De arbocatalogus beschrijft technieken, methoden en normen over veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Met de arbocatalogus maken sociale partners afspraken over het aanpakken van arbeidsrisico’s door gemeentelijke organisaties. Ook biedt de catalogus praktische handleidingen voor veilig en gezond werken.
Arbocatalogus goedgekeurd door SZW
De Arbocatalogus is goedgekeurd door de Inspectie SZW voor de onderwerpen beeldschermwerk, fysieke belasting, agressie en geweld en werkdruk. De inspectie heeft deze onderdelen geaccepteerd. Dat betekent dat de SZW ze zal gebruiken als referentiekader bij inspecties in de branche.
Met deze positieve toetsing geven we invulling aan de doelvoorschriften vernoemd in artikel 3 lid 2 en 8 van de Arbowet, diversen artikelen uit het Arbobesluit: hoofdstuk 2: artikel 2.15 lid 1 en 2, hoofdstuk 5: artikel 5.4, 5.5, 5.10, 5.12 en hoofdstuk 6: artikel 6.3. Ook gaat het om artikel 5.1 van de Arboregeling.
Arbeidsrisico
In de catalogus staat wat er moet gebeuren bij een arbeidsrisico. Hoe herken je ze en hoe los je ze op?
De arbocatalogus gaat uit van vier urgente onderwerpen:
- werkdruk
- fysieke belasting
- agressie en geweld
- beeldschermwerk
Over deze onderwerpen wordt per doelgroep uitgewerkt wat er gedaan moet worden als iemand een risico loopt. De doelgroepen zijn:
- Arboprofessional
- Medewerker
- Leidinggevende
- Directie
- Ondernemingsraad
De arbocatalogus is bestemd voor organisaties met werknemers waarop de cao van de sector gemeenten van toepassing is.
Handreiking hybride werken
Voor hybride werken is een handreiking gemaakt. De informatie is uitgesplitst in Arboprofessional, Medewerker, Ondernemingsraad, Directie en Leidinggevende.
Flyer arbocatalogus
Wil je de arbocatalogus in jouw gemeentelijke organisatie onder de aandacht brengen? Download dan onze flyer.
Sociale partners
Aan de arbocatalogus werken VNG, FNV Overheid, CNV Overheid, CMHF, vertegenwoordigers van gemeenten (arboprofessionals en coördinatoren agressie en geweld), Divosa en het A&O fonds Gemeenten samen.