De community Duurzame inzetbaarheid van A&O fonds Gemeenten heeft binnen één jaar een belangrijke mijlpaal bereikt: het aantal leden is gegroeid naar meer dan 500 mensen. Allemaal werkzaam bij een gemeentelijke organisatie. Dirk van Veen, medewerker Duurzaam informatiebeheer van de gemeente Krimpen aan den IJssel, meldde zich onlangs als 500e lid aan voor het online platform. Reden genoeg om hem in het zonnetje te zetten en bij hem langs te gaan voor een bakje koffie en een goed gesprek over een belangrijk onderwerp.
Dat de community het afgelopen jaar zo snel is gegroeid, is een duidelijk teken dat het thema leeft binnen de Nederlandse gemeenten en dat er een groeiende behoefte is aan verbinding met elkaar en daarmee ook kennisdeling, samenwerking en inspiratie op dit vlak. De groei laat ook zien hoe sterk de betrokkenheid is van medewerkers die zich willen inzetten voor toekomstbestendige en veerkrachtige collega’s binnen de eigen organisatie.
Bewuste duurzame overstap
Dirk is hier een mooi voorbeeld van. Hij maakte deze zomer een bewuste overstap in zijn carrière van de logistieke sector naar een baan bij de gemeente Krimpen aan den IJssel. Een stap die hij vooral maakte om zijn eigen duurzame inzetbaarheid te verbeteren. Zo woont hij nu op fietsafstand van zijn werk en kan hij, als vader met een jong gezin, de combinatie van werk en privé veel beter maken.
Er wordt hier goed nagedacht over hoe je als medewerker duurzaam inzetbaar bent. We krijgen geen duidelijke opdrachten, maar kaders mee in ons werk. Daardoor is er veel vrijheid om deze werkzaamheden naar eigen inzicht uit te voeren. Deze manier van werken is heel fijn
Dirk is nog altijd blij met de overstap naar de gemeente Krimpen aan den IJssel. “Er wordt hier goed nagedacht over hoe je als medewerker duurzaam inzetbaar bent en vooral ook hoe je dit blijft. Zo krijg je de ruimte om opleidingen doen om je door te ontwikkelen, maar worden er ook regelmatig activiteiten georganiseerd die bijdragen aan je eigen gezondheid, zoals onlangs de Vitaliteitsweek. En laatst heb ik ook een mooie wandeling met collega’s gemaakt.
Dat smaakte zo naar meer dat we dit al snel met een kleiner aantal directe collega’s hebben herhaald, zoals tijdens onze walk-and-talk werkoverleggen.” Dirk en zijn collega’s werken daarnaast ook samen in autonome teams. “We krijgen geen duidelijke opdrachten, maar kaders mee in ons werk. Daardoor is er veel vrijheid om deze werkzaamheden naar eigen inzicht uit te voeren. Deze manier van werken is heel fijn.”
Duurzame inzetbaarheid: een begrip dat veel omvat
Mede omdat zijn werkgever zo stevig inzet op duurzame inzetbaarheid, durft Dirk tot slot ook nog een stevige voorspelling te doen. “Ik blijf wel tot aan mijn pensioen bij de gemeente werken. Mede door deze inzet op duurzame inzetbaarheid, ben ik hier echt op mijn plek.”
Het bovenstaande verhaal illustreert het goed. Duurzame inzetbaarheid is een begrip dat veel omvat. Van abstract en divers tot klein en tastbaar. Het gaat over de brede dialoog tussen organisatie en medewerker. Over dat een medewerker duurzaam inzetbaar is, wanneer hij of zij nieuwe vaardigheden leert, zich ontwikkelt, loopbaanstappen zet en/of op een gezonde manier (fysiek, sociaal en mentaal) kan werken. En over dat daar dan weer bepaalde zaken voor nodig zijn, namelijk maatwerkafspraken, autonomie, participatie en leerruimte. Het hangt allemaal met elkaar samen.
Wil je hier meer informatie over? Ga dan via de onderstaande link naar onze projectpagina op dit onderwerp.