Breed inzetbaar als markt- en kermismeester (v), en bij de post, receptie en burgerzaken.

Gemeente Sint-Oedenrode

Maartje Schraven (42 jaar) kreeg op jonge leeftijd kinderen en scheidde jong. Als alleenstaande moeder moest ze in haar levensonderhoud voorzien, en werkte ze in de horeca en bij een callcenter. Deze banen kon ze onder of na schooltijd doen. Aangetrokken door het beroep van hulpverlener, meldde Maartje zich aan bij de vrijwillige brandweer; destijds nog onderdeel van de gemeente. Vervolgens maakte ze binnen gemeente Sint-Oedenrode verschillende loopbaanstappen. Zeven-en-een-half jaar geleden werd ze bode. In diezelfde periode pakte ze ook de rol markt- en kermismeester op. Voor het bodewerk zijn inmiddels werkzaamheden bij de receptie, post en burgerzaken in de plaats gekomen. Markt- en kermismeester is Maartje nog steeds. Collega Joke de Poorter ziet dat deze duizendpoot zich blijft ontwikkelen.

Wat doet Maartje om zich te ontwikkelen in haar werk?

Maartje Schraven oriënteert zich niet actief op nieuwe banen, maar staat wel altijd open voor veranderingen. Collega Joke de Poorter typeert haar als een ‘aanpakker’: “Als Maartje ergens in moet springen, dan doet ze dat”. Zo rolde Maartje van de ene in de andere (deeltijd)baan. Het begon met een baan bij de vrijwillige brandweer, destijds nog onderdeel van de gemeente. Daar hoorde Maartje dat de gemeente met spoed een bode zocht. Ze solliciteerde en begon twee dagen later in haar nieuwe functie. Het dienstverlenende aspect in de functie van bode paste goed bij haar. Maar liever nog dan dienstverlenend zijn aan collega’s – zoals in de baan van bode – is Maartje dienstverlenend aan burgers. Dus toen er zich een kans aandiende om deels op de receptie en deels bij de post te gaan werken, greep Maartje hem met beide handen aan. Weer wat later vroeg de teamleider burgerzaken haar om in te vallen voor een zieke collega achter de balie. Ook hierin zag Maartje ontwikkelmogelijkheden voor zichzelf. Zo kon ze immers nog meer met burgers bezig zijn. Nu combineert ze receptiewerk met uitgaande post en burgerzaken. Daarnaast is ze al jaren markt- en kermismeester. Zo’n zeven jaar geleden werd ze hiervoor gevraagd door de burgemeester en toenmalige gemeentesecretaris. Deze rol is op haar lijf geschreven. Maartje: “Ik kan goed plannen en organiseren, ben duidelijk en kan het goed vinden met de marktkooplieden en de kermisexploitanten. Ik geloof dat ze het wel grappig vinden dat ik – als vrouw van 1.54m – het allemaal voor hen regel”. Maartje Schraven PraktijkverhaalMaartje leert van de afwisseling in haar werk, en volgt een aantal opleidingen zoals een opleiding medewerker Klant Contact Centrum en periodieke BHV-EHBO scholingen. Daarnaast is ze lid van de VGK ( vereniging van gemeentelijke kermisbeheerders). Ze gaat naar hun 2-jaarlijkse congres om daar te netwerken. Op termijn zou Maartje het liefste meer uren gaan werken bij burgerzaken (loopbaanstap). Want de afwisseling in haar huidige baan is prettig, maar maakt haar tegelijkertijd minder flexibel. “Als ik de post doe, kan ik niet bijspringen op burgerzaken als daar behoefte aan is”, aldus Maartje. Echte haast heeft ze niet. Ze gaat met plezier naar haar werk. En als haar baan haar even niet de broodnodige uitdaging biedt die ze nodig heeft om zich goed te voelen, zoekt ze de uitdaging wel privé in hobby’s als: sporten, duiken, survivallen of naar concerten van o.a. Pink gaan.

Waartoe leidden Maartjes activiteiten?

Maartje typeert haar loopbaanpad niet als loopbaansucces, omdat ze geen echte promoties heeft gemaakt. Maar het is volgens Maartje weldegelijk een loopbaan, “geen stijgende maar een diverse”. Dat ze zich blijft ontwikkelen noemt ze haar grootste loopbaansucces. Maartjes vakmanschap zit ‘m vooral in het praktische: dingen organiseren, realiseren, klantgericht en dienstverlenend bezig zijn, vertelt collega Joke de Poorter. Of haar combinatiefunctie haar inzetbaarheid vergroot of juist verkleint, weet Maartje niet. Enerzijds is ze door de breedte van haar takenpakket breed inzetbaar. Anderzijds maakt de versnippering in haar takenpakket dat ze minder flexibel inzetbaar is. Maartje wil niet weg bij de gemeente, is niet of nauwelijks ziek en ook met haar bevlogenheid zit het wel snor.

Wat ligt ten grondslag aan Maartjes loopbaansucces?

De noodzaak om als alleenstaande moeder geld te verdienen, vormde de aanleiding om een leuke baan te zoeken die te combineren is met zorg voor kinderen. Maartjes actieve houding ligt ten grondslag aan haar loopbaansucces. Joke de Poorter hierover: “Maartje is een doorbijter. Ze is ondernemend en haalt eruit wat er in zit”. Daardoor ziet Maartje kansen wanneer ze zich voordoen, en heeft ze het lef om deze aan te pakken. Door haar behoefte aan uitdaging, blijft Maartje zich ‘stretchen’. Een uitgesproken loopbaanstrategie heeft ze niet. Integendeel. Ze plukt de dagen. Zo lang Maartje spanning blijft ervaren, heeft ze plezier in haar werk. En spanning ervaart ze door opleidingen te volgen, maar bijvoorbeeld ook wanneer ze haar BHV/EHBO-vaardigheden kan aanspreken op het moment dat er iemand onwel wordt op het gemeentehuis, of tijdens de kermis.

Engelen en beren

Maartje noemt enkele collega’s haar engelen. Een bode bijvoorbeeld, die haar steunde in moeilijke én leuke privé-tijden. En dan is er Joke de Poorter, met wie Maartje een “moeder-dochter band” heeft volgens beiden. Maartje: “Joke is mijn voorganger als bode en op de post en receptie. Wij kennen elkaar al van vroeger, toen we samen in de horeca werkten. Het lijkt wel alsof ik achter haar leven aanloop. Ze is mijn voorbeeld”. Dat ze destijds gevraagd werd als markt- en kermismeester vindt Maartje nog altijd fijn. Ze is sowieso dankbaar voor alle ontwikkelkansen die de gemeente haar biedt. Een mogelijke beer is de versnippering in haar takenpakket, die maakt dat ze zich bijvoorbeeld minder snel kan inwerken op burgerzaken dan ze zou willen. En de huidige bezuinigingen maken het volgen van bepaalde opleidingen en meer uren werken bij burgerzaken momenteel niet mogelijk. Dat vindt Maartje begrijpelijk, maar wel jammer.

Reflectie van de onderzoeker

In de psychologische literatuur worden mensen soms ingedeeld in twee categorieën: zij die actief kansen benaderen (approach orientation), en zij die vooral risico’s willen vermijden (avoidance orientation). Maartje Schraven lijkt zich sterk te verhouden tot eerstgenoemde categorie. Dit, en haar behoefte aan het ervaren van “kicks” in werk en leven, maken loopbaanontwikkeling bijna als vanzelfsprekend voor Maartje. Laten we hopen dat de gemeente Sint-Oedenrode haar, ondanks bezuiniging, de ruimte kan blijven bieden om zich te ontwikkelen.

Serie fraaie voorbeelden Ontwikkeling en Mobiliteit

Dit praktijkverhaal is onderdeel van een serie fraaie voorbeelden op het gebied van Ontwikkeling en Mobiliteit. De serie is uitgevoerd door Factor Vijf in opdracht van het A+O fonds Gemeenten en gebundeld in de publicatie ‘Zo kan het ook!’. De fotografie is verzorgd door Kees Winkelman.

Aanbevolen voor u