Mathijs Timmermans werkt sinds september 2023 als HR-strateeg bij Noaberkracht, de ambtelijke organisatie van de gemeenten Dinkelland en Tubbergen. Van origine komt hij uit het onderwijs waar hij zich als docent-onderzoeker richtte op strategisch HR, de arbeidsmarkt en organisatieontwikkeling. Het werkboek ‘succesvol de arbeidsmarkt op’ helpt hem bij het leren kennen van de gemeentewereld én biedt hem handvatten bij werken aan het strategisch personeelsplan (SPP) van de organisatie.
Verschilmakers voor de Arbeidsmarkt
Dit verhaal hoort bij onze verhalenseries over de verschilmakers bij gemeentelijke organisaties. A&O fonds helpt gemeenten bij de ontwikkeling en professionalisering als werkgever en bij de ontwikkeling en groei van medewerkers. A&O fonds is er voor de verschilmakers.
Mathijs: “In mijn introductieperiode heb ik tijdens mijn kennismaking met onze bestuurders en directieleden gevraagd wat zij als de grootste uitdaging voor de toekomst zien. Bijna unaniem uitten ze hun wensen over het behouden van onze mensen en het binnenhalen van nieuw talent. En hoe we ervoor konden zorgen dat we de kwetsbaarheden binnen onze organisatie in kaart krijgen. Deze twee vragen kwamen eigenlijk tegelijk samen; ontwikkel een SPP én welke activiteiten kunnen we ontwikkelen om nieuwe collega’s binnen te halen en te houden.
Werkboek is goed vertrekpunt
Ik werd op het werkboek gewezen door een collega. Er wordt veel geschreven over arbeidsmarktkrapte, maar waar moet je beginnen? Ik hoorde dit dilemma ook terug bij collega’s van andere gemeenten, tijdens de Dag van de Arbeidsmarkt van A&O fonds Gemeenten in Bussum, waar ik een presentatie gaf over het werkboek Succesvol de arbeidsmarkt op. Ik wilde zelf starten met het verkennen van de gemeentelijke arbeidsmarkt, die was me nog onbekend. Het werkboek is dan een goed vertrekpunt. Ook is de regio Twente voor mij nieuw. Ik had dus wat in te halen. Het werkboek heeft me geholpen bij het ontdekken van de gemeentewereld.”
Ik heb het werkboek ‘succesvol op de arbeidsmarkt’ ook gebruikt, maar anders dan je dat verwacht.
Uitdagingen in beeld brengen
Het werkboek gaat voornamelijk over de benadering van de arbeidsmarkt en de activiteiten daaromheen. Ik wil dit samenbrengen in een SPP-traject waar ik mij richt op het combineren van meerdere vaardigheden en taken tussen of in verschillende functies; meerbaans werken wordt het volgens mij ook wel genoemd. Ik ben begonnen om de gemeentelijke uitdagingen in beeld te brengen. Wat komt er de komende tien jaar op ons af, welke ontwikkelingen zijn er? Ik wilde zo een SPP ontwikkelen dat toekomstbestendig is en daarmee de dingen tastbaar te maken. Hierop kreeg ik een akkoord van het management en directie.”
Op de Noaberkracht manier
“Ik ervaar veel vertrouwen vanuit de directie en managers om de juiste dingen te doen om de organisatie verder te helpen. We vinden het belangrijk om te weten wat er speelt in onze organisatie, want de ontwikkelingen hebben natuurlijk op elk vakgebied een andere impact. Toen ik met de managers om tafel ging, merkte ik dat ik per afdeling meerdere sessies aan het plannen was. Dat liep qua tijd de spuigaten uit. Dus zijn we het gaan aanvliegen op de Noaberkracht manier en hebben het proces omgegooid. We houden van dingen praktisch, pragmatisch en herkenbaar aanpakken. Om abstractie te vertalen naar dingen die bruikbaar zijn: doen wat nodig is.
Doordat je medewerkers meeneemt, wordt het eigen.
Gelijk speelveld
Mathijs merkte dat de ene afdeling de andere niet is. “Sommige afdelingen waren al veel verder in het opgavegericht denken, anderen zijn nog veel bezig met de dagelijkse praktijk. Je wilt eerst een gelijk speelveld creëren tussen de verschillende afdelingen. Daarna kun je verder werken, een analyse maken van je huidige formatie (HR3P) en kijken hoe je kunt komen waar je wilt zijn in de toekomst. Om het daarna te verankeren in beleid en het medewerkersprofiel. Ik weet ook dat dit niet de heilige graal is voor lange en complexe SPP-trajecten, die soms halverwege sterven in schoonheid, maar dit helpt ons om binnen afzienbare tijd tot concrete resultaten te komen voor een SPP voor de gehele organisatie.
Arbeidsmarktkrapte, veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen. Het werkboek helpt je op weg.
Als we alle afdelingen hebben gehad, kunnen we de modellen over elkaar heen leggen en van daaruit kijken naar de overeenkomsten. Om vervolgens de prioriteiten te bepalen. Wil je bijvoorbeeld inzetten op trainen en ontwikkelen, of je juist richten op functieontwikkeling? Het mooie daarbij is: dat heb je sámen met de collega’s gedaan. Je moet dit echt uit de teams halen, anders heb je geen draagvlak. Je doet dit met de organisatie en voor de organisatie, om uiteindelijk de dienstverlening naar de inwoner optimaal te houden. Allemaal onderwerpen die ook terugkomen in het werkboek. We kunnen zo ook het aanbod van onze Noaberkracht Academie beter afstemmen op de richting van de organisatie, omdat we beter weten wat er speelt. En wat je te leren hebt met elkaar. Opleidingsplannen kun je zo veel beter inzetten”.
Coen Luttikhuis (Gemeentesecretaris)
"De gemeenten Dinkelland en Tubbergen willen natuurlijk de best mogelijke dienstverlening aan hun inwoners bieden. Voor Noaberkracht betekent dit, dat we ervoor zorgen dat we altijd de juiste mensen op de juiste plek hebben, op het juiste moment. We willen echt begrijpen wat er binnen en buiten onze organisatie speelt, zodat we kunnen inspelen op de arbeidsmarkt en de behoeften van onze collega's. Zeker ook door specialistische posities in organisatie in kaart te brengen en te zorgen dat we de kennis en kunde vanuit die functies veiligstellen. Samen zorgen we ervoor dat we toekomstgericht en wendbaar blijven, zodat we onze inwoners altijd goed van dienst kunnen zijn."
Naar de toekomst kijken is best lastig, veel mensen staan er niet bij stil dat de toekomst anders zal zijn.
Een mooi vertrekpunt
Daniëlle Boevink, manager Publieke Dienstverlening bij Noaberkracht: “Mathijs heeft onze afdeling goed meegenomen in de context en aanleiding van het SPP. Hij is bevlogen en kan goed de meerwaarde uitleggen. Toch hadden we wel vragen: wat levert het op, wat hebben we hieraan en wat kost het? Je brengt de buitenwereld in de operationele wereld, dat was soms best spannend, veranderingen kunnen best invloed hebben op het werk zoals we dat nu gewend zijn. Maar toen we eenmaal aan de slag gingen, werden we enthousiast. De insteek was laagdrempelig en gericht op de medewerker zelf. Daardoor smolt de weerstand. We hadden bij toeval collega’s van verschillende teams met een soortgelijk werkveld bij elkaar zitten. Collega’s van team telefonie, burgerzaken en handhaving bijvoorbeeld, zij merken dat agressie steeds vaker voorkomt. Onze aanpak helpt hen om samen naar werkwijzen te zoeken hoe hiermee om te gaan.
Mathijs vult aan: “De diverse invalshoeken zijn een mooie extra opbrengst. Het gesprek met elkaar aangaan en samen prioritering aanbrengen is heel waardevol geweest. We hebben nu een mooi startpunt om samen de verdieping aan te brengen. En het werkboek? Daar blijf ik informatie uit halen!”
Over Noaberkracht (gemeenten Dinkelland en Tubbergen)
Gemeenten Dinkelland en Tubbergen hebben elf jaar geleden hun ambtelijke organisatie samengevoegd in Noaberkracht. Uitdagingen en opgaven worden door het vergroten van de slagkracht zo gezamenlijk aangepakt. Inmiddels is Noaberkracht, met ruim 500 medewerkers, de vierde grootste ambtelijke organisatie van Twente.
Nieuwe medewerkers krijgen een warm welkom. Zo krijgen ze de Noaberkracht-tour aangeboden, waarin ze met een busrit letterlijk het werkgebied van beide gemeenten in gaan. Onderweg worden de streekverhalen en leuke weetjes verteld; van ‘oude’ collega’s voor nieuwe collega’s. De tour bevat ook workshops als ‘gemeentefinanciën, hoe werkt dat’. En natuurlijk mag een kennismaking met de beide burgemeesters niet ontbreken.
Over het werkboek
Het werkboek ‘succesvol de arbeidsmarkt op’ is een praktische handreiking voor effectieve arbeidsmarktstrategie, aangevuld met tips en inspirerende praktijkvoorbeelden, die helpen om de eigen arbeidsmarktvraagstukken te beantwoorden.
Het werkboek is een initiatief van de VNG en A&O fonds Gemeenten die samen met de vakbonden FNV, CNV, CMHF en professionals uit gemeenten in de Denktank Arbeidsmarkt - onder leiding van De Argumentenfabriek - dit werkboek hebben samengesteld.
Tips
- Doe het samen, laat input vanuit de organisatie komen en niet alleen van bovenaf
- Laat collega’s met een vergelijkbaar werkveld met elkaar in gesprek gaan
- Geef van tevoren denkoefeningen mee, zodat de collega’s zich vast voorbereiden
- Het werkboek is een behulpzaam naslagwerk, zeker voor mensen die van buiten de gemeentelijke wereld komen
Lessons learned
- Leg goed uit wat je van de collega’s verwacht en wat het doel is
- Sluit aan bij de taal en beelden van de organisatie voor betere herkenbaarheid
- Als afdelingen voorlopen en een sessie misschien minder nodig vinden, leg dan uit dat het belangrijk is om iedereen op gelijk speelveld te krijgen
Meer informatie?
Mathijs vertelt graag meer over zijn aanpak en zijn model. Hij is te bereiken op m.timmermans@noaberkracht.nl
Ook aan de slag met het werkboek ‘succesvol de arbeidsmarkt op’? Download hem hier.
Community Arbeidsmarkt Strategie
Ben jij werkzaam op de afdeling HRM/P&O of recruiter bij een gemeente of gemeentelijke organisatie en houd je je bezig met arbeidsmarktvraagstukken? In deze groep vind je informatie over de laatste ontwikkelingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en arbeidsmarktstrategie, zoals factsheets, gespreksstarters en andere tools waarmee je zelf direct aan de slag kunt. Maar er wordt vooral ook kennis en informatie met elkaar gedeeld. Samen bouwen we aan de Community Arbeidsmarktstrategie.