Team hybride werken van A&O fonds Gemeenten verzamelt de nieuwste inzichten over thuis- en hybride werken bij gemeenten. Wat is de beste manier van online vergaderen? Hoe ben je een succesvolle hybride medewerker? Naast praktische werkplekadviezen voor thuis vind je hier ook tips om fysiek en mentaal gezond te blijven.

Gezonde thuiswerkplek

De werkgever moet, op grond van de Arbowet, zorgen voor een ergonomisch verantwoord ingerichte (thuis)werkplek en daarbij behorende instructies. Download hieronder direct de checklists voor thuiswerkplekken.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Stoel en tafel

  • Zorg dat je dusdanig op je stoel zit waarbij je onder- en bovenbenen zich in een hoek van 90 graden bevinden.
  • Zorg dat je onderarmen voldoende ondersteund worden door de armsteunen van je stoel of door de tafel of bureau, zodat dat je onder- en bovenarmen zich in een hoek van 90 graden bevinden.
  • Verhoog je benen om ze goed te ondersteunen.
    Zorg voor steun in je rug met bijvoorbeeld een kussen of een opgerolde sjaal.
  • Zorg voor voldoende beenruimte. Zit met rechte rug en voorkom voorover hangen.
  • Werk snoeren en kabels weg

Scherm

  • Gebruik bij de laptop een los toetsenbord en muis.
  • Verhoog je laptop zodat je ooghoogte dezelfde hoogte heeft als de bovenrand van het scherm.'
  • Stel het beeldscherm recht voor je op.
  • Plaats het beeldscherm op de afstand van een gestrekte arm.

Toetsenbord

  • Leg het toetsenbord iets verder weg (van de rand van de tafel), zo steunen je onderarmen goed op tafel.
  • Plaats het toetsenbord zo vlak mogelijk, pootjes ingeklapt.

Muis

  • Bedien de muis met de hele onderarm.
  • Zet de muis recht voor je schouder op het werkblad neer.
  • Laat je hand niet op de muis liggen als je hem niet gebruikt.

Licht

  • Zorg voor voldoende verlichting op je werkplek.
  • Plaats je scherm dwars ten opzichte van het raam, liefst op zo’n 3 meter afstand.

Mentale gezondheid

Onze tien tips zijn handige opfrissers om je mentale gezondheid tijdens het thuiswerken op peil te houden of zelfs te verbeteren. Ook hebben we een handige pdf voor je samengesteld zodat je deze lijst snel kan delen in de gemeente.

1. Wees niet te streng voor jezelf

Bb aeno kees winkelman nissewaard 6987

Lopen de dingen niet zoals je wil? Wees dan niet te streng voor jezelf. Het is oke als het even allemaal niet lukt. Neem een dag vrij als je voelt dat je dat nodig hebt of accepteer dat je wat minder productief bent. Wanneer je op tijd ingrijpt en jezelf tijd geeft om bij te tanken, kun je voorkomen dat je er in de toekomst last van krijgt.

Wanneer er veel op je afkomt, kan het ook helpen om bijvoorbeeld (kleine) doelen te stellen of een planning te maken. Maar leg de lat niet te hoog. Probeer structuur aan te brengen in je dag: sta altijd op hetzelfde uur op, neem tijd om je te verzorgen, eet op regelmatige tijdstippen en ga elke dag ongeveer op hetzelfde uur slapen.

Zorg ook voor afleiding: wissel je werk- en/of huistaken af met creatieve en rustgevende activiteiten.

2. Blijf Sociaal Verbonden

We gaan allemaal door een rare periode, en we willen ons verhaal kwijt. Het is fijn als iemand oprecht vraagt: hoe gaat het met jou? – en daadwerkelijk luistert naar het antwoord met begrip, openheid en compassie. Blijf je omgeving en collega’s checken om te kijken hoe het met mensen gaat en of jij iets kunt betekenen.

3. Zorg voor voldoende ontspanning en doe leuke dingen

Bb aeno kees winkelman nissewaard 6818

Het klinkt vanzelfsprekend, maar soms vergeten we tijd vrij te maken voor dingen die we leuk vinden. Dit kan van alles zijn, zoals lezen, podcast luisteren, breien, in bad gaan, een tripje naar het strand plannen, yoga doen enzovoort.

Ga bij jezelf na van welke dingen je energie krijgt en welke dingen juist energie kosten. Doe minimaal één uur per dag iets voor jezelf waar je energie van krijgt. Blijf ook lichtpuntjes zien: schrijf iedere dag drie positieve dingen op die je hebt meegemaakt, hebt gedaan of hebt gezien.

4. Zorg voor je lichaam: bewegen en gezond eten

Voorkom veel stilzitten, maak een wandeling of ga sporten. Wissel je werk af met voldoende pauzes. Doe tussendoor een korte beweegactiviteit of wandeling. Bewegen heeft een positief effect op de concentratie. Thuis zitten leidt bij veel mensen tot ongezond eetgedrag. Logisch en herkenbaar, maar blijf je best doen om gezond te eten. Veel groente en fruit, hele granen, peulvruchten plus wat zaden en noten. A&O fonds Gemeenten heeft ook een aantal beweegtips voor je opgesteld. Bekijk deze hier. Lees onder aan deze pagina andere tips voor thuiswerken.

5. Probeer voldoende te slapen

Maak geen gebruik van beeldschermen (tv, computer, tablet of telefoon) vlak voor het slapen gaan. Als je merkt dat je gestrest raakt door nieuws over het coronavirus, zoek het dan niet op door bijvoorbeeld tv te kijken op je slaapkamer. Als je voldoende slaapt, kun je stress veel beter aan.

6. Laat los waar je geen invloed op hebt

Weet dat onzekerheid bij het leven hoort en probeer hier mee om te gaan. Niet alles is nog mogelijk in deze tijden. Ga op zoek naar wat wél kan. Vraag om hulp als je merkt dat dit nodig is. Dit kan een moeilijke stap zijn en het ontmoeten van mensen is door het coronavirus nu lastiger. Toch helpt het om je emoties met anderen te delen. Zoek mensen online op of maak een afspraak met een hulpverlener of huisarts.

7. Doe of leer iets nieuws

Bb aeno kees winkelman nissewaard 6920

Door uit je normale omgeving te stappen, ontvangen je hersenen nieuwe prikkels en worden ze uitgedaagd. Dit zorgt ervoor dat je brein beter gaat functioneren en nieuwe informatie sneller kan verwerken. Nieuwe dingen leren werkt heel bevredigend en is goed voor je hersenen. Zo blijkt uit een onderzoek dat het leren van een nieuwe taal, een opmerkelijk groei in de hersenen vertoonde. Of ga bijvoorbeeld puzzelen. Met alle soorten puzzels daag je je hersenen uit, wat een goede invloed heeft op het geheugen.

8. Doe nuttige dingen voor jezelf of voor anderen

Bb aeno kees winkelman nissewaard 6781

Weet je jezelf even geen raad? Doe nuttige dingen simpelweg om ze te doen, niet omdat het moet of omdat iemand het van je verwacht. Ga even stofzuigen omdat het afleidt. Pak een klusje op in huis. Verzorg een plant, verschuif de meubels, organiseer je papieren, sop een kastje, maak een maaltijd. Of help iemand anders, je zal verrast zijn hoeveel deugd dit doet. Kijk en luister eens rond in je buurt: misschien is er iemand die je kunt helpen met boodschappen doen? Stuur een kaartje of schrijf een brief naar bekenden of onbekende bewoners van een woonzorgcentra. Leg je smartphone weg, klap je laptop dicht – laat die hele coronacrisis even zijn wat het is – en ga iets nuttigs met je handen doen. Dat helpt.

9. Beperk het checken van corona nieuwsbronnen

Voor de meesten van ons gaat het leven ondertussen gewoon door. Zolang je je goed aan de maatregelen houdt is het waarschijnlijk niet nodig om op de hoogte te zijn van ieder feitje rondom deze wereldwijde corona crisis. Maak je wereld bewust weer wat kleiner. Laat het coronanieuws even rusten en focus je op je eigen situatie. Dat brengt lucht in je hoofd.

10. Werk aan het beperken van eenzaamheid

Bb aeno kees winkelman nissewaard 6718 3

Eenzaamheid is een zware last. Als je merkt dat je je in deze periode juist eenzaam voelt, gun het jezelf dan om te doen wat je kunt om dit gevoel te verminderen. Blijf contact zoeken via videobellen. Het is niet hetzelfde als echt afspreken, maar het vervult een deel van de behoefte aan contact. Laat het een keer vallen bij dierbaren dat je je best eenzaam voelt. Hopelijk zorgt dit ervoor dat ze iets vaker contact met je zoeken. Of duik juist in je eenzaamheid om het volledig te ervaren. Want door het gevoel echt te ervaren kun je het uiteindelijk dragelijk maken. Dan zie je beter dat je niet eenzaam bent, maar dat je gevoelens van eenzaamheid ervaart.

A&O Nieuwsbrief

Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.

Schrijf je hier in

Volg ons

Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.

LinkedIn Twitter Youtube

Vragen voor onze ergonoom? Mail naar Fieke.horsten@aeno.nl.

Stuur een email

Het belang van blijven bewegen is in deze tijd groot. Door stilzitten verslechtert je weerstand. Door hybride werken valt de wandeling naar OV of fietsrit naar kantoor vaker weg. Hoe compenseer je dat?

Nederlanders zitten 10 uur per dag

In een ideale wereld zijn we ook tijdens ons werk gezond bezig. Toch zitten we in Nederland gemiddeld 10 uur op een werkdag. Daardoor lopen we meer kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden.

Beeldschermwerkers hebben daarnaast ook een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders. Gelukkig is de oplossing vrij simpel: regelmatig even opstaan en bewegen. Als je elk half uur beweegt, blijf je langer gezond. Begin bijvoorbeeld met één minuut en probeer die zo vaak mogelijk te herhalen op een werkdag.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is in april 2022 de campagne De Nationale Beweegminuut gestart om werkenden met een zittend beroep bewust te maken van de risico’s van weinig bewegen tijdens de werkdag. Het ministerie wil dat bewegen, ook tijdens een werkdag, vanzelfsprekend wordt. Doe jij al mee?

Lees verder voor tips voor korte oefeningen of intensievere beweegmomenten.

Rek en strek

We hebben een aantal rek- en strekoefeningen voor je op een rijtje gezet. Hoe zorg je dat je genoeg beweegpauzes neemt?

Wissel het zitten ieder half uur af met bewegen en/of oefeningen

Loop rond (bijvoorbeeld tijdens het bellen), pak zelf regelmatig wat te drinken of doe rek- en strekoefeningen. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. Print ze uit en hang ze naast je werkplek en ervaar hoe goed het voor je lichaam is.

Regelmatig te bewegen en de tijd niet te vergeten:

1. Plan het doen van de oefeningen in je agenda in zodat je een waarschuwing krijgt, stel je timer (op je telefoon) in die ieder half uur signaal geeft of gebruik een app zoals Stand-up break timer.

Stand-up break timer

2. Gebruik eventueel (betaalde) pauzesoftware voor op je PC. Pauzesoftware is programmatuur die je waarschuwt als je te lang achter elkaar of te intensief aan het werk bent. Een aantal geeft ook oefeningen of adviezen over houding en gedrag, zoals Pausit, WORK & MOVE, Workpace.

Pausit Work & Move Workspace

3. Gebruik een (gratis) app voor op je telefoon die naast de tijd bijhouden ook een aantal oefeningen geeft zoals 1-minute-desk-workout, Ergominder of alleen oefeningen via wellnomics-stretches.

1-minute-desk-workout Ergominder Wellnomics-stretches GGD apps

Intensievere beweegmomenten

Gelukkig kun je de deur nog uit voor een wandeling, hardloop of fietsrondje. Ook is er veel online aanbod om in beweging te blijven. Wat kan helpen:

  1. Een vast beweegschema en deze blokken in je agenda, bijvoorbeeld ieder dag starten met een wandeling, een vast hardloop moment of lunchwandeling. Je kan ook vaste beweegmomenten inplannen met collega’s om online met elkaar te bewegen.
  2. Een beweegmeter, verkrijgbaar in verschillende soorten: simpele stappentellers (via gratis Stappenteller app of standaard op je telefoon), activity trackers met wat extra functies zoals meten van je hartslag, uitgebreide sporthorloges en complete smartwatches die ook bijvoorbeeld gps registeren.
  3. Een mooi doel om na te streven is 10.000 stappen per dag zetten.
  4. Online challenges van je eigen sportschool of beweegvideo’s op internet zoals Licht intensieve oefeningen via de serie ‘7 minuten training’, matig tot zwaar intensieve oefeningen via de videoserie Oefening van de week of Balansoefeningen met deze Thuistrainingsvideo.

Heb jij een goede ervaring of nog andere tips, laat het ons weten!

Stappenteller
Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.
Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.
Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Banners voor intranet

Promoten wat iedereen kan doen om in beweging te blijven? Wij helpen graag. Download deze banners voor intranet.

Banner rek
Banner elkhalfuur
Banner beweging
Banner werkplek

Inmiddels zijn we het online vergaderen gewend. Voor sommigen is het af en toe te veel van het goede en zij klikken van vergadering naar vergadering. Van een hele dag online vergaderen worden we niet blij. De volgende experimenten doorbreken mogelijk het patroon waar je in zit.

7 tips | Een goede online vergadering

De interactie tijdens een online vergadering komt soms moeilijk op gang. Het doel van de vergadering is niet helder of de energie zit er niet in. De volgende tips kunnen helpen.

Hybride werken 7 tips online vergaderen 2
  1. Zorg voor een goede voorbereiding
    Steek tijd in de voorbereiding en acties na afloop van de vergadering. Een indicatie van verhouding is 40-20-40 in voorbereiden-vergadering zelf-opvolging. Gebruik de voorbereiding om na te denken over de onderstaande punten.
  2. Zorg voor duidelijk doel tijdens je meeting
    Bedenk (en deel met je deelnemers) wat willen we met deze meeting bereiken? Ook bij een teammeeting kan dit iedere week verschillen. Wil je informatie delen, de samenwerking anders inrichten, mensen aan het werk zetten of acties in gang zetten? Welk gevoel wil je ze meegeven?
  3. Zet interactie en verbinding centraal
    Wissel de manier waarop je dat doet in je reguliere meetings af. Zorg dat er regelmatig ruimte is voor alle deelnemers om hun ideeën te delen of hun mening te geven. Doe dit bijvoorbeeld door ze een concrete vraag te stellen en de antwoorden te laten delen in de chat.
  4. Wat kan er asynchroon
    Niet alles wat je wilt bereiken hoeft in de sessie plaats te vinden. Welke informatie kun je voor de meeting al delen (denk ook aan een audio- of videobericht) en welke nadenk-opdrachten geef je je deelnemers?
  5. Maak gebruik van online tools en werkvormen
    Prikkel de spanningsboog en varieer in je aanpak: vraag deelnemers iedere 5 of 8 minuten om een reactie of interactie. Prikkel ook de verschillende zintuigen door af te wisselen in PPT, video, vraag etc. Zo houd je mensen alert en betrokken.
  6. Las pauze in
    Neem een pauze als de vergadering langer dan een uur duurt. Vooral bij de deelnemers op afstand kan virtuele vermoeidheid optreden. Vijf minuten pauze doet dan wonderen.
  7. Begin met een ijsbreker
    Overweeg de vergadering te beginnen met een ijsbreker. Ook voor mensen die elkaar al goed kennen blijkt het goed te zijn elkaar aan het begin even allemaal aan het woord te laten. De kans neemt dan toe dat deelnemers ook tijdens de rest van de vergadering meer zeggen.

7 tips - Hybride vergaderen – hoe kan dat anders?

Bij hybride vergaderen is een deel van de deelnemers fysiek aanwezig en een deel online. Bij deze vorm van vergaderen komen digitale maar ook sociale uitdagingen kijken. Deze tips helpen je verder

Hybridewerken 7 tips online vergaderen3
  1. Maak gebruik van een geschikte ruimte met goede techniek
    Check de techniek van tevoren, is het beeld en geluid goed. En maak de opstelling in de ruimte dusdanig dat je je ook op het scherm kan oriënteren. Hoe ga je de ruimte zo inrichten dat iedereen elkaar kan zien en horen? Je wilt dat de mensen ‘achter de schermen’ overzicht hebben van de fysieke ruimte en tegelijkertijd de facilitator in de zaal goed kunnen zien en horen. En daarnaast wil je dat de deelnemers – online en offline – elkaar goed kunnen zien en horen.
  2. Geef online deelnemers voorrang
    Als twee mensen tegelijkertijd gaan spreken en één zit in de zaal en ééntje elders, geef dan als voorzitter die laatste voorrang. Deelnemers op afstand hebben al minder sociale aanwezigheid.
  3. Maak van online deelnemers actieve deelnemers
    Betrek ook de online aanwezigen bij het binnenkomen en napraten. Zorg daarom dat de videoverbinding 10 minuten voor de vergadering is gestart en 10 minuten na afloop doorgaat. Wees de ogen en oren voor zowel de online of fysieke deelnemers: vertaal!
  4. Maak een deelnemer verantwoordelijk voor de chat
    Maak een fysieke deelnemer verantwoordelijk voor de chat. Dan kan deze meteen actie ondernemen indien nodig.
  5. Vorm buddy’s
    Maak buddy’s tussen een online en fysieke deelnemer zodat iedereen zich verantwoordelijk voelt. De fysieke deelnemer ziet erop toe dat zijn online buddy volledig deel kan nemen aan de vergadering en op tijd het woord krijgt. Zij ondersteunen zo de voorzitter.
  6. Voorkom tussengesprekjes in de zaal
    Online deelnemers kunnen thuis de gesprekjes tussen de deelnemers op kantoor niet volgen. Hierdoor voelen ze zich niet betrokken.
  7. Begin met een ijsbreker
    Overweeg de vergadering te beginnen met een ijsbreker. Ook voor mensen die elkaar al goed kennen blijkt het goed te zijn elkaar aan het begin even allemaal aan het woord te laten. De kans neemt dan toe dat deelnemers ook tijdens de rest van de vergadering meer zeggen.

7 tips | Teveel online vergaderen - Hoe kan dat anders?

Van een hele dag online vergaderen worden we niet blij. Voor sommigen is het af en toe te veel van het goede en zij klikken van vergadering naar vergadering. De volgende experimenten doorbreken mogelijk het patroon waar je in zit.

Hybride werken 7 tips online vergaderen
  1. Doe niet iets synchroon wat je ook asynchroon kunt doen.
    Deels asynchroon vergaderen is veel efficiënter en kan veel tijd opleveren. Doordat deelnemers beter voorbereid zijn en eerder al input kunnen leveren zijn er vaak minder vragen en kunnen agendapunten sneller afgehandeld worden. Laat deelnemers zich voorbereiden en al eerder input leveren. Dit scheelt vragen en zo kunnen agendapunten sneller afgehandeld worden.
  2. Stop (tijdelijk) met vergaderen.
    Houd een week lang met je team geen online vergaderingen of spreek met de hele organisatie vergadervrije tijden of dagen af.
  3. Communiceer op andere manieren.
    Stuur iedere week een videobericht in plaats van een e-mail.
  4. Zeg nee!
    Zeg eens 3 keer nee in een week en check wat dat oplevert.
  5. Stel een maximaal aantal in.
    Plan maximaal 4 uur online vergaderen op een dag of verstuur maximaal 5 e-mails per dag. Want meer mails versturen zorgt er ook voor dat je meer e-mails krijgt.
  6. Blijf reflecteren.
    Organiseer iedere 2 weken een intervisie/reflectie om te bespreken wat er in je team beter kan.
  7. Richt je dag flexibel in.
    Durf je dag flexibel in te richten, maak geen online afspraken voor 10.00 uur (of na 15.00 uur).

Niet iedereen is even bedreven in hybride werken. Je moet je weg weten te vinden in de online wereld. Ook moet je keuzes maken hoe en waar je werkt. We zetten een aantal vaardigheden op een rij die goed zijn om te hebben of te ontwikkelen om een succesvolle hybride werker te zijn.

7 vaardigheden | Voor de Succesvolle Hybride Medewerker

Hybride werken 7 vaardigheden succesvolle medewerker
  1. Stel je flexibel op.
    Flexibiliteit is het vermogen om makkelijk van de ene naar de andere situatie te schakelen. Je moet je net zo op je gemak voelen in je thuiskantoor als op kantoor of als je vanaf ergens anders werkt. En los van je flexibiliteit qua werkplek en werkuren geef je ook een andere invulling aan bijvoorbeeld het samenwerken met collega’s, het indelen van je agenda of het versturen van informatie. Overleg met je collega’s en leidinggevende hoe jullie hier zo goed mogelijk mee om kunnen gaan.
  2. Zorg goed voor jezelf.
    Wie goed voor zichzelf zorgt, let ook op zijn gezondheid. Je haalt het maximale uit hybride werken als je ook aandacht hebt voor je werk-privé balans. Dit kan betekenen de drang om langer door te gaan weerstaan, je laptop dichtklappen tijdens de lunch, tussendoor met je kinderen spelen of de hond uitlaten en de boel buiten werktijd écht loslaten.
  3. Creëer ruimte en maak keuzes.
    Nee zeggen hoort erbij. Het is de vaardigheid waarmee je controle houdt over je werk. En dat gaat niet alleen over wanneer je luncht of een persoonlijke afspraak inplant. Het gaat ook over de keuzes die je maakt om je werk goed te doen (wat kun je het beste op kantoor doen en wat het beste thuis of elders?). En tegen welke online meetings je ook ‘nee’ kan zeggen omdat je aanwezigheid niet nodig is.
  4. Laat van je horen!
    Dit gaat over proactief contacten onderhouden en nieuwe contacten leggen en zelfs over hoe je je thuiswerkplek inricht, zodat je hier net zo productief kunt zijn als op het werk. Een echt goede hybride werker toont het lef en initiatief om contact te leggen en te netwerken. Passiviteit wordt in een hybride werkomgeving niet beloond. Je bent minder zichtbaar dan voorheen: als je niet van je laat horen, zullen mensen je ook niet om advies vragen of uitnodigen om bij te dragen aan een nieuw project.
  5. Wees nieuwsgierig naar de digitale wereld.
    Digitaal vergaderen, werken in Teams, Sharepoint of Zoom, WhatsApp groepen, mails, chats, alles loopt door elkaar heen. Niet iedereen is even digivaardig om daar mee om te gaan en voor je het weet word je ingehaald door de technologie. Extra belangrijk dus om op de hoogte te blijven. Het belangrijkste is dat je nieuwsgierig bent. Wees niet bang om een nieuw programma uit te proberen en kijk om je heen hoe anderen met digitale hulpmiddelen omgaan. Vraag hen om hulp of kijk of er trainingen of misschien wel tutorials zijn in dat wat je wil leren.
  6. Praat met elkaar.
    Het is minder vanzelfsprekend dat je elkaar ziet op kantoor. Ook is het online lastiger om mee te krijgen hoe het echt met iemand gaat. Zoek de dialoog op en neem extra tijd om elkaar echt te begrijpen. Goede relaties op de werkvloer leiden tot betere prestaties. Verbinding leggen én verbinding maken zijn belangrijker dan ooit, hiervoor heb je je sociale antenne en samenwerkingsvermogen nodig.
  7. Laat weten waar je bent!
    Een hybride organisatie kent geen vaste werktijden voor iedereen. Het is belangrijk dat collega’s weten wanneer je bent te bereiken, voor formeel en ook informeel overleg. Je agenda goed bijhouden met waar je bent en wanneer je bereikbaar bent, is hiervoor een oplossing.

Hybride werken gaat over meer dan alleen tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Het biedt ook de mogelijkheid om op een andere manier te werken. Lees een aantal principes over de manier van werken.

8 Principes | Over de manier van werken

Hybride werken 8 principes manier van werken
  1. We stellen ons pro-actief op
    We breiden ons interne netwerk uit door regelmatig kennis te delen tijdens sociale of algemene inloopbijeenkomsten. We spreken regelmatig nieuwe medewerkers en staan open voor de expertise of mening van anderen, zowel binnen alsook buiten ons team
  2. We respecteren focustijd
    Deze tijd blokkeer je in je agenda en is bijvoorbeeld bedoeld voor uitwerken van stukken.
  3. We zijn sociaal en betrokken
    We investeren in sociale contacten en tonen oprechte interesse voor de ander. We luisteren naar elkaar zonder te oordelen. Dat doen we 1-op-1, of als onderdeel van een (team)meeting.
  4. Iedereen is uniek en levert een bijdrage
    Iedere medewerker wordt gehoord en levert een bijdrage vanuit zijn of haar expertise. Iedereen krijgt ook de mogelijkheid om een bijdrage te leveren, synchroon of asynchroon.‘Zomaar’ ergens bijzitten is niet ons doel. En ook: expertise is belangrijk, status is ondergeschikt.
  5. Iedereen kan een meeting inschieten, en iedereen kan een meeting afwijzen
    Iedere uitnodiging voor een meeting wordt vergezeld van een omschrijving van het doel, het resultaat, de gewenste voorbereiding en bijdrage. Iedere deelnemer beoordeelt zelf of hij/zij de juiste expertise heeft en of dit de juiste vorm is om een bijdrage te leveren.
  6. Digitaal eerst of asynchroon tenzij...
    De voorkeur is om taken asynchroon of digitaal te doen. Alleen als dit niet mogelijk is, zoeken we naar een andere oplossing.
  7. Luisteren en praten zijn in balans
    We tonen oprechte interesse in de ander en praten niet alleen over onszelf en de eigen expertise. We zijn altijd bereid om van de ander te leren. We zijn open naar buiten toe, we observeren (kijken en luisteren). We stellen vragen over datgene wat we waarnemen.
  8. We evalueren en leren
    We staan open voor nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken wat dit ons brengt. Ook al kan een nieuwe ontwikkeling spannend of ongewoon zijn. We blijven niet hangen in het ‘oude denken’. We experimenteren, en onderzoeken welke goede elementen we van de experimenten willen behouden.

Misschien vind je dit ook interessant