Een leerambassadeur is als het ware een ‘maatje’ dat collega’s bij de hand neemt om een stapje verder te zetten als het gaat om opleiding en ontwikkeling. Hij of zij biedt hulp bij het zoeken van een geschikte opleiding of cursus. Heb jij binnen jouw gemeente medewerkers die op het vlak van scholing en ontwikkeling wat achter dreigen te raken? Kunnen zij wel een extra steuntje in de rug gebruiken? Dan is een leerambassadeur de oplossing. Er zijn nieuwe opleidingsdagen in dit najaar, meld je hier aan!
Persoonlijke ontwikkeling is een speerpunt in de CAO afspraken. Daartoe zijn de leerambassadeurs in het leven geroepen om onafhankelijk en proactief aan de slag te gaan met persoonlijke- en loopbaanontwikkeling. De eerste groep van leerambassadeurs is gestart in noord Nederland. Zien hoe dat gaat? Bekijk deze video.
Wil je meer informatie? Of wil je de mogelijkheden van deze vrijwilligersfunctie binnen jouw gemeente bespreken? De projectleider Leerambassadeurs Gemeenten, Marc Dorst is bereikbaar via 070 76 300 30
Hulp bij talentontwikkeling
Een leerambassadeur helpt bij het vinden van antwoorden op vragen als: Wat kan en wil ik qua werk? Hoe sta ik ervoor op de arbeidsmarkt? Hoe versterk ik mijzelf? In het laatste cao-akkoord voor gemeenten zijn met de VNG afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid. Scholing en talentontwikkeling zijn hierbij onmisbaar.
Een leerambassadeur is:
- enthousiast over het onderwerp leren en ontwikkelen
- weet anderen enthousiast te maken en heeft overtuigingskracht
- kan goed naar anderen luisteren, heeft inlevingsvermogen en weet naar boven te krijgen wat er bij iemand leeft
- geeft de moed niet te snel op en zet tot actie aan, zonder het stokje van de ander over te nemen
Aanpak FNV en CNV
De FNV en het CNV gaan met een groep leerambassadeurs aan de slag om het leren van werknemers te stimuleren. Per gemeente leiden wij minimaal 2 leerambassadeurs op. Met kandidaten verkennen we waar en hoe we het best kunnen beginnen. Met de CNV Academie, de FNV Kaderacademie en bureau A-advies zorgen we voor een goede ondersteuning, een toerustingscursus en intervisie. De toerustingscursus is gebaseerd op de ervaringen uit de praktijk en op recente wetenschappelijke inzichten. In samenspraak met jou gaan we vervolgens de leerambassadeurs inzetten op afdelingen waar de behoefte aan scholing en ontwikkeling het hoogst is.
De pilot gaat ongeveer één jaar duren. Afhankelijk van de behaalde resultaten wordt met jou en aan de cao-tafel afgesproken of we deze pilot gaan voortzetten.
In het laatste cao-akkoord voor gemeenten hebben we met de VNG afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid. Scholing en talentontwikkeling zijn hierbij onmisbaar.
Praatplaat
Nynke Draaijer volgde een de training Leerambassadeurs en maakte bovenstaande praatplaat. Hij is zo goed geworden dat de plaat goed te gebruiken is om bijvoorbeeld aan de collega's uit te leggen hoe de Leerambassadeur werkt. Download de praatplaat in hoge resolutie hieronder. Met dank aan Nynke!