De gemeente Dordrecht gebruikt gesprekskaarten bij wandelontmoetingen met collega's. Deze aanpak is niet ingewikkeld, goed gewaardeerd door medewerkers en ook te gebruiken in andere gemeenten. Daarom deelt de gemeente hun aanpak graag hier. Download ook de gesprekskaarten zelf en ga aan de slag met je eigen gemeente.
De zomer komt eraan en het kabinet denkt over de uitweg uit de lockdown. Allicht komen er straks weer mogelijkheden om in levende lijve collega’s te treffen.
Het was tijdens de versoepelingen van de coronamaatregelen in de zomer van vorig jaar toen Adviseur organisatie en arbeid, Barbara de Bruin-Vos, samen met collega's een opzet bedacht om elkaar effectief te ontmoeten. Hoe gaat het in z’n werk? Per cluster werden mensen uit hetzelfde postcodegebied uitgenodigd om naar een mooie plek in de natuur te komen, bijvoorbeeld in het Wantijpark in Dordrecht, het Mastbos in Breda of de Kralingse Plas in Rotterdam. In duo’s of trio’s gingen collega’s wandelen en praatten ze met elkaar aan de hand van opdrachtkaarten.
Medewerkers genoten van het buiten zijn en gaven ons terug dat ze fijne, inspirerende en soms hilarische gesprekken hadden gevoerd.
Samen wandelen
‘We kregen van managers en medewerkers vragen over het samenwerken, ontmoeten en verbinden. Hoe houd je voldoende energie in het werken met elkaar? Iedereen verlangt naar het praatje bij de koffieautomaat.’ Barbara en haar collega’s wilden een uitje bedenken dat bijdraagt aan verbinding, samenwerking, reflectie en duurzame inzetbaarheid.
Zo kwam het idee om in groepen van ongeveer vijfentwintig (in de zomer van 2020 mocht je met maximaal dertig mensen samenkomen) te wandelen in groepjes van twee of drie. Voor iedereen was er een coronaproof verpakte lunch. Medewerkers werden willekeurig ingedeeld in groepjes, vaak met collega’s die ze nog niet kenden. ‘Dit is goed voor de verbinding in de clusters, je hoort nog ’ns iets over wat er op een afdeling speelt.’ De medewerkers gingen op pad met een opdrachtkaart met daarop een variëteit van vragen om te stellen.
- Van wie zou je de gedachten willen lezen?
- Waaraan geef je het meeste geld uit?
- Wat wil je de komende maanden bereiken?
Contact
Ben je geïnteresseerd en wil je nog iets vragen over de aanpak van de gemeente Dordrecht? Stuur dan een mail naar Barbara de Bruin-Vos: bn.de.bruin-vos@dordrecht.nl.
Subsidie
De gemeente Dordrecht vroeg voor de aanpak van de lunch- en wandelafspraken een subsidie aan bij het A&O fonds Gemeenten. Ga naar subsidie en lees over de mogelijkheden die A&O fonds Gemeenten biedt.