Annelies van Eekelen is Ambtenaar van het Jaar 2023. Dat maakte Karin Sleeking, directeur A&O fonds Gemeenten en jury voorzitter, vandaag rond 21.00 uur bekend. Annelies is projectleider aanpak energiearmoede bij het ministerie van Sociale Zaken. Op de tweede en derde plaats eindigen respectievelijk Merdan Yağmur en Willem Philipsen. De publieksprijs gaat naar Maarten Veldhuis en de eervolle vermelding naar Bauke van der Meulen.
Extreem bekwaam
Het mooie aan Van Eekelen, aldus de jury, is dat ze ‘onbewust extreem bekwaam’ is: ze is heel goed in wat ze doet maar lijkt dat zelf niet in de gaten hebben. Als projectleider Aanpak Energiearmoede bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ze in korte tijd veel partijen met verschillende belangen op een lijn weten te krijgen. In een complexe wereld als die van de energiesector is dat een hele prestatie.
Ook is ze erin geslaagd om in een razend tempo beleid uit de grond te stampen, maar dat niet alleen: ze heeft ook gekeken naar de uitvoerbaarheid daarvan. Daarbij is ze ook door heel het land geweest, van Heerlen tot Groningen, om te kijken hoe het beleid uitpakt.
De Ambtenaar van het Jaar 2023 werkt met passie voor het openbaar bestuur en heeft de maatschappelijke opgave voor ogen. Hij/zij/hen weet intern en extern te verbinden, is resultaatgericht en gaat effectief te werk in een complexe omgeving.
Juryberaad
Zoals elk jaar neemt ook de winnaar van vorig jaar, Remco Duisterhof in de jury plaats. Remco is programmamanager Energieregelingen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Het juryberaad bestond uit twee stemrondes. In de eerste ronde kent de jury punten aan de finalisten toe op basis van de motivaties van een collega en hun leidinggevende en van een videopitch die de finalisten van zichzelf hebben aangeleverd.
In de tweede ronde werden opnieuw punten toegekend, maar dan op basis van de speeddates die de finalisten met de jury hebben. Opvallend is dat sommige finalisten tijdens de speeddates met zo veel bezieling en passie over hun werk spreken, dat na de speeddates de Top 12 er totaal anders uitziet dan na de eerste ronde.
De 12 finalisten
Decentrale overheden, management
- Cindy Reijnders, Waterschap Limburg, Deelprogrammamanager Klimaatbewustzijn en zelfredzaamheid
- Bauke van der Meulen, Gemeente Emmen, Teamleider
Decentrale overheden, beleid
- Merdan Yağmur, Gemeente Den Haag, Beleidsadviseur Stad en Bestuur
- Willem Philipsen, Gemeente Rotterdam, Beleidsadviseur
Decentrale overheden, uitvoerend
- Maarten Veldhuis, Waterschap Vallei en Veluwe, Accountmanager terreinbeherende organisaties en landgoederen
- Jeroen van Veen, Gemeente Weert, Concerncontroller
Rijksoverheid, management
- Jojanneke Kraan, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Teamcoördinator Aanpak Dakloosheid
- Rachid El Bachiri, Justitiële ICT Organisatie, Afdelingshoofd klantenteam DJI
Rijksoverheid, beleid
- Liza Zobdeh, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Coördinator Diversiteit, Gelijkwaardigheid & Inclusie
- Annelies van Eekelen, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Projectleider Aanpak energiearmoede
Rijksoverheid, ondersteunend/uitvoerend
- Jille Koop, Rijksvastgoedbedrijf, Adviseur Duurzaamheid
- Sonja Pennings, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), Communicatieadviseur
Remco Duisterhof
Remco Duisterhof is Ambtenaar van het jaar 2022. Hij werkt bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en is programmanager coronaregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten. De publieksprijs 2022 ging naar Maryam Reddoub, klachtencoördinator gemeente Den Haag.