Op Valentijnsdag vond het congres Vakmanschap in het Sociaal Domein plaats. Van de dag goed beginnen met een compliment van één van de complimentenmeisjes, vervolgde het programma met interessante sprekers en workshops. Ook werd onze Toolkit voor het Sociaal Domein – Een praktisch instrument van en voor professionals in het sociaal domein – feestelijk gepresenteerd. Hieronder vind je alle onderwerpen nog een keer terug, en kun je presentaties nogmaals inzien, foto’s en filmpjes kijken en de dag herbeleven.

Pieter Hilhorst
Pieter Hilhorst hield een bevlogen betoog over de vakmanschap van professionals en hun organisaties, want het een kan niet zonder het ander. Onze tekenaar heeft grafisch proberen weer te geven wat Pieter tijdens het congres vertelde.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

 

De workshops
Zowel in de ochtend als in de middag hadden alle aanwezigen de kans om workshops te volgen. Hieronder vind je ze allemaal nog eens terug. De  presentaties, voor zover beschikbaar, vind je aan de rechter kant van deze pagina.

Rob Koops – WRKPLZR
Rob gaf een workshop over hoe je je werkplezier verder kunt vergroten. Het resultaat was een groot aantal praktische en snel toepasbare tips.

Rob Rijk – Boksen als metafoor.
Effectief en efficiënt communiceren onder druk
Tijdens deze workshop onderzochten de deelnemers, met bokshandschoenen aan,  wat onze primaire communicatiestijl is onder druk. Zij gingen naar huis met inzichten over het beïnvloeden van gedrag en kregen tools aangereikt om beter met hun energie om te gaan.

Pepijn Louisse – Leidinggeven aan jezelf
Pepijn nodigde zijn deelnemers uit om in een veilige omgeving om een goed gesprek te hebben over hun uitdagingen en grenzen. Zij reisden terug naar de oertijd voor een goed gesprek rond het kampvuur.

Elie Deadman – Egostrippen. One size fits nobody
In de veelzijdige en hectische wereld van het sociaal domein hebben professionals met zoveel partijen en regels te maken dat het soms een ‘nee’ voor de klant dreigt te worden terwijl je liever ‘ja’ zegt. Egostripper Elkie Deadman liet deelnemers ervaren hoe zij een ‘JA-kelaar’ kunnen worden, een makelaar die werkt naar de ‘JA’.

Gemeente Zaanstad – Participatiespel
Tijdens het participatiespel kregen mensen uit allerlei vakgebieden, die betrokken of geïnteresseerd zijn in de Participatiewet, nieuwe inzichten in de wet en de praktijk door de vragen en dillema’s die het spel oproept.
Meer over het participatiespel.

Martinique Visser, Matchcare – Pitchen als Obama
Martinique leerde haar deelnemers hoe je een publiek met je verhaal kunt blijven boeien door goed te letten op ademhaling, houding en taal – en hier bewust mee om te gaan.

Bertien Houwing/Marlous Bruntink – Uitvoering en de politiek – Hoe en wat agendeer je als uitvoerder?
Bertien en Marlous spraken met de deelnemers over de hordes die je tegen kunt komen als uitvoerder in een politieke omgeving. Zij gaven elk vanuit hun eigen expertises tips mee wat belangrijk is in deze samenwerking.

Centrum voor conflicthantering – Prettig contact met de klant (mediation vaardigheden)
In de workshop Mediationvaardigheden werd ingegaan op de basis van communicatieleer en conflicttheorie. Deelnemers leerden o.a. hoe zij een conflictdiagnose kunnen stellen en zij oefenden met mediationvaardigheden die zij kunnen inzetten ter de-escalatie en oplossing van (potentiële) conflicten.

Marie-Cécile Widdershoven – Van MindFULL naar Mindful
Herken je dit…
Marie-Cécile reikte in haar workshop vaardigheden aan die ondersteunen om rust, overzicht en ontspanning te behouden in stressvolle situaties.

Creatief denken en werken doe ik zo! – Marieke van den Groenendaal
In de training ‘Creatief denken en werken doe ik zo!’ ging het over het loskomen van bestaande denkbeelden.

Centrum voor conflicthantering – Conflicten met de inwoner voorkomen? Hoe doe je dat?
Een workshop waarin deelnemers praktische handvatten kregen waarmee zij regie kunnen houden in lastige gesprekken, en waarmee zij escalaties kunnen voorkomen.

Innovision Consult – TAO Leiderschap
In deze workshop leerden deelnemers de zachte kracht van Tao Leiderschap kennen, die kan helpen om weerstand in lastige situaties te verminderen. Linda Ho nam hen mee in de belangrijkste uitgangspunten van Tao Leiderschap. Theorie werd afgewissed met praktische fysieke oefeningen uit de Tai Chi, van oorsprong een Chinese vechtkunst.

Toolkit Sociaal Domein
In werkateliers spraken uitvoerders de afgelopen twee jaar over de verschillende onderdelen van werken in het sociaal domein. Daarnaast is waardevolle input gedeeld door de co-creatiegroep, een divers gezelschap van professionals in het sociaal domein. Al deze input heeft geleid tot de samenstelling van een toolkit waarin hordes uit jouw dagelijkse praktijk zijn gebundeld én voorzien van tips, trucs en concrete voorbeelden hoe daar mee om te gaan. Kortom: een toolkit van, voor en door professionals uit het sociaal domein, waar jij je voordeel mee kunt doen!

Klik op de afbeelding om de toolkit te bekijken.  

Uitvoerder van het jaar!
Vijf finalisten, ruim 200 professionals in het sociaal domein en een dag vol interessante sprekers en workshops waren de ingrediënten van de themabijeenkomst Vakmanschap in het Sociaal Domein, die het A&O fonds Gemeenten organiseerde op 14 februari. Eén van de hoogtepunten van deze dag was de finale van de verkiezing Uitvoerder van het Jaar 2019!
Team OMPG namens hen Annemarie de Beer, stedelijk projectleider OMPG-aanpak van de gemeente Amsterdam, won de juryprijs. “Geweldig hoe jullie team zich inzet voor de lastigste situaties. En daarbij de wens van het gezin voorop houden en tegelijkertijd de regie voor zover als mogelijk bij het gezin laten”, luidde het oordeel van de jury. Lian Stammen, gezinscoach Jeugd in de gemeente Horst aan de Maas, won de publieksprijs.

Team OMPG-aanpak gemeente Amsterdam

De vrije denkers
De Vrije Denkers inspireerden de deelnemers op hun eigen razendsnelle en scherpe wijze. ‘Doen is de beste manier van denken’ is hun vurig betoog over de noodzaak van actie in een turbulente tijd waarin, verandering steeds sneller lijkt te gaan. En daar waar verandering sneller gaat dan het veranderend vermogen toestaat, zijn nieuwe vaardigheden en strategieën nodig. Veel organisaties worstelen met hun verschijningsvorm en steeds meer werknemers zijn de reorganisaties zat en willen hun vakmanschap weer met plezier kunnen uitoefenen.

Gelukkig hebben we de foto’s nog! 
Tijdens de dag zijn er door fotograaf Kees Winkelman vele foto’s gemaakt. Klik hier om foto’s te bekijken. (de link opent een fotomap op Facebook. Je hebt zelf geen Facebook-account nodig om de foto’s te bekijken).De Complimentenmeisjes

En een leuke aftermovie
Gedurende de dag zijn er niet alleen veel foto’s gemaakt, er is ook gefilmd. Bekijk de aftermovie!

Werkatelier Burgerinitiatieven op 17 april a.s.
Ben je ook enthousiast geraakt? Op 17 april organiseren we een Werkatelier Burgerinitiatieven. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Aanbevolen voor u