De SED heeft een reorganisatie achter de rug die sporen heeft nagelaten bij de 400 medewerkers. Beleidsadviseur Ingrid Reus en arbo-medewerker Jilke Groot zijn vitaliteits- en leefstijlcoach in het team Vitaliteit. Ze kregen signalen dat collega’s zich niet gehoord voelen en een hoge werkdruk ervaren. Een online-training met korte filmpjes helpt medewerkers om daar beter mee om te leren gaan.
Werkdruk en organisatiecultuur spelen extra in coronatijd
Wat is het vraagstuk?
Het veranderen van de topstructuur van onze organisatie heeft geleid tot onrust. Uit het medewerkers-tevredenheidsonderzoek bleek dat medewerkers onder druk staan. In gesprekken met de teams kregen we dezelfde signalen. Corona heeft het er niet beter op gemaakt, bleek uit een enquête. Collega’s zeggen dat ze de verbinding met collega’s missen, dat ze hoge werkdruk ervaren en dat het digitaal werken niet altijd soepel gaat. Zo kwamen we op het idee een online-training aan te bieden waar medewerkers echt iets aan hebben, en die niet te veel tijd kost.
Hoe heb je het aangepakt?
- Online training in de vorm van vlogs van 2 tot 3 minuten.
- Bij elke vlog een werkblad met oefeningen.
- Online forum voor gesprek met collega’s.
- Mogelijkheid voor één-op-één gesprek met trainer.
- Mogelijkheid voor één-op-één gesprek met de leefstijl/vitaliteitcoach.
Wat gaat er goed?
Het bureau waarmee we samenwerken heeft een training die goed aansluit bij de doelen van de Werkgroep Vitaliteit, gericht op ontwikkeling en samenwerken. De thema’s van de vlogs zijn onder meer: omgaan met werkdruk, omgaan met emoties en feedback geven. De belangstelling voor de eerste ronde was groter dan we verwachtten: 40 mensen hebben zich aangemeld, zij kregen een link waarmee ze de vlogs konden bekijken en het werkprogramma konden doen. Hun ervaringen weten we nog niet, we zijn nog maar net begonnen.
Wat kan er beter
Het liefste hadden we de vlogs op het eigen intranet gezet, maar dit was niet mogelijk. Nu moeten mensen klikken op een externe link. Elke maandag is er een nieuw filmpje. We gaan nu zelf mensen eraan herinneren dat ze naar de vlogs kunnen kijken en ermee aan de slag kunnen.
Wat zijn je lessen voor andere gemeenten?
Communicatie is belangrijk; je moet mensen goed informeren. Ook de steun van het management is belangrijk zodat het niet alleen komt vanuit de Arbo. We hebben de managers gevraagd de training in organisatiebijeenkomsten te benoemen. Werkdruk en organisatiecultuur spelen nog extra in coronatijd, belangrijk om dit online te bespreken.
Voor vragen en meer informatie over de aanpak van de SED, neem contact op met Jilke Groot via Jilke.Groot@sed-wf.nl.
Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid
Het werken in coronatijd vraagt flinke aanpassingen van medewerkers. Mensen kunnen gestrest raken omdat werk en privé te veel verweven raken. Of omdat overleg online minder soepel gaat en het sociale praatje bij de koffieautomaat er niet bij is. Veel gemeenten zoeken en vinden een aanpak om vitaliteit en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te stimuleren. In dit drieluik vertellen de gemeenten Vlaardingen, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo en Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland over hun ervaringen.
Subsidie en Expertise
Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie en expertise.
Contact
De mogelijkheden voor subsidie en expertise eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.
Volg ons
Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.
A&O Nieuwsbrief
Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.