We willen gemeenten helpen om jullie medewerkers een helpende hand te bieden bij geldzorgen en geldzaken. Daarvoor hebben we de juiste tools verzameld. Geldzorgen bij medewerkers leiden namelijk vaak tot stress, concentratieverlies, een (tijdelijk) lager IQ en zelfs verzuim. Financiële fitheid kan daarom gezien worden als een belangrijke basis van duurzame inzetbaarheid. Er zijn veel initiatieven op financieel gebied, maar vaak zien gemeenten door de bomen het bos niet.
1 miljoen onder armoedegrens
In deze economische tijden komen steeds meer mensen financieel in de knel te zitten. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat een miljoen mensen volgend jaar leeft onder de armoedegrens. Volgend jaar valt de steun bijvoorbeeld weg voor de hoge energieprijzen en de inflatie. Een deel van dit beleid was tijdelijk dus stijgt de armoede in 2024 toch.
Gemeenten hebben de verplichting om bewoners met schulden te helpen. Ze kunnen daarnaast ook hulp bieden aan de eigen medewerkers. Hoe help je medewerkers?
Herken, bespreek en verwijs
Hieronder vind je de nodige informatie, handige tips en tools om jou als HR-professional, als leidinggevenden, maar ook de medewerker daarin te ondersteunen.