Het Nieuwe Samenspel, financieel mogelijk gemaakt door A&O fonds Gemeenten, is op 18 februari gelanceerd in Terneuzen. Tijdens de twee uur durende 'serious game' ontwikkelen inwoners en gemeenteprofessionals een lokaal initiatief in de leefomgeving tot een gezamenlijk actieplan.
Het spel richt zich op inwoners, ambtenaren, bestuurders, professionals en ondernemers. Het spel kan helpen bij inwonersvraagstukken als:
- We willen in onze wijk een moestuin met kas, terras en speelvoorziening.
- We maken onze straat energieneutraal.
- We onderhouden het groen in onze wijk zelf.
Dromen samen waar maken
Buurtbewoners, actiegroepen, energiecoöperaties bijvoorbeeld kunnen Het Nieuwe Samenspel samen met andere belanghebbenden spelen om hun dromen waar te maken. Gemeenten kunnen het spel inzetten om hun beleidsdoelen samen met de inwoners te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan: leefbaarheid, energietransitie, klimaatadaptatie, mobiliteit, omgevingswet en zorg voor elkaar.
De vraagstukken die het spel behandelt kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Hoe realiseren we samen met de inwoners een woongebouw met zorg voor elkaar?
- Hoe blijft lokale mobiliteit beschikbaar en betaalbaar?
Online omgeving
Het Nieuwe Samenspel ondersteunt een nieuw initiatief vanaf het begin tot het eind. Naast het spel is er ook een online omgeving. Hierin zijn de opbrengsten van speelsessies zichtbaar, evenals de geleerde lessen uit de initiatieven.
De makers
Het Nieuwe Samenspel is in 2017-2018 ontwikkeld door de gemeente Terneuzen en Zeeland Bruist, in samenwerking met de HZ University of Applied Sciences en Luteijn Positioning & Design. A&O fonds Gemeenten ondersteunde financieel bij de ontwikkeling van het spel.
Corona
Zien hoe het spel wordt ingezet tijdens corona? Bij de BUCH (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) werken 800 mensen. Afdelingshoofden horen dat medewerkers stress ervaren door het thuis werken. Teams worden ondersteund bij het voeren van het gesprek over duurzame inzetbaarheid en omgaan met stress aan de hand van serious gaming.
Subsidie en expertise
Om je taken als gemeente goed te kunnen uitoefenen is een wendbare organisatie met wendbare medewerkers nodig. Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie en expertise.
Project voorbeelden
A&O deelt ook projecten die subsidie hebben ontvangen. Zo kunnen ook andere gemeenten profiteren van de praktijkkennis die ze hebben opgeleverd.
Contact
De mogelijkheden voor subsidie en expertise eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.