De informatiesamenleving is hard op weg realiteit te worden. Gaan algoritmen de gemeente besturen? Wat gaan kunstmatige intelligentie, robotica en big data doen met ons werk en de samenleving? A&O fonds Gemeenten deed een studie naar dataficering.

Big Data
De grote waarde van big data wordt steeds meer ontdekt. Gemeenten beschikken over veel gegevens uit meerdere bronnen die ze zelf in huis hebben of die van samenwerkingspartners afkomen. Verschillende gemeenten gebruiken al big data om beleid te onderbouwen en te verbeteren.

Deze manier van werken, waarbij beleid steeds meer gebaseerd is op feiten (data) en veel minder op aannames en veronderstellingen, heeft impact op de gemeentelijke organisatie, de dienstverlening en de inhoud van het werk.

Iedereen in Nederland gebruikt én produceert data, vaak zonder erbij stil te staan. We zoeken een nieuw huis, plaatsen een bericht op sociale media, nemen de bus en betreden een kantoorgebouw met een toegangspas. Met z’n allen laten we een spoor van digitale gegevens achter. Omdat het verzamelen, opslaan, delen en verwerken van data steeds goedkoper wordt, neemt de hoeveelheid data in een duizelingwekkend tempo toe.

Bron: digitaleoverheid.nl

Datagedreven sturing in gemeenten
In 2017 deed A&O fonds Gemeenten een studie naar de wereld van digitalisering in gemeenten. Er kwamen verschillende onderwerpen aan bod, zoals: hoe organiseer je datagedreven sturing in de gemeente, wie zijn daarbij betrokken en hoe zorg je voor draagvlak?

Hieronder vind je een overzicht:

Wil jouw gemeente meer informatie over digitale transformatie, dataficeren, datagestuurd werken en big data?

Neem dan contact op met Monique Theeuwen via monique.theeuwen@aeno.nl.

Stuur een email

Misschien vind je dit ook interessant