Persoonlijke ontwikkeling én leren omgaan met veranderingen binnen administratieve functies zijn waardevolle aspecten van DigiDuurzaam volgens Lemmia Laaroussi (gemeente Meierijstad), Ad de Hoon (gemeente Breda) en Boudewijn Borsboom (gemeente Almere). Ze vertellen graag hoe het project Digiduurzaam hun zelfvertrouwen laat groeien.

Project Digiduurzaam

De komst van digitalisering heeft een grote invloed op het werk: functies veranderen ingrijpend. Computers nemen immers taken over. Dat heeft tot gevolg dat functies gaan wijzigen of zelfs verdwijnen. Vooral de impact op functies die een routinematig en repetitief karakter hebben, is groot.

A&O fonds Gemeenten heeft met steun van het Europees subsidiefonds ESF het ondersteuningsprogramma DigiDuurzaam ontwikkeld om de persoonlijke ontwikkeling van administratieve medewerkers te stimuleren, in de context van de digitalisering.

Ik zag dat er erg enthousiast werd gereageerd op DigiDuurzaam. Het was heel prettig dat je daarin gehoord wordt door je leidinggevende.

Lemmia Laaroussi, Gemeente Meierijstad

Steun van de organisatie

“De mogelijkheid om mee te doen, kwam via mijn leidinggevende binnen”, vertelt Boudewijn, “die vroeg of ik interesse had en dat had ik. Ik wilde graag meedoen, leuk. Vooral voor mijn persoonlijke ontwikkeling.”

Steun vanuit de organisatie is belangrijk heeft Lemmia gemerkt: “Ik zag dat er erg enthousiast werd gereageerd op DigiDuurzaam. Het was heel prettig dat je daarin gehoord wordt door je leidinggevende.”

Volgens Ad zijn dit soort trainingen goed voor jezelf en de organisatie: “Je leert elke dag wel iets en daar ga je steeds verder mee aan de slag. Daar heeft je werk baat bij, maar daar heb je zelf ook baat bij. Zo word je steeds deskundiger en dat is goed voor mezelf en voor de organisatie, dat is een wisselwerking.”

Ik wilde graag meedoen, leuk. Vooral voor mijn persoonlijke ontwikkeling.

Boudewijn Borsboom, Gemeente Almere

Kracht

Lemmia: “Inmiddels ben ik alweer bijna 25 jaar aan het werk, voornamelijk in dit vak. En dan raak je in een sleur, het wordt een beetje met twee vingers in de neus. Maar tijdens de sessies maken ze je vak weer mooi en ze laten je een horizon zien zoals het kan gaan worden. Daar werd ik heel enthousiast van. DigiDuurzaam gaf me ook weer de kracht om in mijn positie te gaan staan. Dus ik ben hier de ondersteuner, maar ik doe wel heel veel voor mensen. Ik ben niet een 'typemiep' en diegene die alleen maar planningen doet. Vraag mij en ik voer uit én ik denk met jou mee.”

Ik heb mijn sterke en minder sterke kanten leren kennen en ik weet beter wat er allemaal mogelijk is.

Ad de Hoon, Gemeente Breda

Perspectief voor de toekomst

Het waren leerzame trainingen, vond Ad: “Ik heb mijn sterke en minder sterke kanten leren kennen en ik weet beter wat er allemaal mogelijk is. Je leert dat je er niet alleen voor staat en je wordt op de hoogte gebracht van de nieuwste ontwikkelingen in je vak. Administratieve functies verdwijnen, maar dat wil niet zeggen dat al het werk op dat punt ook verdwijnt. Je brengt in kaart wat je wel kunt. Door DigiDuurzaam zie ik perspectief voor de toekomst. Zonder meer. ”

Boudewijn heeft tijdens DigiDuurzaam vooral beter leren communiceren: “De communicatie met collega’s is verbeterd. Het is voor mij makkelijker geworden om duidelijk te zijn, bijvoorbeeld via de mail, maar ook mondeling. Eerder was het zo dat ik dacht ‘ja, dat vertel ik later wel’, maar als ik nu wat binnenkrijg, communiceer ik daar meteen over. Dat is voor iedereen prettig, ook voor mij. Op het gebied van communicatie heb ik wel meer zelfvertrouwen gekregen.”

De communicatie met collega’s is verbeterd. Het is voor mij makkelijker geworden om duidelijk te zijn [...]. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen.

Ad de Hoon, Gemeente Breda

Nooit te oud om te leren

Voor Ad zijn er inmiddels echt dingen veranderd: “Het feit dat we nu dit gesprek hebben, dat had ik vroeger nooit gedaan. Dat komt door verlegenheid. Daar heb ik een stap in gezet. Ik heb sowieso de stelregel dat je nooit te oud bent om te leren. Als je ouder wordt, word je toch altijd langzamer en we weten allemaal dat de techniek niet stilstaat. Dan is het belangrijk dat je kijkt naar wat je bijdrage wel kan zijn en dat je ook geniet van de momenten dat je kunt zeggen ‘YES daar heb ik weer wat bereikt, ik ben weer een stap verder’. Als je dat gevoel hebt en dat zo blijft uitdragen, dan ziet iedereen dat en dan ben je goed bezig, vind ik.””

En Lemmia? Door DigiDuurzaam heeft ze -na een burn out- weer een prikkel gekregen om verder te kijken. En misschien maakt ze zelfs wel een overstap naar de journalistiek: “Uiteindelijk heb ik het met mijn werk kunnen regelen dat ik een half jaar onbetaald verlof kan krijgen om te onderzoeken of dit iets voor mij is. Dit is achteraf gezien iets waar ik mijn hele leven naartoe heb gewerkt. DigiDuurzaam heeft dat zeker aangewakkerd.”

Misschien vind je dit ook interessant