A&O fonds bestaat dertig jaar en natuurlijk vieren we dat met enige trots en dankbaarheid. Maar we kijken ook graag dertig jaar vooruit. We doen dat onder andere met een bijzondere bijeenkomst op een bijzondere plek: Expeditie 2054, een ontdekkingsreis op het terrein van de inspirerende Dutch Design Week in Eindhoven.
We zijn op expeditie gegaan naar de toekomst van de overheid. Een bijzonder moment om 30 jaar vooruit te kijken en om te ontdekken hoe we samen kunnen bouwen aan een overheid die klaar is voor de toekomst. Dit deden we samen met een groep gemeenteambtenaren van verschillende generaties.
We zijn niet voor niets neergestreken op de Dutch Design Week. Want wat anders dan kunst en design kan het onvoorstelbare voorstelbaar maken? Kunst bevraagt, verkent en inspireert om out of the box te denken. En dat is nodig. Want hoe maak je anders de toekomst concreet en hoe kun je andere perspectieven omarmen?
Reversed mentoring
Laten coachen door jongeren. Behalve kunst worden ook onconventionele methoden ingezet. Zoals reversed mentoring. De jongeren van Future Mentors sturen de deelnemers Expeditie 2054 de straat op: vraag maar aan jongeren wat zij van de gemeente vinden, en hoe je als ambtenaar het verschil kan maken. Deze methode laat zien dat verschillende generaties veel van elkaar kunnen leren. De deelnemers ontdekten bijvoorbeeld dat de meeste jongeren heel welwillend met hen in gesprek gingen. Het inspireerde hen om dit ook in hun eigen gemeente vaker te gaan doen. Al is het maar omdat bleek dat meeste jongeren geen idee hebben wat een gemeente zoal doet en wat voor interessant werk hier te doen is.
Systemische opstelling
Wat ook heel waardevolle inzichten opleverde, was de systemische opstelling. Deelnemers representeerden in de opstelling elementen als ‘de gemeente’, ‘de toekomstige generatie’ en ‘de samenleving’. Eigenlijk in een systemische opstelling zo’n typisch geval van ‘je had erbij moeten zijn’, toch maken we je graag deelgenoot van deze belevenis. Wat de deelnemers ontdekten? Dat er van alles in de onderstroom gaande is, dat er regelmatig sprake is van in- en uitsluiting en dat partijen soms vonden dat een ander maar in beweging moest komen. Maar op het moment dat ze zelf een stap zetten, de andere partijen vaak ook veranderden. Hocus pocus? Nee hoor, het is gewoon een bijzondere manier om zichtbaar te maken wat gezien wil worden.
Dossier toekomst
In Dossier Toekomst lees je meer. Dit is de plek waar we samen een blik werpen op de toekomst van gemeentelijke organisaties en het werk van ambtenaren. De wereld verandert sneller dan ooit en gemeentelijke organisaties moeten mee veranderen.
Hoe ziet je werk er over vijf, tien of zelfs dertig jaar uit? Hier ontdek je hoe gemeenten zich voorbereiden op deze nieuwe realiteit.
Je vindt inspirerende voorbeelden, praktische handvatten en verhelderende inzichten over de toekomst van gemeentelijk werk. We laten zien hoe experts en innovatieve gemeenten nu al met deze onderwerpen aan de slag gaan.
Dutch Design Week
Dutch Design Week (DDW) gaat over het ontwerp van de toekomst en de toekomst van ontwerp. DDW ontsluit, inspireert, deelt en verbindt. Tijdens het negendaagse evenement barst Eindhoven van de creativiteit en grensverleggende ideeën. Ontdek hoe ontwerpers vorm geven aan onze toekomst, aan de hand van een groot aantal onderwerpen.