Sinds een paar maanden wordt het hybride werken bij A&O fonds Gemeenten wat meer gestimuleerd. Waar ons kantoor eerst overvol was, is het nu een stuk rustiger. Misschien zijn al mijn collega’s ook gaan wingfoilen :-) -zie vorige blog-?
Debra Verduin is bij A&O fonds Gemeenten communicatiespecialist voor team Gezond en Veilig werken. Ze schrijft over mentale kracht, autonomie en plezier houden in je werk.
Hybride werken noemen we de mix van thuis, kantoor en ‘elders waar ze goede koffie hebben’ is inmiddels zo normaal dat ik me afvraag waarom we het nog zo noemen. Het is gewoon werken! Voor mij persoonlijk voelt het als de perfecte balans: de vrijheid om mijn eigen werkritme te bepalen en een kantoor waar ik meer dan welkom ben als ik zin heb in gezelligheid en mensen om mij heen (die zijn er thuis namelijk niet).
Twee Werkstijlen, één team
Wat me opvalt, is dat collega’s hybride werken op verschillende manieren invullen. De één voelt zich energiek in de drukke bruisende kantoorsfeer terwijl de ander opbloeit in de rust van thuis.
☕ De Kantoorzoekers Dit zijn de collega’s die graag op kantoor werken. Ze houden van de dynamiek, de spontane gesprekken en toevallige brainstorms bij het koffiezetapparaat. Een ‘te stil’ kantoor voelt voor hen minder productief en inspirerend.
🏡 De Concentratiewerkers Zij werken vaker thuis en genieten van de rust en focus. Zonder afleiding werken ze efficiënt, en hun thuiswerkplek is vaak zorgvuldig ingericht met een mooie boekenkast of een groene jungle van planten waar ze zich veilig voelen.
Beide manieren van werken hebben hun voordelen, maar hybride werken betekent ook dat we moeten nadenken over hoe we samenwerken en kennis delen. Want juist die spontane momenten van uitwisseling blijken enorm waardevol.

Waar blijven de spontane gesprekken?
Uit het onderzoek “Werk in transitie in de gemeentelijke sector” blijkt dat we niet per se naar kantoor komen voor ons werk, maar voor elkaar. We zoeken collega’s op, werken graag samen en hebben behoefte aan informele interactie.
En dat is precies wat hybride werken lastiger maakt: hoe behoud je die spontane gesprekken als niet iedereen tegelijk op kantoor is? De kantoorzoekers bij het A&O fonds kunnen zich hier ook behoorlijk druk over maken!
- Hoe houden we kennisuitwisseling springlevend en voorkomen we dat die verdwijnt als een vergeten kamerplant (bij de kantoorzoekers)?
- Hoe zorgen we ervoor dat we als team blijven knallen, ook zonder dagelijks samen te werken op dezelfde vierkante meters?
- Hoe helpen we nieuwe collega’s hun weg te vinden, zonder dat ze verdwalen in de ‘digitale mist’ van chats, documenten en virtuele meetings?
- Hoe bouwen we aan sterke relaties die niet afhangen van toevallige ontmoetingen bij het koffiezetapparaat?
Want niet alles kan gepland worden. Ik vang toch ook vaak toevallig iets op in de gang en denk "Hé, daar moeten we wat mee!" Maar als je daar minder vaak loopt, mis je misschien ook die momenten.

Heb jij een frisse, slimme of misschien zelfs gekke invalshoek om hybride werken nóg beter te maken? Deel het, ik ben benieuwd!
Vrijheid én verbinding: wat werkt echt?
Voor mij is hybride werken de perfecte mix: de vrijheid om mijn werkdag in te delen zoals het bij mijn werk past, én een kantoor waar ik terecht kan als ik zin heb in interactie. En ja, ik werk ook weleens elders waar ze hele lekkere koffie schenken! Maar als ik eerlijk ben, hoor ik toch meer bij de kantoorzoekers. Ik geniet van de energie van collega’s om me heen, de spontane gesprekken en de onverwachte ideeën die daaruit ontstaan.
Tegelijkertijd snap ik de concentratiewerkers ook helemaal. De rust, de focus, geen afleiding door toevallige koffiepraatjes, dat kan ontzettend fijn en productief zijn. En geconcentreerd werken in de kantoortuin vind ik soms ook een uitdaging.
Dus hoe zorgen we ervoor dat iedereen het beste uit hybride werken kan halen? Hoe vinden we samen de balans tussen vrijheid én verbinding?
En nu? Jouw briljante idee gezocht!
We weten dat hybride werken vraagt om nieuwe manieren van verbinden, en de afgelopen jaren hebben we al veel initiatieven langs zien komen. Bila-wandelingen om al lopend bij te praten, lunchsessies waarin collega’s informeel kennis delen, en wekelijkse meet-ups om de teamspirit vast te houden. Sommige organisaties experimenteren met random koffiematches, waar je spontaan gekoppeld wordt aan een collega voor een kort gesprek, of met virtuele inloopkamers waar je even binnen kunt lopen voor een praatje.
Allemaal mooie ideeën, maar hét gouden idee dat wat écht werkt voor iedereen hebben we nog niet gevonden. Hoe zorgen we ervoor dat spontane gesprekken weer als vanzelf ontstaan? Hoe houden we de connectie sterk zonder dat we elkaar forceren naar kantoor of in nóg een verplichte meeting trekken?
Heb jij een frisse, slimme of misschien zelfs gekke invalshoek om hybride werken nóg beter te maken? Deel het, ik ben benieuwd!

Debra Verduin
Het team Gezond Werken van A&O fonds Gemeenten ondersteunt gemeenten bij het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving. Komende jaren richten zij zich specifiek op het vergroten van de mentale kracht van gemeentelijke organisaties, zowel op beleidsniveau als in de dagelijkse praktijk.
We stimuleren leidinggevenden om hun teams mentaal weerbaarder te maken. Daarnaast kijken we naar structurele werkfactoren en technologische ontwikkelingen, zodat werk anders georganiseerd kan worden. Met praktische instrumenten zoals de arbocatalogus, RI&E en GIR zorgen we dat gemeentelijke organisaties arbowettelijk goed voorbereid zijn.
Mail naar gezondwerk@aeno.nl.
Community Hybride Werken
Ben jij actief op het gebied van hybride werken bij een gemeente of gemeentelijke organisatie? In deze groep kun je vragen stellen, antwoorden geven en informatie delen over hybride werken. Leren, kennis delen en inspireren staan centraal in deze groep. Je vindt er inspirerende projectdocumenten van gemeenten, zoals: visiedocumenten, plan van aanpak, scenario’s en nog meer.