Gemeentelijke dienstverlening vindt steeds meer online plaats. Medewerkers gaan mobieler werken en ook ontwikkelingen als big data en smart city doen hun intrede. Werknemers in de dienstverlening moet daarom sterk digivaardig zijn. Maar wat betekent ‘digivaardig’ precies en en hoe verbeter je digivaardigheden?
Publicatie 'Digivaardig bij de gemeente'
De publicatie ‘Digivaardig bij de gemeente’ is het verslag van een verkenning die A&O fonds Gemeenten in 2018 uitvoerde om na te gaan hoe gemeenten digivaardigheden van hun medewerkers stimuleren.
Leren van gemeenten
Niet alleen de gemeente heeft digitale uitdagingen ook de zorg wordt steeds digitaler. De coalitie Digivaardig in de Zorg maakt een podcast hierover en wil graag leren van gemeenten. Suzanne Verheijden, programmamanager Digivaardig in de zorg, gaat hierin in gesprek met Miriam Beintema communicatiemedewerker bij de gemeente Westerkwartier en A&O projectleider leren en ontwikkelen Marieke de Feyter.
Presentatie Werkplekondersteuning en Future Workskills
Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door A&O fonds Gemeenten stonden vragen centraal als:
- Elke gemeenteambtenaar heeft digitale vaardigheden nodig. Hoe doen zij dat?
- Waar richten zij zich op?
- Wat kan werkplekondersteuning (Performance Support) hierbij betekenen?
Lucianne Vermeulen (gemeente Rotterdam) ging in op ‘Werken aan Future Workshills’, waarna Jos Arets en Vivian Heijen een introductie verzorgden op Performance Support.
In Veldhoven is inmiddels bij Burgerzaken in 2019 een verkenning gestart naar de mogelijkheden van performance support.
Tools: aan de slag met digivaardigheid
Uit de interviews met verschillende gemeenten, heeft A&O fonds een overzicht ontwikkeld van de bureaus die tools aanbieden om met digivaardigheid aan de slag te gaan. Dit overzicht is niet compleet maar geeft beeld van de aanbieders die in 2019 bij de betrokken gemeenten bekend waren.
Wil jouw gemeente aan de slag met Digivaardig?
Neem dan contact op met Marieke de Feyter, marieke.defeyter@aeno.nl of 06 58 83 42 49.