bovendien dat mobiliteit altijd kan, zelfs na 34 jaar dienstverband, mits je je flexibel toont. En: ontwikkeling blijkt besmettelijk, bronnen zijn overal, in geval van Liane haar eigen dochter!

Serie fraaie voorbeelden Ontwikkeling en Mobiliteit

Dit praktijkverhaal is onderdeel van een serie fraaie voorbeelden op het gebied van Ontwikkeling en Mobiliteit. De serie is uitgevoerd door Factor Vijf in opdracht van het A+O fonds Gemeenten en gebundeld in de publicatie ‘Zo kan het ook!’. De fotografie is verzorgd door Kees Winkelman.

Aanbevolen voor u