Een toenemende behoefte onder collega’s aan begeleiding en ontwikkeling en het bevorderen van de interne doorstroom; dat waren voor de gemeente Amstelveen de belangrijkste redenen om een compacte loopbaantraining op te zetten. Dankzij deze Talent in je Loopbaan-Training krijgt de organisatie nu meer inzicht in de wensen en potenties van haar medewerkers en blijven zij langer ‘binnenboord’.
De deelnemers biedt de training inzicht en kennis over hun talenten, competenties, werkmotieven en werkvoorkeuren. Collega’s Linda, Angelique en Virve vertellen ons over hun ervaringen.
“Ik ben altijd bezig met persoonlijke ontwikkeling en dit leek me inspirerend. Even stilstaan bij jezelf en je afvragen: klopt het nog wel wat ik aan het doen ben? Nou, daar heb ik antwoord op gekregen.” Participatieadviseur en OR-lid Virve Biermans (30) is lovend over de eendaagse training Talent in je loopbaan. Ze was één van de deelnemers aan de JAA-editie, speciaal bedoeld voor jonge ambtenaren. “Ik weet dat ik voor nu tevreden ben in mijn werk en waar ik in de toekomst heen wil.”
Deze training is gericht op het binnenboord houden van medewerkers.
Bezig met je loopbaan
Woorden die Linda Jongsma, loopbaanadviseur bij de gemeente Amstelveen, als muziek in de oren zullen klinken. “Wij vinden het belangrijk dat medewerkers op de een of andere manier bezig zijn met hun loopbaan. Ieder doet dat op zijn of haar eigen manier. We merkten dat er behoefte was aan een korte, laagdrempelige leergang die kennis en inzicht geeft in talenten, competenties, werkvoorkeuren en interne mogelijkheden.” Angelique Lamers, adviseur Leren en Ontwikkelen, vult aan: “Een sterk punt van deze training is dat deze is gericht op het binnenboord houden van medewerkers.”
Linda en Angelique zijn binnen gemeente Amstelveen de initiatiefnemers en samenstellers van de Talent in je Loopbaan-Training. Aan de basis ligt de Talentspiegel, de loopbaantest van A&O fonds Gemeenten. Dit werd gecombineerd met een compacte ééndaagse training. Na een succesvolle pilot hebben inmiddels vijf groepen van elk tien personen de training gevolgd. Ze beoordeelden deze trainingsdagen met een gemiddeld cijfer van 8,9. Het product is inmiddels verder doorontwikkeld en afgestemd op verschillende doelgroepen, zoals jongeren tot 35 jaar (de al genoemde JAA-editie) en buitendienstmedewerkers.
Deelnemers worden zich bewust van hun eigen rol in hun carrière en pakken zelf de regie.
Eigen regie nemen
De genoemde koppeling van de Talentspiegeltest met de compacte training blijkt tot waardevolle resultaten te leiden. “Deelnemers worden zich bewust van hun eigen rol in hun carrière en pakken zelf de regie. Wij begeleiden hen daarbij. Veel medewerkers hebben aangegeven dat ze blij zijn. Ze hebben intern of extern een nieuwe uitdaging gevonden. Bovendien waarderen ze het dat hun werkgever het mogelijk heeft gemaakt om deze training te volgen”, vertelt Linda.
Collega’s zien door de training ook dat er volop mogelijkheden zijn binnen de organisatie. “Wij hebben bij de gemeente bijvoorbeeld allerlei tijdelijke klussen, zogeheten plustaken, die het werk leuker en diverser kunnen maken. Daarnaast wilden we met de training mensen bereiken die zich voor een uitgebreidere, minder doelgerichte versie, misschien niet zo snel hadden ingeschreven. Dat is gelukt. En soms komt iemand erachter dat hij of zij elders beter past. Dat is ook prima.”
Angelique vult aan. “Voor mij is de rode draad: medewerkers leunen niet achterover, ze zijn gemotiveerd en nemen verantwoordelijkheid. Een pluspunt vind ik dat de sociale cohesie na de training doorwerkt. Dit heeft al diverse mooie initiatieven opgeleverd. Deelnemers zijn met elkaar gaan lunchen, er is een groepsapp aangemaakt en collega’s ondersteunen elkaar bij het aangaan van sociale activiteiten. Er ontstaan netwerkgroepjes, dat is leuk om te zien. Je zou kunnen zeggen dat de training zorgt voor verbinding. Dat merken we ook tijdens de feedback, aan het eind van de dag. We hebben het een paar keer meegemaakt dat mensen ontroerd waren door de opbouwende opmerkingen van hun collega’s.”
Ik heb door de training een talent ontdekt dat ik graag verder zou willen ontwikkelen.
Ontwikkelstappen zetten
Collega Virve heeft veel aan de loopbaantraining gehad. “Ik vond het fijn dat de training één dag duurde. Ik weet niet of ik had meegedaan als het bijvoorbeeld drie dagen was geweest.” De trainers benadrukten tijdens haar trainingsdag ook specifiek de veilige omgeving. “Ik heb dat ook echt zo ervaren. Er was sprake van een eerlijke, open sfeer. Wat me ook erg is bijgebleven, is dat je jezelf mocht presenteren en dat de groep daarop reageerde. Ik kreeg mooie reacties. Tips waar ik echt iets mee kon. Zo zei een collega: ik vind jouw maatschappelijke gedrevenheid inspirerend. Ik ben erachter gekomen dat ik die kwaliteit goed kwijt kan in mijn werk als participatieadviseur (Virve geeft in haar werk advies aan projectleiders, met name op het gebied van stedelijke ontwikkeling, red.).”
Na de trainingsdag had Virve een gesprek met haar leidinggevende over de door haar geleerde lessen. En ze bespraken samen de mogelijkheden om ontwikkelstappen te zetten in haar loopbaan. “Ik wilde graag een coachopleiding volgen en inmiddels heb ik dit certificaat op zak. Hopelijk mag ik in de toekomst nog een vervolgstudie doen, want ik heb ontdekt dat ik coachen heel leuk vind. Ik denk dat je dat wel een talent mag noemen. Een talent dat ik graag binnen de gemeente verder zou willen ontwikkelen.”
Meer over deze werkwijze?
Klik op de + en lees meer over deze werkwijze en de geleerde lessen.
Talent in je loopbaan
Talent in je loopbaan - Powerpoint Presentatie
Programma Talent in je loopbaan - Word doc
Community Leren en Ontwikkelen
Word nu lid van onze community Leren en Ontwikkelen. In deze online community leer je onder andere collega's van andere gemeenten kennen die ook met leren en ontwikkelen bezig zijn. Je kan vragen stellen maar ook andere helpen aan antwoorden en je deelt relevante vakinformatie.