Hoewel bij gemeente Vlaardingen al relatief veel jongeren werken, vergeleken met het landelijk gemiddelde, zagen zij toch zeker de meerwaarde van een deelname aan 3-2-1-Co! Gaandeweg kwamen ze echter tot de conclusie dat hun plannen zich niet zozeer toespitsten op jongeren, maar eigenlijk op de hele organisatie.

Klussenbank bij Gemeente Vlaardingen

“Tijdens de sessies van 3-2-1-Co! ontstond bij ons het idee voor een zogenaamde ‘klussenbank’”, vertelt Jantine de Haan, trainee bij gemeente Vlaardingen. “Een digitale projectenmarktplaats waar vraag en aanbod samenkomen en waar mensen door middel van hun profiel hun talenten en interesses kenbaar kunnen maken en waar projecten, klussen en vragen gepubliceerd kunnen worden. Dus als jij bijvoorbeeld hulp nodig hebt bij het organiseren van het jaarlijkse eindejaarsfeest, of wat voor klus dan ook, dan plaats je een oproep op de klussenbank en kunnen collega’s die je willen helpen op je oproep reageren.”

Achterliggende gedachte was dat dit meer verbinding zou creëren tussen jong en oud. “Maar in feite geldt datzelfde voor oud en oud en jong en jong, oftewel verbinding binnen de muren van het gemeentehuis in het algemeen. Het oorspronkelijke idee om ons specifiek te focussen op het creëren van verbinding tussen oud en jong, hebben we dan ook losgelaten.”

AO Subsidie 3 2 1 Vlaardingen 2

Vaardigheden benutten

Waar te beginnen, was de eerste vraag die bij Jantine opkwam. “Vol enthousiasme keerden we terug van de 3-2-1-Co! sessies en aan mij de uitdagende taak om ons businessplan verder uit te rollen.

Dat is meteen ook één van de leuke punten van werken bij gemeente Vlaardingen, ook als jongere krijg je hier heel veel kansen om jezelf te ontwikkelen en echt te groeien in je werk, zelfs als trainee.

We waren er al achter gekomen dat het probleem in ons geval niet zozeer ligt bij het aantrekken van jonge mensen, maar meer bij het benutten van de vaardigheden van jongeren, bijvoorbeeld op het gebied van apps en andere online middelen.”

Talentdenken

Talentdenken was dan ook nog niet erg aan de orde in Vlaardingen. “Er werd hoofdzakelijk gedacht in functies en rollen waarbij voorbij werd gegaan aan de talenten die medewerkers naast die functie nog kunnen hebben.” Die talenten in kaart brengen was voor Jantine stap één.

“We hebben een talentscan ontwikkeld voor de hele organisatie en iedereen de kans gegeven om deze in te vullen, zodat je om te beginnen zelf bewust wordt van je eigen talenten.” Via een talentspel kon je vervolgens ook je teamgenoten kennis laten maken met jouw talenten.

Denk dus niet langer alleen in functies en rollen, maar kijk ook naar talenten en hoe je die kunt benutten, dat maakt het werk voor iedereen nog leuker dan het al was.

Leer van anderen

En dan… de talenten zijn gescand, wat is de volgende stap? “Ons idee was om een app te ontwikkelen om vorm te geven aan die klussenbank die ik eerder al noemde.” Bij gemeente Deventer bleken ze echter al een soortgelijke app te hebben. “En waarom zou je per se iets nieuws willen ontwikkelen als het al bestaat en goed functioneert. Zonde van de tijd en het geld. Dat is ook zeker een tip die ik aan andere gemeenten mee kan geven: laat je voorlichten en probeer niet onnodig opnieuw het wiel uit te vinden.

Vandaar dat ik naar Deventer ben gegaan om me daar voor te informeren over hun app. Je hoeft immers niet altijd out-of-the-box te denken!”

Nu al een succes

Om binnen de organisatie meer draagvlak te creëren voor de klussenbank stelde Jantine een stuurgroep van managers samen. “En zij zijn zo enthousiast dat ze ongetwijfeld de rest meekrijgen terwijl ze tegelijkertijd zorgen voor de randvoorwaarden. We zitten nu weliswaar nog midden in het traject, maar zelfs zonder dat ik al concrete resultaten kan tonen, durf ik het eigenlijk al een succes te noemen.

Het talentdenken wordt echt een ‘ding’, mensen kijken namelijk nu al verder dan iemands functie en daarmee is de eerste stap gezet. Hopelijk is de volgende stap dat die app er ook daadwerkelijk komt en dat we 1 januari live kunnen.”

Plan van Jantine is om dan eerst als pilot te starten met een kleinere groep medewerkers. “Maar uiteindelijk is natuurlijk het doel dat zoveel mogelijk collega’s zich hierbij aansluiten om zo optimaal gebruik te kunnen maken van alle talenten en het vakmanschap dat zich al tussen de muren van ons gemeentehuis bevinden. Zodat vraag en aanbod samenkomen, verbinding wordt gecreëerd en talenten optimaler kunnen worden benut. Denk dus niet langer alleen in functies en rollen, maar kijk ook naar talenten en hoe je die kunt benutten, dat maakt het werk voor iedereen nog leuker dan het al was!”

Subsidieregeling innovatie

Een van de belangrijkste taken van het A&O fonds is het stimuleren van innovatie bij gemeenten. Daarvoor heeft A&O een subsidieregeling speciaal voor innovaties.

Ter promotie van deze regeling is er een ideeënwedstrijd bedacht: 3-2-1 Co! Door middel van de ideeënwedstrijd helpt A&O fonds Gemeenten om vernieuwende ideeën te vertalen naar de praktijk.

A&O Projectleider Fred Jansen legt uit hoe het project 3-2-1-Co! werkt.

Nu al enthousiast en wil je met je gemeente en onder onze begeleiding een 3-2-1-Co! project opstarten, stuur een e-mail naar projectleider secretariaat@aeno.nl.

Stuur een email
Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Subsidie en expertise

Om je taken als gemeente goed te kunnen uitoefenen is een wendbare organisatie met wendbare medewerkers nodig. Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie en expertise.

Dat wil ik ook

Project voorbeelden

A&O deelt ook projecten die subsidie hebben ontvangen. Zo kunnen ook andere gemeenten profiteren van de praktijkkennis die ze hebben opgeleverd.

Project voorbeelden

Contact

De mogelijkheden voor subsidie en expertise eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.

Stuur een email

Misschien vind je dit ook interessant