Eén op de negen jonge ambtenaren is binnen een jaar vertrokken bij de overheid. Waar zit hem dat nu in? En wat kunnen gemeenten doen om jonge ambtenaren aan zich te binden?
Onderzoek Jong@Gemeenten
We vroegen het de jongeren zelf in het onderzoek Jong@Gemeenten. Een onderzoek naar de werkbeleving van jonge gemeenteambtenaren, uitgevoerd door Motivaction en Youngworks in opdracht van A&O fonds Gemeenten en FUTUR. Maar liefst 1.944 jonge ambtenaren tot 35 jaar hebben de enquête ingevuld.
Motivaction heeft tijdens het A&O fondsen Festival een presentatie gegeven over het onderzoek. Kijk deze hier terug of lees verder voor de resultaten samengevat of uitgebreid in een pdf.
80% jonge ambtenaren tevreden
Ruim 80% van de jonge ambtenaren is (zeer) tevreden over het werk bij de gemeente. En tweederde van de jonge ambtenaren verwacht over een jaar nog bij hun huidige gemeente werkzaam te zijn. Ook geven ze in groten getale aan dat ze binnen nu en drie jaar willen doorstromen bínnen hun eigen gemeente.
Gemeenten aantrekkelijke werkgever
De belangrijkste redenen om te blijven zijn:
- mate van zelfstandigheid
- flexibele werktijden en locaties
- inhoud van het werk
Ruim de helft is (zeer) tevreden over de opleidingsmogelijkheden. De band met collega’s, wat hun leeftijd ook is, maakt voor 44% van de jonge ambtenaren dat ze graag nog even blijven.
De jonge gemeenteambtenaar is tevreden en wil graag blijven, maar stuit op bureaucratie en mist doorgroeimogelijkheden.
Bureaucratie zit de jonge ambtenaar in de weg
Impact realiseren door het werk dat je doet is voor jonge ambtenaren heel belangrijk. Bureaucratie lijkt de grootste rem te zijn op het realiseren van impact.
Het is de belangrijkste vertrekreden onder alle jonge ambtenaren, op de voet gevolgd door onvoldoende doorgroeikansen. Daarnaast is meer begeleiding, onder andere over keuzes maken in het opleidingsaanbod welkom.
Hoe hou je ze binnen?
- Jonge ambtenaren hebben behoefte aan gekaderde vrijheid. Autonomie en zelfstandigheid geven werkplezier en voldoening.
- Goede begeleiding helpt om realistische verwachtingen te scheppen, bureaucratie de baas te worden en impact zichtbaar te maken.
- Informeel contact tussen leeftijdgenoten (bijvoorbeeld door het hebben van een jonge ambtenaren netwerk) stimuleert kennisuitwisseling en helpt om een eigen weg te vinden binnen de gemeente.