Gemeenten zoeken naar een bruikbaar model voor hybride werken. De gemeente Katwijk lijkt een route te hebben gevonden. Het Katwijksmodel voor hybride werken is best eenvoudig. Eigenlijk is er één uitgangspunt en zijn er een paar kaders, vertelt Annette van Beelen, senior HRM adviseur bij de gemeente.
Beoordelen op resultaat
"Het uitgangspunt is persoonlijk leiderschap. Je wordt beoordeeld op wat je presteert. Hoe je tot het resultaat komt, waar je werkt en met wie, dat is aan jou, als het maar tijdig gebeurt en van goede kwaliteit is. "Dan de kaders: honderd procent thuiswerken of op kantoor is niet de bedoeling, er geldt een recht op onbereikbaarheid en er is een overzicht van activiteiten die beter digitaal kunnen worden gedaan en activiteiten waarvoor juist fysieke ontmoeting gewenst is. "Overleggen met als doel beslissingen nemen? Dat kan digitaal. Ga je samen op zoek naar oplossingen? Dan is fysiek afspreken beter".
De behoefte aan ruimte voor ontmoeten is het afgelopen anderhalf jaar veel groter geworden. Er zijn nu minder werkplekken en meer ontmoetingsruimte en creatieve samenwerkzones
ICT en kantoor
De gemeente biedt als werkgever het speelveld met het centrale uitganspunt en de kaders en natuurlijk met ICT-faciliteiten en een geschikte kantoorinrichting; de bytes en bricks. Er wordt nu hard gewerkt aan de laatste benodigde ICT-faciliteiten. De herinrichting is net klaar. "In Coronatijd werd ons gemeentehuis verbouwd. De ontwikkelingen gingen zo snel, dat we tijdens de verbouwing wijzigingen in het werkconcept hebben aangebracht. De behoefte aan ruimte voor samenwerken en ontmoeten is de afgelopen anderhalf jaar veel groter geworden en dat heeft zich vertaald in minder werkplekken en meer ontmoetingsruimte en creatieve samenwerkzones", vertelt Andrea Guijt, procesbegeleider Hybride Werken bij de gemeente Katwijk.
Guijt moet zorgen dat de bytes en bricks samen opgaan met behaviour. "We willen een goede basis bieden voor het persoonlijk leiderschap. Daarom ondersteunen we de teams ook bij het maken van onderlinge werk- en samenwerkafspraken".
Niemand wil meer terug naar het oude en veel medewerkers ervaren vertrouwen. Wel vinden ze het spannend. Wij ook!
Alle sentimenten op tafel
Hoe doen we het werkoverleg? Hoe blijven we met elkaar in verbinding? Hoe vaak moet ik op kantoor zijn en waarvoor? Voor eind oktober buigen alle teams zich in aparte teamsessies over deze drie vragen. Dat gebeurt met externe begeleiders want "alle sentimenten moeten op tafel komen", zegt van Beelen. "De een wil zoveel mogelijk thuis werken voor de concentratie, de ander wil meer aandacht voor verbinding. Iedereen moet zijn zegje kunnen doen, maar aan het eind van de sessie moeten er wel werkafspraken liggen".
De route klinkt als een klok en de leidinggevenden gaan uiteraard mee op het nieuwe pad. Van Beelen: "Zij richten zich op het versterken van medewerkers zodat die meer taken zelf op kunnen pakken. Daarbij houden ze de verbondenheid goed in het oog en sturen ze op resultaat zonder er bovenop te zitten."
De eerste reacties zijn positief. "Niemand wil meer terug naar het oude en veel medewerkers ervaren vertrouwen. Wel vinden ze het spannend. Wij ook! Daarom was het fijn om mee te doen aan de uitwisselingssessie van het A&O fonds. Je kunt elkaar steunen en inspireren".
Community Hybride Werken
Ben jij actief op het gebied van hybride werken bij een gemeente of gemeentelijke organisatie? In deze groep kun je vragen stellen, antwoorden geven en informatie delen over hybride werken. Leren, kennis delen en inspireren staan centraal in deze groep. Je vindt er inspirerende projectdocumenten van gemeenten, zoals: visiedocumenten, plan van aanpak, scenario’s en nog meer.