In Schagen zit hybride werken in ons dna, al sinds voor de coronapandemie. De vrijheid om je werk te doen waar en wanneer je wilt, is hier vanzelfsprekend.
Sinds 2023 is Eva van der Bruggen gemeentesecretaris van de gemeente Schagen. Eerder had ze diezelfde rol in de gemeente Texel, waar ze sinds 2018 woont met haar gezin. Eva heeft een achtergrond als bestuurskundige en werkte lange tijd in Den Haag bij het ministerie van Economische Zaken en in de Tweede Kamer. Naast haar werk in Schagen zit Eva in het dagelijks bestuur van de VGS als vice-voorzitter. Deze column verschijnt ook in Binnenlands Bestuur.
Onderzoek door het A&O Fonds naar hybride werken liet zien dat medewerkers bij gemeenten gemiddeld de helft van hun werktijd op kantoor zijn, een derde thuis, en de rest elders. Ik denk dat we daar in Schagen goed bij aansluiten. Maar die laatste optie wil ik in onze gemeente graag nog doorontwikkelen de komende tijd.
Op locatie
We hebben veel gemeentelijk eigendom in de 23 kernen van de gemeente Schagen. Het zou natuurlijk fijn zijn als je in elk van die kernen werkplekken hebt. Dat je een project in Petten doet en daar ook kunt werken in verbinding met de inwoners en de collega's waar je mee werkt.
Maar als je meer een avondmens bent, wie ben ik dan om te zeggen dat je onder kantoortijden moet werken, en dan ook nog op het gemeentehuis?
Avondmens
Het gaat er volgens mij om dat je erop vertrouwt dat je medewerkers werken met het resultaat voor de gemeente voorop, hoe je dat ook organiseert. Onze medewerkers zijn minimaal een halve dag per week op kantoor. Waar en wanneer ze verder werken, is voor mij geen issue. Natuurlijk zitten we niet op zaterdagavond te vergaderen en kun je mails die je in het weekend tikt beter uitgesteld verzenden, maar als je meer een avondmens bent, wie ben ik dan om te zeggen dat je onder kantoortijden moet werken, en dan ook nog op het gemeentehuis?
Ontmoeten
We zien het gemeentehuis hierdoor steeds meer als een plek voor ontmoeting. Want als veel medewerkers thuis of ergens anders werken, vinden we het des te belangrijker om elkaar te blijven zien en spreken. Over het werk, maar ook over wat er verder gebeurt in je leven. Dinsdag en donderdag zijn bij ons daarom ontmoetingsdagen. Dan zijn de meeste mensen op kantoor en organiseren we regelmatig iets om je collega's weer eens te zien. Samen met de personeelsvereniging doen we elke maand iets leuks, zoals een soep- en broodmoment, waar iedereen elkaar ontmoet.
Goede voorbeeld
Zelf probeer ik ook te laten zien dat je niet altijd op kantoor hoeft te zijn, al ben ik daar vanwege mijn agenda niet bepaald een schoolvoorbeeld in. Maar thuis opstarten of eerder vertrekken als ik geen overleggen meer heb, dat doe ik zoveel mogelijk. En ook in collegevergaderingen sluit weleens iemand online aan. Het is voor mij een enorm verschil met Texel, waar ik hiervoor werkte. Toen corona begon, moest daar nog een systeem voor videobellen komen, terwijl Schagen al helemaal ingericht was op hybride werken.
Loslaten
Er wordt echt nog wel gewerkt op het gemeentehuis, maar de meeste mensen zullen herkennen dat je thuis vaak veel meer gedaan krijgt in korte tijd. En ook daarin mogen we allemaal anders zijn: we hebben zeker collega's die juist graag op kantoor werken, maar we leggen dat niet op. Van nieuwe medewerkers krijgen we vaak terug dat die vrijheid de doorslaggevende factor was om voor onze gemeente te kiezen. We zorgen ervoor dat iedereen thuis net zo goed kan werken als op kantoor en verder laten we het los. Want van werken vanuit vertrouwen wordt uiteindelijk iedereen beter.
We zorgen ervoor dat iedereen thuis net zo goed kan werken als op kantoor en verder laten we het los. Want van werken vanuit vertrouwen wordt uiteindelijk iedereen beter.