Natuurlijk veroorzaakt de technologische turbulentie nu al digitale gekte, dat erkent IT-ondernemer en ex-topschaatser Ben van der Burg meteen. “En dat wordt natuurlijk alleen maar erger. Alles is manipuleerbaar. Putin op de catwalk, de Paus die danst, Trump als baby in de armen van Kamela Harris. Maar is dat eigenlijk erg? Ik zou zeggen: geniet er ook van, lach erom, wees mild. En doe vooral mee.”

We kunnen echt grote stappen maken.

Ben van der Burg, Tijdens A&O fondsen Festival 2024

Meeliften op ontdekkingsdrift

Van der Burg spoort mensen aan om te experimenteren. “Veel mensen voelen zich senang in de ‘oude’ wereld. Op zich logisch en menselijk, we zijn gehecht aan wat we kennen. Dat voelt veilig. Maar gelukkig zijn er ook altijd mensen die nieuwsgierig zijn, die willen ontwikkelen.

De Steve Jobs van deze wereld zeg maar. De mensen die niet starten met het formuleren van hun ‘why’, maar gewoon aan de slag gaan omdat ze nu eenmaal een computer willen bouwen. Je hoeft zelf geen Steve Jobs te zijn, maar je kunt wél meeliften op hun ontdekkingsdrift. Ontdek zelf wat er allemaal mogelijk is, daar word je vanzelf slimmer van.” Bij de oud-topschaatser zie je wat deze houding oplevert: zijn nieuwsgierigheid en enthousiasme zorgen dat zijn leer-en ontwikkelmotor op volle toeren draait.

Sollicitatiebrieven

Er is dankzij Meta en Big Tech volgens Van der Burg veel moois beschikbaar. “Duidelijke en aantrekkelijke vacaturepagina’s bijvoorbeeld, om maar wat te noemen. Maar mogen we AI gebruiken voor sollicitatiebrieven,” vraagt hij zich af. “Of krijg je dan van iedereen dezelfde gegenereerde troep?” Ook hier adviseert Van der Burg niet te streng te zijn. “Iedereen optimaliseert z’n sollicitatiebrief, met of zonder AI.

Uiteindelijk moet er een klik zijn tijdens het gesprek, daar maak je als HR-manager je keus. Het is net als op veel scholen. Kinderen mogen thuis en bij het huiswerk alle technologieën inzetten, maar eenmaal in de klas zijn ze met elkaar, daar gaat het om het contact van mens tot mens. Zo lang je dat niet uit het oog verliest, kun je je lol op met AI.”

Ik besef nu nog meer dat we deze technologische opmars niet kunnen tegenhouden, maar dat we het wel in goede banen moeten leiden. En dat we er mee moeten leren leven, op moeten anticiperen en meebewegen. Maar hoe? Geen idee. Het besef dat ik me hier toch eens in moet verdiepen heeft hij me zeker gegeven. Gelukkig zit m’n zoon in de ICT, dus hij kan me daar zeker bij helpen.

Anneke Stolk, Coördinator Arbo & Milieu, stichting Waterproef
Ben van der Burg fondsen festival 1000

Grote stappen

En ja, ChatGPT levert ook onzin op: dat je stenen in je dieet moet opnemen is zo’n klassieker. De uitkomst is natuurlijk altijd afhankelijk de opdrachten en de prompts die je geeft. Blijf dus kritisch kijken naar je input én de uitkomst. Van der Burg is een zelfbenoemd believer.

“Het is toch ook fantastisch dat er een AI-bot is ontwikkeld die de verhoren doet bij kleinere strafbare feiten. De agent lees mee, klopt dit volgens de verdachte? En dan een handtekening en klaar. We kunnen echt grote stappen maken met dit soort ontwikkelingen.”

Oorzaken

Wat is de oorzaak van dit alles, van al deze ontwikkelingen. Van der Burg: “We willen allemaal sneller, hoger en krachtiger. Of het nou in de IT is, op de werkvloer of als topsporter. Daarnaast willen we efficiënter, cooler en gaver.

Maar het opvoeren van efficiëntie betekent altijd het begin van het einde. De ziel gaat eruit. En met veiligheidsnormen en tweetrapsverificatie breng je de complexiteit erin. Je wil het perfect organiseren, maar hoe hou je de complexiteit en de gekte in bedwang?”

Omarm de transformatie

Natuurlijk is een transformatie is lastig, de wereld verandert, je werk verandert. Maar deze IT-ondernemer raadt aan om deze fundamentele transformatie te omarmen. “Word er blij van, je kunt nieuwe keuzes maken, laat je herscholen, ga erin mee en laat je verrassen. Een leven lang in dezelfde branche of industrie werken is niet meer van deze tijd. De nieuwe generatie wil ‘purpose’ hebben, een doel. Van welke generatie je ook bent, vraag je af: wat is mijn doel? Een bijdrage leveren aan het beleid van de overheid? Prima, maar hoe ga je dat doen? Ik zeg: laat je vooral inspireren en helpen door wat er met nieuwe technologie allemaal kan.”

Drie tips

  1. Omarm deze fundamentele transformatie. Word er blij van, het geeft je namelijk ook een kans om nieuwe keuzes te maken. Laat je herscholen, experimenteer en verras jezelf.
  2. De uitkomst van een dienst als ChatGPT is natuurlijk altijd afhankelijk van de opdrachten en de prompts die je geeft. Blijf dus kritisch kijken naar je input én de uitkomst.
  3. Koester dat wat je mens maakt. Hoop, angst, empathie, tranen, geluk. Technologie heeft dat allemaal niet. Er kan van alles gesimuleerd worden, maar wij zijn de enige entiteit hier op aarde die feest kunnen vieren. Doet dat dan ook!
Ben van der Burg 1400

Wees zorgvuldig met je aandacht. “Artificial Intelligence is fantastisch, het is toch een grote speeltuin? Zoals het bijvoorbeeld gebruikt is om Belgische politici automatisch te taggen als ze in het parlement op hun mobiel zaten. Betrapt! Deze actie liet mooi zien dat aandacht het enige is wat nog schaars is. Let iemand bij mijn presentatie niet op? Ik snap het, ik weet waar ik van verlies. Als individu concurreer je met algoritmes van een miljardenbedrijf. Mijn advies dus: wees bewust waar je je kostbare aandacht aan besteed.

Ben van der Burg, Digitaal ondernemer en ex-professioneel schaatser

Misschien vind je dit ook interessant