De Koerskaart

Start het gesprek over Vakmanschap

Welke kwaliteiten moet een ambtenaar bezitten? Met welke ontwikkelingen krijgen ambtenaren te maken? En wat betekenen deze ontwikkelingen voor het vakmanschap van ambtenaren? Vragen die aan bod komen wanneer medewerkers aan de slag gaan met de Koerskaart. Met de koerskaart ‘Meester in je werk’ ondersteunen wij gemeenten om het gesprek over Vakmanschap tussen medewerkers te faciliteren.

De koerskaart is een middel om een groep mensen met elkaar in gesprek te brengen over een strategisch thema. De kern van deze methodiek is heel simpel en bestaat slechts uit twee onderdelen: een groot vel én een structuur van vragen. Met een team van zes tot acht mensen ga je maximaal twee uur aan de slag met het thema Vakmanschap.

Koerskaart

Waarom een Koerskaart?

Investeren in het vakmanschap van ambtenaren is van cruciaal belang om de uitdagingen waar gemeenten voor staan het hoofd te bieden. Dat is waar het A&O fonds Gemeenten in gelooft. Vakmanschap is in tijden van de veranderende maatschappij en de digitalisering van het werk ontzettend belangrijk. Daarom stimuleert het A&O fonds Gemeenten het gesprek over dit onderwerp. Dit doen we onder andere door het beschikbaar stellen van de A&O Koerskaart voor gemeenten.

Download de Koerskaart

Aan de slag met de Koerskaart? Download de Koerskaart en print deze op A0 en >150 dpi.

Aan de slag

Voordat je met de koerskaart aan de slag gaat, is het belangrijk om de volgende punten eerst door te nemen:

  • Speel de koerskaart met zes tot acht collega’s. Wordt de groep groter, dan is het lastig om als een groep met elkaar in gesprek te blijven, er ontstaan snel meerdere gesprekken.
  • Zorg ervoor dat een persoon de tijd in de gaten houdt. De koerskaart wordt in twee uur gespeeld. Bij elke vraag staat een tijdsduur, streef ernaar binnen deze tijd de vraag te behandelen.
  • De koerskaart is beschrijfbaar. Zo kan iedereen zijn antwoorden opschrijven. Vind je het leuk en nuttig dit te doen, dan kan dat met pen. Als je de koerskaart vaker wilt gebruiken, kun je de antwoorden op losse blaadjes schrijven.
  • Zorg ervoor dat iemand de inhoud bewaakt. Probeer bij de essentie van de vragen te blijven, zodat het onderwerp (vakmanschap) centraal blijft staan.
  • We horen graag hoe je de koerskaart ervaren hebt. Deel jouw ervaringen via Twitter met @AenOGemeenten en #koerskaart

TIP: Je kunt met de koerskaart aan de slag gaan met mensen die ongeveer hetzelfde werk doen (en dus een bepaalde vorm van vakmanschap delen). Maar je kunt er ook voor kiezen met een meer gevarieerde groep van collega’s van verschillende afdelingen die enthousiast zijn over het onderwerp aan de slag te gaan met de koerskaart.

Vragen?

Heb je voor, tijdens of na het spelen van de Koerskaart vragen? Neem dan contact op met het secretariaat (070 76 300 3 / secretariaat@aeno.nl).

Enthousiast? Via onze website kunt u (nieuwe) Koerskaarten bestellen.

Aanbevolen voor u