Na een stijging tot 11.567 vacatures in het vierde kwartaal van 2021, nam het aantal vacatures in het eerste kwartaal van 2022 af tot 10.612. Het aantal vacatures ligt daarmee nog steeds fors hoger dan voor de coronapandemie. Met de Vacaturemonitor informeren we gemeenten elk kwartaal met actuele informatie over de arbeidsmarkt en kijken we waar mogelijk vooruit.
In het eerste kwartaal van 2022 is de werkloosheid nog nooit zo laag geweest. In maart 2022 verloren volgens het CBS ‘slechts’ 85.000 mensen in Nederland hun baan. Sinds 2003 werden er niet eerder in een maand zo weinig werkenden werkloos. Dit geeft maar weer eens aan hoe krap de Nederlandse arbeidsmarkt op dit moment is. Ook binnen de gemeentelijke sector blijft de arbeidsmarktvraag in het eerste kwartaal nog steeds onverminderd hoog.
Arbeidsmarktvraag hoog
Hoewel gemeenten in het eerste kwartaal van 2022 8% minder vacatures plaatsten dan in het vierde kwartaal van 2021, ligt het aantal vacatures 33% hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Gaan we verder terug in de tijd, tot voor het uitbreken van de coronapandemie, dan ligt het huidige aantal vacatures bijna tweemaal zo hoog.
Rek eruit
De coronacrisis en de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne laten zien dat gemeenten in tijden van crisis met meer werk en extra taken zich wendbaar en vitaal tonen. Maar de toenemende spanning op de arbeidsmarkt laat ook zien dat de rek er nagenoeg uit is. Actuele arbeidsmarktvraagstukken en het blijven investeren in toekomstig personeelsbeleid zijn grote uitdagingen voorgemeenten.
In het eerste kwartaal van 2022 valt de inzet op de werving voor de beroepsgroep ‘ruimtelijke ordening/milieu’ nog meer op dan in andere kwartalen. Ook blijft er aandacht voor ‘sport/cultuur/recreatie’ en ‘personeel/organisatie’. Gemeenten zijn blijkbaar met deze krapte nog meer capaciteit gaan steken in P&O-activiteiten. Want met deze nieuwste vacaturecijfers kunnen we wel stellen: de arbeidsmarktkrapte is een structureel probleem.
Samenvatting Vacaturemonitor eerste kwartaal 2022
- Aantal vacatures ligt nog steeds hoger dan voor de coronapandemie: 10.612.
- De kwartaal-op-kwartaal krimp bedroeg 8%, de jaar-op-jaar groei is 17%.
- Aantal gemeentelijke vacatures liep vooral sterk terug in januari, daarna stevig herstel.
- Vooral vraag naar ‘ruimtelijke ordening/milieu’ , ‘sport/cultuur/recreatie’ en ‘personeel/organisatie’. Werving voor ‘automatisering/ICT’ loopt terug
- Het aantal vacatures in het eerste kwartaal 2022 liep terug op alle opleidingsniveaus, vooral op WO-niveau.
- Lichte tot matige krimp in de meeste provincies. In Overijssel was de grootste daling te zien, in Zeeland en Flevoland was een lichte groei.
Alle Vacaturemonitors
Wil je een duidelijk overzicht in de tijd, ga da naar de pagina hieronder waar alle Vacaturemonitors sinds 2019 te vinden zijn.
Werkboek succesvol de arbeidsmarkt op
Kan jouw gemeente wel wat arbeidsmarktstrategie gebruiken, download dan nu hier het werkboek Succesvol de arbeidsmarkt op! Hoe pak je dat als gemeente aan? Nu de krapte op de gemeentelijke arbeidsmarkt steeds groter wordt is het ook een steeds grotere uitdaging om het personeelsbestand up-to-date te houden. Dit werkboek helpt je op weg om dit goed aan te pakken.
Meld je aan voor de Dag van de Arbeidsmarkt
Wat kan de gemeente nu doen om actuele arbeidsmarktvraagstukken snel aan te pakken? Keynotespreker Rob Witjes, hoofd Arbeidsmarktinformatie UWV, neemt je op de Dag van de Arbeidsmarkt op woensdag 15 juni, mee in de laatste trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en wat die voor gemeenten betekenen. Maar er zijn nog meer interessante sprekers. Lees hier meer en meld je aan.
Volg ons
Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.
Je wordt op de hoogte gehouden van onze evenementen, workshops en webinars. Ook inspireren we je met geleerde lessen van andere gemeenten en met de nieuwste instrumenten om de gemeente nog wendbaarder te maken.
A&O Nieuwsbrief
Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.