Dat zegt Conny Bijdevier, loopbaanadviseur bij de gemeente Maastricht. De rapportage uit de TalentSpiegel biedt inzichten die helpen een volgende carrièrestap te zetten. Conny begeleidt medewerkers die met vragen zitten over de toekomst van hun werk of mensen die na een ziekte weer goed willen starten in de organisatie. Ook helpt ze boventallige medewerkers met aansluiting op ander werk.

Conny Bijdevier talentspiegel 600

De TalentSpiegel kan eventuele blinde vlekken van de kandidaat naar boven halen.

Conny Bijdevier, Loopbaanadviseur bij de gemeente Maastricht

“Ik heb geen glazen bol die een medewerker kan vertellen waarin hij of zij helemaal gelukkig gaat worden”, aldus Conny. “Als iemand iets anders wil of moet, dan begint het onderzoek altijd bij die persoon zelf. Want dat gebeurt in de dagelijkse praktijk natuurlijk weinig. De vragen die iemand zich moet stellen zijn dan Wie ben ik dan, wat zijn mijn kwaliteiten, waar ben ik goed in, wat doe ik graag, waar krijg ik energie van en waar zitten mijn ontwikkelpunten? Om daar antwoorden op te vinden is de TalentSpiegel - zeker ook omdat de tool voor ambtenaren vrij toegankelijk is via Allesuitjeszelf.nl - een instrument dat ik graag inzet om een opstart te maken voor een loopbaantraject.”

Dezelfde taal

Een voordeel is volgens Conny ook dat je op basis van de rapportage uit de TalentSpiegel gelijk dezelfde taal spreekt met elkaar. “Iemand kan mij een heel verhaal vertellen over werkervaring, de rode draad in het werk en noem maar op. Doorloopt die persoon de TalentSpiegel dan is er gewoon meteen zicht op hoe iemand in elkaar zit en wat men doet en goed kan. Het is daardoor een prima basis om met elkaar het gesprek aan te gaan.”

De TalentSpiegel is een instrument dat ik graag inzet om een opstart te maken voor een loopbaantraject.

Conny Bijdevier, Loopbaanadviseur bij de gemeente Maastricht

Een momentopname

Conny weet als ervaren loopbaanadviseur dat het bespreken van de TalentSpiegel en er samen met de kandidaat betekenis aan geven essentieel is om goede vervolgstappen te maken. "Mensen overschatten of onderschatten zichzelf soms, of zitten in een moeilijke fase in hun leven of werk. Het is en blijft een momentopname.

"Ik denk mee en geef adviezen en vooral wil ik mensen stimuleren zelf op onderzoek uit te gaan. Dan gaan dingen borrelen en komen zaken naar boven toe. Ik zeg ook altijd tegen kandidaten dat zij met iemand uit hun naaste omgeving, privé of in werk, de rapportage van de TalentSpiegel moeten bespreken. Het gaat er dan om dat die gesprekspartners kunnen aangeven of zij herkennen wat de rapportage weergeeft. Zie je dit in mij of juist niet? is dan de vraag. Zo gebruik ik de TalentSpiegel ook, dus om eventuele blinde vlekken van de kandidaat naar boven te halen".

Vertrouwen is de sleutel

Als een medewerker de TalentSpiegel maakt dan krijgt alleen de medewerker zelf daar de rapportage van. Die rapportage van de TalentSpiegel wordt alleen gebruikt voor iemands loopbaantraject en we vragen altijd of het akkoord is voor eventueel ander gebruik”, meldt Conny. “Ik vertel medewerkers dat het invullen en bespreken van de TalentSpiegel allemaal in vertrouwen gebeurt.”

Medewerkers van gemeenten kunnen kosteloos via Allesuitjezelf.nl gebruik maken van de Talentspiegel.

Conny Bijdevier, Loopbaanadviseur bij de gemeente Maastricht

Laagdrempelig

Wat Conny waardeert aan de TalentSpiegel dat medewerkers van de gemeente er via Allesuitjezelf.nl kosteloos gebruik van kunnen maken. Daarbij wijst ze de op de laagdrempeligheid: “Het is vooral een tool voor de kandidaat zelf om even bij zichzelf en zijn loopbaan stil te staan en na te denken over ontwikkelen en nieuwe ideeën op te doen. Voor mij geldt dat ik de kandidaat leer kennen door de rapportage. Van daaruit kun je dan volgende stappen zetten in zo'n loopbaantraject.”

Misschien vind je dit ook interessant