Het werken na corona zal nooit meer hetzelfde zijn, verwacht adviseur Arbeidsomstandigheden en HVK-er (hoger veiligheidskundige) Wouter Groothengel. In Enschede is een centrale projectgroep gevormd die strategisch nadenkt over wat het betekent als er na corona een mix komt van thuis en op kantoor werken.
Vroeger zat je 3 uur in de trein voor een bijeenkomst die je nu thuis bijwoont
Wat is het vraagstuk?
Als we blijvend vaker thuiswerken, moeten we zorgen dat mensen ook thuis een goede werkplek hebben. En ook afspraken maken om te voorkomen dat werk en privé helemaal door elkaar lopen. Is het bijvoorbeeld gewenst om medewerkers ’s avonds laat nog te mailen? Een andere kwestie is hoe het kantoor van de toekomst eruit ziet. Heb je bijvoorbeeld nog een bedrijfsrestaurant nodig als er veel minder mensen op kantoor werken?
Hoe heb je het aangepakt?
- Er zijn enquêtes gehouden over wat medewerkers nodig hebben om thuis te kunnen werken; ze missen het meest het contact met collega’s.
- We stimuleren sociale activiteiten, zoals sociaal intranet voor ‘professioneel roddelen’, stimuleren van één-op-één-contact, bijvoorbeeld een wandelafspraak.
- Medewerkers kunnen kantoorfaciliteiten aanvragen voor thuis, zoals een dubbel beeldscherm of een bureaustoel, ook worden instructies gegeven voor een goede werkplek, op afstand of bij medewerkers thuis.
- Een centrale projectgroep is gevormd om strategisch na te denken over het werken in de toekomst.
Wat gaat er goed?
Medewerkers raken gewend aan online werken en willen de voordelen ervan behouden. Vroeger zat je vaak 3 uur in de trein voor een bijeenkomst die je nu thuis kunt bijwonen. Een grote verbetering. Ik zie ook dat collega’s veel sociale activiteiten organiseren, onlangs nog een online café over geluk, pubquizen en schermborrels, vanuit de organisatie ondersteunen we dat soms met een pakket borrelnootjes.
Wat kan er beter?
Al gebeurt er het nodige, onderling contact blijft een lastig punt. Het is op afstand lastiger om signalen te herkennen dat het niet goed gaat met iemand. Het kan ook zijn dat iemand over het hoofd wordt gezien door collega’s of een leidinggevende. Daar kunnen we nog meer aandacht aan besteden. Het blijft in de 1,5 meter samenleving, hoe je die ook vormgeeft, een belangrijk punt van aandacht.
Wat zijn je lessen voor andere gemeenten?
Durf een beslissing te nemen. Ook al blijkt soms dat je aanpak in de praktijk niet goed uitpakt. Dat hoort bij een crisissituatie. Zo hebben we op kantoor looproutes gemaakt, maar dat werkte totaal niet. Het hoefde ook niet want er waren heel weinig mensen. Met desinfectiemiddelen zijn we ook opgehouden, het RIVM zegt: je kunt beter vaker je handen wassen. Het kantoor is nu coronaproof maar ook weer leefbaar.
Medewerkers raken gewend aan online werken en willen de voordelen ervan behouden.
Voor vragen en meer informatie over de aanpak van Enschede, neem contact op met Wouter Groothengel via w.groothengel@enschede.nl.
1,5 meter op het werk
Zolang er corona is, leven we in een anderhalve meter samenleving. De manier van werken verandert, de werkomgeving verandert. Het raakt alle medewerkers van gemeenten en hun gezinnen. Overal zijn gemeenten aan de slag met aanpassingen zodat er veilig kan worden gewerkt. Niet alleen op kantoor, maar ook thuis. In dit drieluik laten we zien hoe gemeente Utrecht, Enschede en Gulpen-Wittem het vraagstuk 1,5 meter op het werk aanpakken.
Subsidie en Expertise
Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie en expertise.
Contact
De mogelijkheden voor subsidie en expertise eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.