Het artikel De Wijk als Start-en Landingsbaan in Publiek Denken gaat in op de belangrijke samenwerking tussen gemeenten en bewoners. Tijdens ons leiderschapsdiner, deelden gemeentemedewerkers hun ervaringen over hoe deze samenwerking effectiever en persoonlijker kan worden gemaakt. Uitdagingen zoals bureaucratische processen en het plannen van overlegmomenten kwamen hierbij naar voren.
Marjo Zuijlen, wijknetwerker in Rotterdam West, benadrukt het belang van werken vanuit de agenda van bewoners. Zij fungeert als brug tussen de gemeente en de wijk, waarbij ze vooral luistert en persoonlijk contact centraal stelt. Zo bouwt ze vertrouwen op en zorgt ze ervoor dat bewoners echt worden gehoord.
Een ander inspirerend voorbeeld van de gemeente Rotterdam is het wijkgerichte initiatief ‘Wijk aan Zet’. Hierbij krijgen inwoners meer zeggenschap over hun leefomgeving en worden plannen afgestemd op wat er lokaal leeft. Soms schuurt dit, maar juist in die spanningen zit de sleutel tot groei. Het is belangrijk om bewoners, inclusief jongeren, actiever te betrekken en hen de ruimte te geven om zelf verantwoordelijkheid te nemen.
Ook Mustapha el Boumeshouli, directeur Dienstverlening bij de gemeente Rotterdam, onderstreept het belang van transparantie bij het oplossen van conflicterende belangen en benadrukt het betrekken van diverse bewonersgroepen. Rotterdam experimenteert daarnaast met wijkhubs, plekken waar bewoners en gemeente samenkomen om gezamenlijk oplossingen te bedenken.