De krapte op de arbeidsmarkt blijft een hardnekkig probleem voor veel werkgevers, ook voor gemeenten. Het UWV presenteerde recent een rapport met 34 oplossingsrichtingen om personeelstekorten aan te pakken. Eén van de sleutels is het breder kijken naar het talent dat er nog is. Iedereen die wil en kan werken, zou mee moeten kunnen doen op de arbeidsmarkt.
Drie strategische oplossingsrichtingen
Het UWV-rapport benadrukt dat er geen eenduidige oplossing is voor personeelstekorten. In plaats daarvan wordt een palet aan 34 maatregelen voorgesteld, verdeeld over drie strategieën die goed te combineren zijn:
- Breder werven
Nieuw talent aantrekken door bijvoorbeeld functie-eisen te heroverwegen, te focussen op vaardigheden in plaats van diploma’s en andere doelgroepen aan te boren. - Anders organiseren van werk
Mensen efficiënter inzetten door te schuiven met taken, kritisch te zijn op werkprocessen en slim samen te werken met andere organisaties. - Focussen op het behouden van personeel
Het beperken van de uitstroom kan onder andere door goed te kijken naar wensen en behoeftes van verschillende groepen medewerkers en mogelijkheden te bieden voor ontwikkeling en groei.
Deze maatregelen zijn bedoeld om werkgevers handvatten te bieden bij het aanpakken van personeelstekorten.
Sectorale ontwikkelpaden
In het rapport wordt ook aandacht besteed aan sectorale ontwikkelpaden, ontwikkeld door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in samenwerking met onder andere UWV, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en gemeenten.
In een ontwikkelpad staat beschreven hoe werkzoekenden laagdrempelig kunnen instromen in een sector met personeelstekorten. Zo kunnen ontwikkelpaden helpen bij het verminderen van tekorten in deze sectoren.

Strategisch handelen vereist
Voor gemeenten biedt dit rapport waardevolle inzichten om strategisch met arbeidsmarktvraagstukken om te gaan. Het onderstreept ook hoe belangrijk het is dat gemeenten een doordacht en toekomstgericht arbeidsmarktbeleid voeren.
De krapte op de arbeidsmarkt zal naar verwachting nog aanhouden tot minimaal 2035, terwijl de vergrijzing eveneens doorzet. Dit vergroot de werkdruk voor gemeentepersoneel en roept de vraag op of gemeenten in staat zullen zijn voldoende medewerkers aan te trekken om hun verantwoordelijkheden en ambities waar te maken. Daar komt bij dat gemeenten te maken hebben met financiële onzekerheden en een groeiend takenpakket. Een visie op de lange termijn is dan ook essentieel.
Scenariodenken
Scenariodenken is daarbij een krachtig instrument om meer grip te krijgen op de toekomst. In samenwerking met De Ruijter Strategie heeft A&O fonds Gemeenten vier plausibele toekomstscenario’s ontwikkeld die gemeenten kunnen gebruiken als richtinggevend kader voor hun strategische keuzes. Door na te denken over verschillende toekomstbeelden, krijgen gemeenten beter zicht op hun doelen en wat nodig is om die te realiseren. Door de consequenties en inzichten van elk scenario te verkennen, kunnen ze nu én later gerichte strategische maatregelen nemen.
Personeelsmonitor gemeenten 2024
De Personeelsmonitor Gemeenten 2024, dé HR-benchmark voor gemeenten, verschijnt op 19 mei. Met de Personeelsmonitor brengt het A&O fonds in kaart hoe de gemeentelijke arbeidsmarkt ervoor staat. Benieuwd naar de trends en ontwikkelingen? Schrijf je dan nu alvast in voor ons webinar op donderdag 22 mei van 10.00 tot 10:45 uur.
Inspiratiedag Veranderende Arbeidsmarkt
Driehonderd HR-professionals komen op donderdag 5 juni samen in 't Spant in Bussum. Tijdens deze Inspiratiedag over de Veranderende Arbeidsmarkt wordt inspiratie/kennis gedeeld over de laatste ontwikkelingen op de (gemeentelijke) arbeidsmarkt. Ben jij klaar voor de arbeidsmarkt van morgen? Ontdek het op 5 juni en meld je hieronder snel aan!