De deelnemers van Expeditie 2054 nemen de nodige adviezen en goede voornemens mee naar hun werkplek. Profiteer van hun ontdekkingsreis en ga vandaag nog aan de slag met hun tips

Tijdens de Dutch Design Week organiseerde A&O fonds Gemeenten een bijzondere bijeenkomst: Expeditie 2054. Op deze dag verkenden we samen met een select gezelschap van gemeenteambtenaren en toekomstdenkers hoe de overheid zich in de komende 30 jaar kan ontwikkelen. Dit is een verslag van één van deze verkenningen.

Tip 1

Stel jezelf de vraag: hoe ziet mijn organisatie er eigenlijk uit in 2054? Dan ga je al snel op zoek naar nieuwe ‘dingen’. Maar pas op, dit kan een valkuil zijn. Immers, er is veel niet voor te stellen. Hadden we dertig jaar geleden kunnen bedenken hoeveel we nu al kunstmatige intelligentie in ons dagelijks leven gebruiken en hoe snel het groeit? Daarom ook de aanmoediging om na te gaan wat er straks níét meer zal zijn.

Wat zal de organisatie los moeten laten? En hoe doe je dat met respect, zonder de goede aspecten overboord te gooien? Waarvoor moeten we ons best doen om het in stand te houden, denk bijvoorbeeld aan historisch besef. En wat is vandaag jouw rol in dit alles?

Tip 2

Natuurlijk doe je aan participatie, zijn er inspreekavonden en worden burgers betrokken. Maar ga ook de straat op, de wijk in. Spreek mensen aan, sta open voor een gesprek en vraag inwoners en stakeholders naar hun wensen en inzichten. Het zou zomaar kunnen dat zij je verrassen en dat je tot nieuwe inzichten komt. En je vergroot tegelijker tijd je netwerk. Wel belangrijk: zorg voor heldere verwachtingen en organiseer dat mensenfeedback krijgen. Wat is er met hun input gedaan?

Tip 3

Investeer in luistervaardigheden. Reflecteer zelf of met een collega op een gesprek: had ik dit beter kunnen doen? Organiseer intervisie, of doe een luister analyse. Ze zeggen niet voor niets: je hebt twee oren en maar een mond. Luisteren is belangrijker dan praten.

Tip 4

Organiseer meer samenwerking op thema’s, intern of met andere gemeenten. Met meer interne samenwerking laat je de burger (en het bestuur) duidelijker zien waar de gemeente voor staat en dat de lijntjes intern kort zijn. Dat wekt vertrouwen. En iedere gemeente kent vergelijkbare uitdagingen, waarom niet van elkaar leren? Vergeet ook niet de samenwerking met partijen in de stad. Samen sta je sterker en je zorgt voor meer draagvlak.

Tip 5

Verwacht niet dat jongeren vanzelf bij een gemeente solliciteren; we zijn nou eenmaal nog steeds niet de meest sexy werkgever. Laat zien wat je als gemeente voor interessant werk te bieden hebt. Ga langs op scholen met een aansprekende workshop, bied(snuffel)stages aan, zorg voor een interessant meeloop programma of een onderzoeksvraag waar een student zich in kan vastbijten.

Dossier Toekomst stamp

Dossier Toekomst

Bezoek nu ons Dossier Toekomst. Dé plek waar we samen een blik werpen op de toekomst van gemeentelijke organisaties en het werk van ambtenaren. De wereld verandert sneller dan ooit en gemeentelijke organisaties moeten mee veranderen.

Hoe ziet je werk er over vijf, tien of zelfs dertig jaar uit? Hier ontdek je hoe gemeenten zich voorbereiden op deze nieuwe realiteit.

Je vindt inspirerende voorbeelden, praktische handvatten en verhelderende inzichten over de toekomst van gemeentelijk werk. We laten zien hoe experts en innovatieve gemeenten nu al met deze onderwerpen aan de slag gaan.

Misschien vind je dit ook interessant