U kunt zich niet meer inschrijven voor dit evenement.

Wil jij je werk met plezier doen en de vele veranderingen kunnen volgen? Dan is het belangrijk dat jij je fit en vitaal voelt. We vinden gezond en veilig werken allemaal belangrijk maar toch is het soms lastig daar bewust naar te handelen! Collegialiteit, competent zijn, werk-privé balans en werkdruk zijn topics die jouw werkplezier kunnen beïnvloeden. Hoe kun jij als arbo professional je collega’s hier zo goed mogelijk bij ondersteunen? En hoe krijg jij het voor elkaar een cultuur te creëren waar aandacht voor duurzame inzetbaarheid en vitaliteit normaal is?

Op donderdag 6 september 2018 organiseert het A+O fonds Gemeenten de Gezond & Veilig Werken dag in Amersfoort. Op het programma staan de thema’s Vitaliteit, werkplezier, werkdruk, verzuim en agressie preventie. Door middel van praktische en creatieve workshops ga je aan de slag en leer je meer over deze onderwerpen!

Programma

09.30-10.00 inloop met koffie en thee
10.00-10.45 opening door dagvoorzitter Rob Koops (auteur van het boek #WRKPLZR) + Sneak preview Vitaliteitscampagne
11.00-12.00 workshop ronde 1
12.00-13.00 lunch
13.00-14.00 workshop ronde 2
14.15-15.15 workshop ronde 3
15.15-16.00 vitale afsluiter

*Onderaan deze pagina zie je het (voorlopige) aanbod van workshops. Op de dag zelf kun je een keuze maken.

Arbo professionals

Deze dag is er speciaal voor arbocoördinatoren, OR-leden en P&O-ers die het thema gezond en veilig werken in hun portefeuille en werkzaam zijn bij een gemeente.

Locatie

De Gezond & Veilig Werken dag vindt plaats in Amersfoort op donderdag 6 september.
Tijd: 10.00 uur – 16.00 uur
De Observant
Stadhuisplein 7
3811 LM Amersfoort

Deelname

Alleen wanneer je niet aanwezig kunt zijn en jij je niet op tijd afmeldt, worden er kosten in rekening gebracht (€ 75,-) per gemist dagdeel. Afmelden kan tot uiterlijk 5 werkdagen voor de start van de Gezond & Veilig Werken dag.

Meer informatie

Wil je meer informatie over deze bijeenkomst? Neem contact op met Fieke Horsten (programmamanager) van het A+O fonds Gemeenten via gezondwerk@aeno.nl.

Workshops

Ontdekkingstocht Vitaliteit

Ben jij verantwoordelijk voor vitaliteit binnen jouw organisatie? Vind je het een uitdaging om te bepalen hoe en waar je concreet mee moet beginnen? Dan is deze workshop voor jou! Je ontdekt waar je staat met Vitaliteit, gaat aan de slag met praktische opdrachten. Na afloop kun je vitaliteit voor jezelf visualiseren, heb je een overzicht waar je staat met dit onderwerp en weet je wat je volgende stappen gaan zijn.

Vitaliteitbeleid in beeld
Hoe kun jij je vitaliteitsbeleid in beeld brengen? In een intensieve en inspirerende workshop leer je hoe je zelf eenvoudig tekeningen kunt maken én gebruiken. Je leert abstracte begrippen in beeld te brengen en hoe je je eigen ideeën visueel maakt voor anderen. Voor deze workshop hoef je geen tekenwonder te zijn!

Zakelijk Vloggen
We weten allemaal dat het belang van communicatie. Zakelijk Vloggen is een manier om korte krachtige videobeelden over een inhoudelijk onderwerp of bijeenkomst te communiceren. In deze workshop ga je zelf aan de slag. Zelf filmen, interviewen, doen en ervaren. Je ontdekt welke stijl van Zakelijk Vloggen bij jou en je organisatie past.

Werkdruk & werkplezier: hoe stimuleer je leidinggevenden om er aandacht aan te geven?
In teams en bij individuele gesprekken hebben leidinggevenden een sleutelrol rond werkdruk & werkplezier. Sommige leidinggevenden pakken dit onderwerp als natuurtalent op. Maar er zijn ook leidinggevenden die het uit de weg gaan of met hun communicatie de werkdruk zelfs verhogen. Hoe krijg je voor elkaar dat ook zij goed met werkdruk & werkplezier van medewerkers omgaan?

In deze interactieve en inspirerende workshop krijg je tips hoe je het draagvlak voor dit onderwerp bij directie en leidinggevenden vergroot. Je analyseert wat in je eigen situatie toe kan passen en wisselt succeservaringen en tips uit met collega’s uit andere gemeentes.

WRKPLZR: 101 tips om meer uit je werk te halen
Mensen werken gemiddeld 60.000 uur van hun leven. Dat is niet altijd even leuk. Werkdruk, waan-van-de-dag, klagende klant, gedoe met collega’s: we hebben er allemaal weleens last van. Plezier op je werk is dan ver te zoeken. Toch willen we het liefst fluitend naar ons werk. En weer fluitend naar huis. Hoe doen we dat? Plezier in je werk komt immers niet vanzelf aanwaaien. Daar moet je wel wat voor doen. Handen uit de mouwen dus.

In deze workshop leer hoe je je werkplezier verder kunt vergroten. Samen gaan we op zoek naar het werkplezier in jouw werk. Met als resultaat een boel praktische en snel toepasbare tips. De workshop WRKPLZR kan leiden tot een beter werksfeer, nieuwe ideeën, een betere samenwerking, blijere klanten en wie weet tot een hogere omzet.

Effectief en efficiënt communiceren onder druk – Boksen als metafoor
Met bokshandschoenen aan reageren we instinctief door aan te vallen, te verdedigen of soms zelfs te verstarren. Tijdens een discussie gebeurt eigenlijk hetzelfde; we willen verbaal raken, zelf niet geraakt worden of gaan uit contact. Dit kost onnodig veel energie. Tijdens de workshop onderzoeken we wat onze primaire communicatiestijl is onder druk. Daarnaast doen we inzichten op over het beïnvloeden van gedrag en krijgen we tools aangereikt om onze energie te hanteren.

Agressie en geweld – Veilige Publieke Dienstverlening; een zaak van ons allemaal
Wil je de aanpak van publieksagressie in jouw gemeenten beter op de kaart zetten, of het beleid actualiseren op basis van de laatste nieuwe inzichten? In deze workshop worden praktijkverhalen uitgewisseld en krijg je inzicht in hoe je daarbij handig gebruik kan maken van de instrumenten in de Arbocatalogus 2.1 Veilige Publieke Dienstverlening.

Rol van OR bij het preventief inspelen op vitaliteit van medewerkers.
Dat de werkdruk bij veel gemeenten hoog is, dat is bekend. Dat dit nadelige gevolgen heeft zoals een hoger ziekteverzuim en minder plezier in het werk is ook bekend. En dat grote veranderingen in een organisatie direct doorwerkt op de vitaliteit van medewerkers is ook bekend. Is dit nu een onderwerp waar de OR wat aan kan doen? Jazeker! De OR heeft per slot van rekening initiatiefrecht en kan onderwerpen agenderen met als doel de praktijk in de organisatie te veranderen.

In deze workshop  krijg je inzicht in welke bevoegdheden spelen, en via welke onderwerpen je het thema werkdruk en vitaliteit van medewerkers op de agenda krijgt. En belangrijker, inzicht in welke maatregelen jouw organisatie daar binnen kan nemen. Zo kun je kijken of je eigen organisatie daar ook op de goede manier mee bezig is, en zinnige suggesties doen voor verbetering.

Passiespel
Vanuit welke rol benader jij Gezond en Veilig Werken binnen jouw gemeente? Als een BFF? Een perfectionist? Een levensgenieter of juist vanuit de rol van een nannie? Speel het passiespel en leer hoe je jouw rol het beste kunt inzetten in je organisatie. Het  passiespel werkt met vier verandertypen (calculerend, vernieuwend, consoliderend of onderscheidend). Tijdens de workshop krijg je advies en een terugkoppeling op papier zodat je er in je dagelijks werk mee verder kan.

 

U kunt zich niet meer inschrijven voor dit evenement.

Aanbevolen voor u