De gemeente Breda wilde al een slag maken naar meer thuiswerken, maar het is wennen voor de leidinggevenden. Met interactieve webinars krijgen zij praktische ondersteuning, vertelt Evelien Simons, hoofd van de afdeling Organisatie.
Qua techniek waren we na de coronamaatregelen binnen twaalf uur zover dat alle medewerkers konden thuiswerken, maar voor leidinggevenden was het wennen.
Wat is het vraagstuk?
Qua techniek waren we na de coronamaatregelen binnen twaalf uur zover dat alle medewerkers konden thuiswerken. Maar voor leidinggevenden was het wennen; hoe stuur je medewerkers aan die je niet kunt zien? Het vraagt een andere manier van leidinggeven.
Hoe heb je het aangepakt?
- Met interactieve webinars voor zowel medewerkers als leidinggevenden hebben we - in samenwerking met een externe adviseur - geïnventariseerd wat er speelde. Dit leidde tot vervolgcursussen over vier onderwerpen:
- Outcome op opdrachten: hoe je met behulp van een outcome-managementmodel resultaatafspraken kunt maken met teamleden.
- Plannen en effectiviteit: over effectief werken op basis van neuropsychologische inzichten. Workshop voor zowel medewerkers als leidinggevenden.
- Volwassengesprek: over interactie en het verbinden van mensen in het team. Hoe kom je tot meer samenhang en openheid?
- Virtuele cohesie: tips en trucs om ook virtueel met elkaar verbonden te zijn. In de toekomst wordt dit meer een combinatie van thuiswerken en ontmoeting op kantoor.
Van deze sessies zijn filmpjes gemaakt zodat mensen die er niet bij waren het ook kunnen zien.
Een logisch moment om in te zoomen op leidinggeven op afstand
Waarom heb je voor deze aanpak gekozen?
We waren al bezig met een nieuw huisvestingsconcept, gericht op minder vierkante meters kantoor Deze aanpak past daarin. Omdat we elkaar niet konden ontmoeten, hebben we de webinars georganiseerd waarin een open gesprek is gevoerd.
Wat gaat er goed?
We zijn wendbaarder en digitaler dan we hadden gedacht. Medewerkers en leidinggevenden zaten in hetzelfde schuitje, de webinars versterkten die verbondenheid. De hiërarchie speelde minder een rol en er werd ineens meer transparantie en openheid ervaren. Dat houden we vast.
Wat kan er beter?
Mensen missen het echte contact met elkaar, de onverwachte ontmoetingen die normaal de smeerolie in de organisatie zijn, moet je nu anders gaan organiseren.
Wat zijn je tips voor andere gemeenten?
Pak de kans als hij zich voordoet. We wilden al een slag maken naar meer thuiswerken, door corona was er een beweging. Doordat het thuiswerken technisch zo snel goed ging, was het een logisch moment om in te zoomen op het aspect van leidinggeven op afstand.
Voor vragen en meer informatie over de aanpak van Breda, neem contact op met Evelien Simons via e.simons@breda.nl.
Leidinggeven op afstand
In een drieluik laten we zien hoe gemeenten Breda, Midden-Groningen en Zaanstad het vraagstuk van leidinggeven op afstand aanpakken. Tijdens de lockdown heeft A&O fonds Gemeenten een snelle coronasubsidie in het leven geroepen. Er was veel behoefte aan ondersteuning want een recordaantal van maar liefst 450 aanvragen zijn goedgekeurd. In de aanvragen is een duidelijke rode draad te zien van de verschillende behoeften die de gemeente heeft in deze tijd van grote veranderingen.
Subsidie en Expertise
Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie en expertise.
Contact
De mogelijkheden voor subsidie en expertise eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.